GuidePedia

0

Η συνάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια θα πραγματοποιηθεί πριν από τη συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 και 30 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, έχει ήδη εκφραστεί η πρόθεση και η θέληση των δύο ηγετών να συναντηθούν σύντομα, αλλά δεν έχει καθορισθεί ακόμα ο χρόνος και ο τόπος της συνάντησης.....

Στόχος, πρόσθεσε, είναι να συναντηθούν πριν από τη διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν.

Ο κ.Στεφάνου ανέφερε ότι ένα από τα θέματα αυτά είναι η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το Δεκέμβριο και επισήμανε ότι Κύπρος και Ελλάδα επενδύουν πολύ σ' αυτή τη συγκυρία.

«Μπορεί να αξιοποιηθεί για να προωθηθεί η λύση στο Κυπριακό με την έννοια ότι οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία είναι μοχλός για άσκηση πίεσης και επιρροής στην Αγκυρα, ώστε να αλλάξει τη στάση της», είπε ο κ. Στεφάνου.

Εξάλλου, διευκρίνισε ότι η Κύπρος, ως ανεξάρτητο κράτος, λαμβάνει τις αποφάσεις της, αλλά πάντοτε ύστερα από πλήρη συνεννόηση και σε συντονισμό με την Ελλάδα, η οποία αποτελεί το βασικό στήριγμα στον αγώνα της.

Αναμφιβόλως, ανέφερε, επιβάλλεται κοινή δράση με την Αθήνα. Εξάλλου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες και αναμένει ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα καταγράφει με αμεροληψία και αντικειμενικότητα τα γεγονότα.

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι στην έκθεση που συντάσσεται δεν υπάρχουν εισηγήσεις για κυρώσεις στην Τουρκία, αν δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με την Κύπρο, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ετοιμάζει την έκθεση δεν υποβάλλει εισηγήσεις, αλλά παρουσιάζει απλώς τα γεγονότα.

Είπε ότι τα ενταξιακά ζητήματα δεν είναι κοινοτικά αλλά διακυβερνητικά και ότι είναι τα κράτη που αποφασίζουν για το πώς διαχειρίζονται τα θέματα αυτά.

Υπογράμμισε επίσης ότι το προσχέδιο βρίσκεται τώρα σε εσωτερική διαδικασία συζήτησης και η έκθεση αναμένεται να εκδοθεί στις 14 Οκτωβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το τέλος του δρόμου δεν είναι στις 14 Οκτωβρίου, δεδομένου ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Εμείς θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά και τις επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη - μέλη και σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Ελλάδα θα πάρουμε τις αποφάσεις για το τι δέον γενέσθαι», κατέληξε ο κ.Στεφάνου

Δημοσίευση σχολίου

 
Top