GuidePedia

0

Η "πράσινη οικονομία" ηχεί στα αυτιά ορισμένων ως κάτι το εξωτικό, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι οι οποίοι έχουν τη διάθεση να χλευάσουν όσους υποστηρίζουν ότι το μέλλον της οικονομίας μπορεί να είναι πράσινο και η ανάπτυξη να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις πράσινες επενδύσεις.
Για όσους αμφιβάλλουν θα αναφέρουμε μία είδηση από τους Financial Times. Την εβδομάδα που πέρασε κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του χρηματοοικονομικού χώρου ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης για το περιβάλλον, ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρά όρια στις εκπομπές αέριων ρύπων. Όχι για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά καθαρά οικονομικούς.
Το πόσο σημαντικοί είναι οι χρηματοοικονομικοί οίκοι αρκεί να αναφέρουμε ότι διαχειρίζονται κεφάλαια 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Που σημαίνει ότι ένα σημαντικό τμήμα των επενδυτών βλέπουν τεράστιες ευκαιρίες στην ¨πράσινη οικονομία¨....
Και όπως είπε ο λόρδος Στερν, συγγραφέας μιας σημαντικής μελέτης για την οικονομία των κλιματικών αλλαγών, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις κλιματικές αλλαγές ως μία μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία. Ο ίδιος τόνισε ότι «η δημιουργία μιας οικονομίας με χαμηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο γεννά επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των νέων τεχνολογιών, οι οποίες υπόσχονται να μετασχηματίσουν την κοινωνία με τρόπο ανάλογο του ηλεκτρισμού και του σιδηροδρόμου στο παρελθόν».
Υπερβολές ίσως που ορισμένοι. Μπορεί. Αλλά μένει να αποδειχθεί στο μέλλον. Όμως, τώρα εμείς εδώ στην Ελλάδα οφείλουμε να λάβουμε υπόψη ότι:
-Η "πράσινη οικονομία" δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας από την κλασσική οικονομία.
-Βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας.
-Παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και σε χώρες όπως η Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει ατού, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εκσυγχρονισμού και χαμηλής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
-Είναι ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας με μέλλον και προοπτική.
-Οι επενδύσεις που κατευθύνονται προς αυτή αυξάνονται διαρκώς.
Αν στα προαναφερόμενα προσθέσουμε την αντιμετώπιση της ρύπανσης, τη βελτίωση του περιβάλλοντος και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής, γίνεται αντιληπτό ότι η "πράσινη οικονομία" αποτελεί μεγάλη πρόκληση και μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας

Δημοσίευση σχολίου

 
Top