GuidePedia

0

Έναν ισχυρό συνομιλητή με ξεκάθαρες και κάθετες αρμοδιότητες, που θα αντιδρά και θα αποφασίζει άμεσα στα θέματα ευθύνης του, περιμένει να δει ο επιχειρηματικός κόσμος στην «ισχυρή καρέκλα» του κτιρίου της πλατείας Συντάγματος.
Και αυτό γιατί, μπορεί μεν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να βγαίνει ισχυροποιημένος στο αναβαθμισμένο -και πάλι- υπουργείο Οικονομικών, η αλλαγή όμως του υπουργείου Οικονομίας σε ένα υπερ-υπουργείο συντονισμού (αρμόδιο για θέματα ανάπτυξης ανταγωνισμού και ναυτιλίας) μπορεί να οδηγήσει στα παλιά προβλήματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων και έλλειψης συντονισμού.....


Από σήμερα δημιουργείται ένα νέο σχήμα στο οικονομικό επιτελείο. Το μέχρι σήμερα γνωστό υπουργείο Οικονομίας μετατρέπεται σε υπουργείο συντονισμού, απορροφώντας το υπουργείο Ανάπτυξης (και παλαιότερα Βιομηχανίας και Ενέργειας).

Ο παραγωγικός κόσμος αλλά και οι επιχειρηματίες που κάνουν σχέδια για επενδύσεις τονίζουν ότι με το νέο σχήμα η κυβέρνηση δείχνει -εξ αρχής- ότι δεν αποδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα βιομηχανίας.

Θέματα όπως οι επενδύσεις και το εμπόριο περνούν στο ευρύτερο έλεγχο της νέας υπουργού Οικονομίας που θα πρέπει να συντονίζει για λογαριασμό του οικονομικού επιτελείου θέματα εμπορίου, επιδοτήσεων για επιχειρήσεις ανάπτυξης και τον βασικό πυλώνα της οικονομίας, την ναυτιλία.

Τα βασικό ερώτημα λοιπόν που θέτει η αγορά είναι πώς μπορεί να δουλέψει στην πράξη ένα τέτοιο σχήμα και αν θα έχει κάθετες και απόλυτες αρμοδιότητες σε αντικείμενα που έχουν σχέση:

- Με την βιομηχανική ανάπτυξη

- Με τις επενδύσεις

- Με τις αποκρατικοποιήσεις

- Με την απλοποίηση της νομοθεσίας που συνδέεται άμεσα με τα αυτά τα αντικείμενα.

Πάντως είναι κοινά αποδεκτό στην αγορά ότι το υπουργείο Οικονομικών με την αναβάθμισή του επανέρχεται και πάλι στην δεσπόζουσα θέση των οικονομικών υπουργείων, όπως ήταν ιστορικά τα τελευταία 50 χρόνια.

Ενισχυτικό ως προς αυτό είναι ότι και τα θέματα των τραπεζών θα περάσουν στην ευθύνη του νέου υπουργού Οικονομικών που θα πρέπει να κτίσει ακόμα πιο ισχυρή «γέφυρα» για την καλύτερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το νέο οικονομικό επιτελείο οφείλει να ξεκαθαρίσει ότι η ύπαρξη των δυο υπουργείων δεν θα απλοποιήσει αντί να επιβαρύνει τις διαδικασίες για την επιχειρηματική δραστηριότητα που είναι και το μόνο «άρμα» εξόδου της χώρας από την κρίση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top