GuidePedia

0
Η πραγματικότητα για τη δημοσιονομική κατάρρευση και για το χρέοςΣκληροί αριθμοί για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κρύφθηκαν πίσω από την προεκλογική αντιπαράθεση των δύο κομμάτων εξουσίας που αναμετρούνται σήμερα στις κάλπες. Με την οικονομία σε ύφεση, το δημοσιονομικό έλλειμμα να «τρέχει» προς το 11% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος να έχει ξεπεράσει τα 296 δισ. ευρώ και τις Βρυξέλλες να περιμένουν τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της χρόνιας δημοσιονομικής κρίσης, το όποιο αποτέλεσμα δεν αφήνει περιθώρια για χάσιμο χρόνου.....
Το μόνο... «παρήγορο» είναι είναι ότι μέσα στους ερχόμενους μήνες θα βρίσκονται σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού τα 20 από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το μέσο έλλειμμα να φθάνει στο 8% του κοινοτικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που στηρίχθηκε στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά τις εκλογές, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στο 7,5% του ΑΕΠ ή 18,3 δισ. ευρώ το 2008. Βέβαια στον προϋπολογισμό και έπειτα από συνεχείς αναθεωρήσεις η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι το έλλειμμα θα έκλεινε πέρυσι στο 4,6%.

Ο κατήφορος όμως είχε αρχίσει εξαιτίας δύο λόγων:

1. Της διεθνούς κρίσης που οδήγησε στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία πέρυσι έτρεχε με ρυθμό 3,5% και εφέτος υποχωρεί κατά 0,8%.

2. Της κατάρρευσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού από τον περασμένο Μάρτιο καθώς η χώρα είχε εισέλθει σε μια διαρκή προεκλογική περίοδο εν όψει των ευρωεκλογών και του ενδεχομένου να γίνουν «δίδυμες» εκλογές. Το αποτέλεσμα ήταν σε έξι μήνες το ταμειακό έλλειμμα να εκτοξευθεί στα 18,69 δισ. ευρώ, δηλαδή να ξεπεράσει το έλλειμμα ολόκληρου του 2008.

Τον Αύγουστο επιβαρύνθηκε κι άλλο, αυξήθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον λογαριασμό στα 20,7 δισ. ευρώ. Ετσι, ακόμη και στην περίπτωση που το ΑΕΠ διατηρηθεί στα 245 δισ. ευρώ (όσο δηλαδή ήταν το 2008), το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπέρασε το 8% του ΑΕΠ.

Είναι προφανές ότι τα ταμειακά στοιχεία, τα οποία είναι πλέον τα μοναδικά στοιχεία τα οποία αποδέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αξιόπιστα καθώς τηρούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος, διαψεύδουν κάθε άλλη εκτίμηση.

Το πιο ουσιώδες όμως είναι ότι στον βαθμό που έχουν παγιωθεί ορισμένες τάσεις μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το πού θα φθάσει το έλλειμμα:

1. Η οικονομία εισήλθε σε ύφεση από το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου και συρρικνώθηκε και το τρίτο τρίμηνο. 2. Τα φορολογικά έσοδα κινούνται με αρνητικό πρόσημο, δηλαδή είναι λιγότερα από πέρυσι, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, παρά τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων και την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς.

3. Οι δημόσιες δαπάνες λόγω της προεκλογικής περιόδου κινούνται ανεξέλεγκτα.

Με αυτά τα δεδομένα οι ειδικοί εκτιμούν ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί περαιτέρω και θα επιβαρυνθεί τουλάχιστον κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (περί τα 8 δισ. ευρώ) ως το τέλος του έτους. Οι ίδιοι θεωρούν ότι τα αυξημένα έσοδα που περίμενε η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό καθίστανται πλέον αβέβαια λόγω των αναμενόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Ετσι ανεβάζουν τις εκτιμήσεις τους για το έλλειμμα στο 11% του ΑΕΠ, το οποίο έχει ήδη καλυφθεί με τον δανεισμό του Δημοσίου, που ανήλθε εφέτος σε 58 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό χρέος στα 296 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, για τα μεγέθη αυτά ενημερώθηκε λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής και λίγες ημέρες αργότερα ο αρχηγός του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η «άσπρη τρύπα», δηλαδή το πλεόνασμα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εμφάνιζαν την τελευταία δεκαετία (από το 1999, όταν αποκαλύφθηκε το πλεόνασμα των Ταμείων) όλες οι κυβερνήσεις προκειμένου να μειώσουν το έλλειμμα της «γενικής κυβέρνησης», δεν υφίσταται για δύο λόγους:

* Λόγω της διεθνούς κρίσης και της βουτιάς των χρηματιστηρίων έχουν απομειωθεί οι αξίες του χαρτοφυλακίου (μετοχές) των Ταμείων.

* Λόγω των συνεχών αναθεωρήσεων των στοιχείων από την ελληνική πλευρά τα στοιχεία αμφισβητούνται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία έχει ζητήσει να τα ελέγξει προτού τα υιοθετήσει.

Πάντως η νέα κυβέρνηση, παρ΄ ότι παραλαμβάνει την οικονομία σε δεινή θέση, θα έχει τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσει πίστωση χρόνου καθώς, όπως διαπιστώθηκε στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών (Εco/Fin) στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, το μόνο βέβαιον είναι ότι μέσα στους ερχόμενους μήνες θα βρίσκονται σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού τα 20 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οπως τονίζουν κορυφαίοι παράγοντες, η νέα κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος, υπό την πίεση του σοβαρού δημοσιονομικού προβλήματος και των Βρυξελλών, είναι υποχρεωμένη να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης το οποίο στηρίζεται σε δύο άξονες:

1. Να γεμίσει τα άδεια ταμεία του Δημοσίου.

2. Να δημιουργήσει τις αναγκαίες συμμαχίες που θα επιτρέψουν να περιορισθεί ο δημόσιος τομέας, να γίνει νέα μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, ξεκινώντας αυτή τη φορά από το Δημόσιο και τα σώματα ασφαλείας, και να περιοριστεί η παραοικονομία, που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις διεθνών οίκων, τα επόμενα χρόνια οι δαπάνες για συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αυξάνονται αλματωδώς, με ρυθμό 11,5% τον χρόνο, και αυτή είναι η νέα απειλή για την οικονομία.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top