GuidePedia

0
Ήταν στις αρχές του έτους όταν η ΔΕΗ είδε τους πρώτους εμπορικούς της πελάτες να κάνουν χρήση του δικαιώματος που έχουν από τον Ιούλιο του 2007 να επιλέγουν να πάρουν ρεύμα από μια άλλη εταιρεία. Η εταιρεία που απέσπασε τους πρώτους πελάτες από τη ΔΕΗ ήταν η Verbund Energa, μια εταιρεία που προέκυψε το 2006 από ένα κοινοπρακτικό σχήμα που ήδη λειτουργούσε από το 2004 μεταξύ της Αυστριακής Verbund APT (55%) και της Energa (45%). Οι δύο εταιρείες διαθέτουν άδεια προμήθειας από τον Ιούνιο του 2006 με διάρκεια 20 χρόνια για ισχύ 300MW.....
Εκτός από την πρόσφατη είσοδο της εταιρείας στην αγορά λιανικής, η Verbund Energa δραστηριοποιείται στον τομέα της χονδρικής εμπορίας συμμετέχοντας στις σχετικές δημοπρασίες του ΔΕΣΜΗΕ και τα προηγούμενα χρόνια είχε σημαντική παρουσία στις εισαγωγές ρεύματος.

Η Energa ιδρύθηκε το 1994 από τον Αχιλλέα Φλώρο πολιτικό μηχανικό, απόφοιτο του Ecole Federale Polytechnique de Lausanne με εξειδίκευση στη Γαλλία. Εκτός από τον τομέα της εμπορίας ηλεκτρισμού, η εταιρεία επίσης δραστηριοποιείται στην εμπορία φυσικού αερίου όχι μόνο στην Ελληνική αγορά αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων και της κεντρικής Ασίας, ενώ επίσης συμμετέχει και στο εμπόριο ρύπων. Επίσης διαθέτει άδειες για την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ (μικρά υδροηλεκτρικά).

Από την άλλη πλευρά η Verbund APT, είναι η θυγατρική που δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας ενέργειας, της Verbund που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και μεταφορέας ηλεκτρισμού στην Αυστρία με ενεργειακό κύκλο εργασιών 102TWh. Διαθέτει 116 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με ισχύ 8.300 MW. Η Verbund, αποτελεί επίσης έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ πάνω από το 90 % των σταθμών παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας αναγνωρίζονται σαν οικολογικοί σταθμοί. Με βάση τους θερμικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, η Verbund είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής θέρμανσης στην Αυστρία.

Από τις αρχές του έτους, η Verbund Energa πραγματοποίησε δυναμική είσοδο στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα, χάρη στις χαμηλότερες τιμές που προσέφεραν, να αποσπάσουν σημαντικό αριθμό πελατών της ΔΕΗ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται καταστήματα σούπερ μάρκετ των αλυσίδων Σκλαβενίτης, Α-Β Βασιλόπουλος, Ατλάντικ τραπεζικά υποκαταστήματα της Millenium, γραφεία της Interamerican και εμπορικά καταστήματα κ.α.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι πελάτες αυτοί πλήρωναν στη ΔΕΗ τα υψηλότερα τιμολόγια μεταξύ του συνόλου του καταναλωτών ηλεκτρισμού. Αρχικά λοιπόν η Verbund Energa, στη συνέχεια και άλλες εταιρείες προμήθειας, είδαν την ευκαιρία και προσέφεραν χαμηλότερα τιμολόγια, τα οποία απέφεραν σημαντικό κέρδος, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών που υπάρχουν σήμερα στη χονδρική αγορά.

Το κόστος αλλαγής προμηθευτή είναι σήμερα ουσιαστικά μηδενικό. Το μόνο που απαιτείται είναι η εγκατάσταση μιας τηλεφωνικής γραμμής η οποία θα συνδεθεί με τον ειδικό μετρητή τον οποίο εγκαθιστά ο διαχειριστής του δικτύου.

Η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή από κάθε επιλέγοντα πελάτη, γίνεται μέσω απλής δήλωσης εκπροσώπησης την οποία θα υποβάλλει ο νέος προμηθευτής στον Διαχειριστή του Δικτύου. Επίσης προβλέπεται μια διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου των μετρήσεων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top