«Η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη αποτελεί ουσιαστικά μια 'ακτινογραφία' της δημόσιας διοίκησης» ανέφερε ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στην πρώτη ανοιχτή συνεδρίαση του Yπουργικού Sυμβουλίου, κατόπιν προσκλήσεως του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής ανέφερε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη ενημέρωνε πάντα, στην 11χρονη θητεία του....
τους εκάστοτε υπουργούς, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, για τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες της διοικήσεως. Επισήμανε, ωστόσο, ότι «η αρχή στερείτο θεσμικών συνομιλητών, καθώς οι προτάσεις της δεν εισακούγονταν, επειδή συχνά έθεταν 'τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων'».
Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε τη δημόσια διοίκηση «ευνουχισμένη, φοβισμένη και ευθυνόφοβη», σημειώνοντας ότι «έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η δημόσια διοίκηση είναι ανίκανη να διεκπεραιώσει και να υποστηρίξει το έργο της» και τόνισε ότι «πρώτιστο καθήκον είναι η επίδειξη εμπιστοσύνης στη δημόσια διοίκηση».
Ο Συνήγορος του Πολίτης είπε ακόμη ότι «οι υπουργοί έχουν την τάση να περιβάλλονται από τους μετακλητούς συνεργάτες τους» και υπογράμμισε ότι «οι υπουργοί πρέπει να εμπιστευθούν τη δημόσια διοίκηση και με λίγη υπομονή θα δουν τα στερεότυπα να ανατρέπονται».
«Η ΕΕ, εδώ και χρόνια, έχει υιοθετήσει το μοντέλο διοίκησης μέσω υιοθέτησης στόχων, πρακτική που ψήφισε και η Βουλή τον Φεβρουάριο του 2004, όμως έκτοτε αυτή η πρακτική προχωρά αργά» τόνισε και τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων από τη διοίκηση, προσθέτοντας ότι «οι στόχοι και η παρακολούθηση τους πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από τις κυβερνητικές αλλαγές».
«Η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι χειραφετημένη, όχι αυτονομημένη, ενώ δεν είναι δυνατόν κάθε κυβερνητική αλλαγή να ισοδυναμεί με μια 'μικρή Μεταπολίτευση'» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα λεγόμενα του πρωθυπουργού περί ριζικών τομών στη διοικητική διάρθρωση της χώρας, ο κ. Καμίνης είπε ότι «αυτό θα εξοικονομήσει πόρους και θα εξορθολογήσει τη δημόσια διοίκηση».
Για τους μετανάστες
Ακολούθως, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα λήψης αναγκαίων αποφάσεων στο μεταναστευτικό και διατύπωσε την εκτίμηση ότι «θα συνεχίσουν να έρχονται για χρόνια παράνομοι μετανάστες». Τάχθηκε υπέρ της πρόβλεψης ενός «ενδιάμεσου σταδίου», πρώτα-πρώτα με οριοθέτηση της έννοιας του πολιτικού ασύλου, ενώ από την άλλη -όπως είπε- «δεν μπορεί να δοθεί το μήνυμα ότι όποιος έρχεται εδώ, νομιμοποιείται».
Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρθηκε σε καταγραφή των μεταναστών, παροχή δυνατότητας να συναλλάσσονται με τη δημόσια διοίκηση, τουλάχιστον σε επίπεδο υγείας και πρόνοιας, και σε άσκηση πίεσης επί των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να επιμεριστεί το βάρος της μετανάστευσης.
Επιπλέον, πρότεινε τη μετατροπή των ΚΕΠ σε «υπηρεσία μιας στάσης», μέσω της περαιτέρω ανάπτυξής τους, ενώ σε ό,τι αφορά τη χρήση πληροφορικής στις διάφορες υπηρεσίες, τόνισε ότι αυτό έχει ως όριο τη «στιγμή», που θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για την επίλυση των προβλημάτων. Έφερε ως παράδειγμα τη διαδοχική ασφάλιση, όπου αν «η υπόθεση κολλήσει σε ένα ταμείο, καθυστερεί πολύ» και τόνισε ότι «καλή η πληροφορική, αλλά θέλει τομές».
«Η δημόσια διαβούλευση επιτρέπει να ακούγονται όλοι, αλλά και να επιλέγονται λύσεις» είπε στη συνέχεια ο κ. Καμίνης, ενώ σε ό,τι αφορά την διαφάνεια, τόνισε ότι αυτή ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διοίκηση.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, λέγοντας πως είναι στη διάθεση όλων των υπουργών για επιμέρους και εξειδικευμένη ενημέρωση για τα, ανά υπουργείο, προβλήματα.
Η ανοιχτή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε με τον πρωθυπουργό να ευχαριστεί τον κ. Καμίνη για την ενημέρωση, να επισημαίνει ότι αν και η εισήγησή του ήταν σύντομη, οι παρατηρήσεις του ήταν καίριες και πολύ χρήσιμες και να υπογραμμίζει ότι ανάλογες ενημερώσεις και διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.
Δημοσίευση σχολίου