GuidePedia

0
Η Βρετανία, η οποία ευθύνεται για τα πλείστα δεινά του Ελληνισμού της Κύπρου, προχώρησε σε δύο κινήσεις, που όχι μόνο προκάλεσαν το λαϊκό αίσθημα, αλλά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν -τουλάχιστον το πρώτο- βήματα για την αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.
Η πρώτη κίνηση αφορούσε τα εγκαίνια του μνημείου που έκτισε η βρετανική κυβέρνηση στην κατεχόμενη Κερύνεια.....
για τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του αντιαποικιακού (και αντι-ιμπεριαλιστικού) αγώνα της ΕΟΚΑ.
Η δεύτερη κίνηση χαρακτηρίστηκε «γενναιοδωρία». Οι Βρετανοί ανακοίνωσαν ότι θα παραχωρήσουν το 50% της έκτασης των βάσεών τους στο νέο κράτος που θα προκύψει μετά τα νέα δημοψηφίσματα, εφόσον προκύψει με την ψήφο των Κυπρίων η διάλυση του κράτους. Οι αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων είχαν ποικιλία, αλλά αξίζει κανείς να σταθεί στη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Ανδρου Κυπριανού, ο οποίος είπε ότι η ανακοίνωση για τη μείωση του εδάφους των βρετανικών βάσεων θα μπορούσε να στρέφεται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι γίνεται με την πρόθεση να επιδράσει και στις δύο κοινότητες.

Προσπερνώντας το γεγονός ότι το έδαφος των βάσεων ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και εκλάπη από τους Βρετανούς, θα ήθελα να τονίσω πως ο κ. Κυπριανού κάνει λάθος στην ανάλυσή του, και θα μπορούσε να παρεξηγηθεί. Αφού είναι τόσο γενναιόδωροι γιατί δεν χάρισαν το έδαφος τώρα; Οι Βρετανοί υπέβαλαν τη γελοία πρόταση για δύο λόγους:

Για να διασκεδάσουν τις κάκιστες εντυπώσεις που δημιούργησαν η παρουσία του ανθύπατου αρμοστή Πίτερ Μίλετ και αυτά καθ’ αυτά τα εγκαίνια του μνημείου στην κατεχόμενη Κερύνεια, και για να δηλώσουν ότι οι βάσεις τους δεν θα κουνηθούν από το νησί ακόμα και αν η λύση που αναζητούν ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προβλέπει αποστρατικοποίηση. Τη Βρετανία θα ακολουθήσει σύντομα η εισβολέας Τουρκία, η οποία θα (ξανα)δηλώσει ότι θα παραμείνει εγγυήτρια δύναμη για πάντα. Αρα, τα κατοχικά στρατεύματα θα παραμείνουν.

Πριν από την ανακοίνωση της βρετανικής «γενναιοδωρίας» βρέθηκαν στην Ντάουνιγκ Στριτ ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. Δεν έγινε γνωστό εάν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν είπε την αλήθεια στους φιλοξενούμενούς του. Εάν δεν την είπε, τίθεται θέμα εμπιστοσύνης και ο Ελληνας πρωθυπουργός πρέπει να φυλάει τα ρούχα του. Οι πειναλέοι Βρετανοί δεν αστειεύονται. Εάν ο κ. Γκόρντον ομολόγησε τους σχεδιασμούς του στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Δρούτσα, ελπίζω να μη συμφώνησαν...

Ο κυπριακός λαός βρίσκεται σε αναβρασμό, διότι έχει νιώσει στο πετσί του την «αγάπη» των Βρετανών. Αρκετοί πολιτικοί και κομματάρχες καταδίκασαν την αντικυπριακή βρετανική εξωτερική πολιτική. Καλώς έπραξαν. Η Βρετανία, που έπαιξε βρόμικο ρόλο και στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, ταλαιπωρεί από το τέλος του 18ου αιώνα μέχρι σήμερα την Κύπρο. Και τώρα, που διαγράφονται οι πρώτες ελπίδες για διευθέτηση του προβλήματος, έρχονται να προσγειώσουν ακόμα και αυτούς που λαμβάνουν το μηνιάτικο χαρτζιλίκι.

Κακώς ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ικανοποίηση για τις συνομιλίες που είχε στο Λονδίνο με τον κ. Μπράουν. Η ιστορία και η εμπειρία αποδεικνύουν ότι οι Βρετανοί θα μισούν για πάντα τους Ελληνοκύπριους και θα προσπαθούν ώστε να (ξανα)πληρωθεί με αίμα η οδυνηρή τους ήττα το 1959. Αλλωστε, αποκλείεται να μην έχει πληροφορηθεί ο Κύπριος ηγέτης τον προβοκατόρικο και άθλιο ισχυρισμό των Βρετανών ότι έχουν τον ίδιο και το ΑΚΕΛ στο τσεπάκι τους...

Δημοσίευση σχολίου

 
Top