GuidePedia

0
Δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στη Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι βρίσκονται στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού οι πάντες. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε στιγμές ευφορίας γι’ αυτή τη μεγάλη επιτυχία του γενικού γραμματέα Μπαν κι Μουν, ισχυρίστηκε ότι φέτος δεν θα λείψει κανείς. Και όμως... Μια χώρα δεν αντιπροσωπεύεται σε ανώτερο επίπεδο.
Η Ελλάδα είναι απούσα. Στη μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση ηγετών, η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να στείλει έστω και ένα εκπρόσωπό της, και η μονοήμερη επίσκεψη - εάν πραγματοποιηθεί- της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μποκογιάννη είναι σταγόνα στον ωκεανό.... Δεν θα εκπλαγώ εάν στο τέλος αντιπροσωπεύσουν την πατρίδα μας οι διαπιστευμένοι στα Ηνωμένη Εθνη διπλωμάτες, οι οποίοι είναι μεν ικανότατοι, αλλά ούτε πρωθυπουργοί είναι, ούτε υπουργοί.
Οι εκλογές δεν είναι δικαιολογία για την απαράδεκτη απουσία της Ελλάδας από τα δρώμενα στον ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έπρεπε να τοποθετήσει την κ. Μπακογιάννη ή κάποιον εκ των υφυπουργών Εξωτερικών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ώστε να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και να δίνει τη μάχη για τα εθνικά θέματα. Πέρα από αυτό το αυτονόητο, ο ίδιος ο κ. Καραμανλής έπρεπε να ταξιδεύσει στη Νέα Υόρκη, έστω για 36 ώρες, για να απευθυνθεί ο ίδιος στη Γενική Συνέλευση και να προασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας.

Σίγουρα, οι ψηφοφόροι θα εκτιμούσαν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός τους εγκαταλείπει τον προεκλογικό αγώνα για να παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας. Δυστυχώς, σκέφθηκαν μικροπολιτικά.

Η ολιγόωρη επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, αν και για τους αντιπάλους του αγγίζει τα όρια της υπερβολής, είναι μία καλή κίνηση. Θα έχει την ευκαιρία, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, να μιλήσει σε ένα εκλεκτό ακροατήριο. Ομως, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχασε μία σημαντική ευκαιρία να αναδείξει τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με το AP έλαβε πρόσκληση από τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για να παραστεί στην εναρκτήρια συνεδρίαση της οργάνωσης που ίδρυσε. Η εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από τον Μπάρακ Ομπάμα και θα την παρακολουθήσουν δεκάδες πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών, ανάμεσά τους οι ηγέτες της Τουρκίας και των Σκοπίων. Αν και πρώτος με διαφορά στις δημοσκοπήσεις, προτίμησε το debate, διότι προφανώς δεν μπορεί να παίζει με την τύχη του.

Παραδοσιακά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν δίνουν σημασία σ’ αυτή την πλέον σημαντική διεθνή πολιτική και διπλωματική εκδήλωση. Είναι λάθος η προσέγγιση. Είναι ζήτημα εάν προσφώνησαν την Γ.Σ. 2-3 πρωθυπουργοί. Αντίθετα, η Κύπρος είναι πάντα παρούσα και με τον Πρόεδρο της και με τον υπουργό των Εξωτερικών. Εχουν συνεχείς συναντήσεις και επαφές και για δύο σχεδόν εβδομάδες παρουσιάζουν καθημερινά το πρόβλημα του νησιού, προλαβαίνουν δυσάρεστες καταστάσεις και κάνουν παρεμβάσεις ουσίας σε όλες τις εκδηλώσεις του ΟΗΕ.

Στο περιθώριο της Γ.Σ. γίνονται συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τους ομολόγους τους της Ρωσίας, των Ην. Πολιτειών, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Μερικές φορές πρέπει να ληφθούν επιτόπου αποφάσεις. Εάν προκύψει θέμα υιοθέτησης κάποιας απόφασης, ποιος θα την λάβει; Θα περιμένουν οι «26» να επικοινωνήσει ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος με την Αθήνα;

Είναι συνηθισμένη η φράση στην Ελλάδα: «μέσα δεν πάμε καλά». Το μέγα πρόβλημα είναι ότι και «έξω πάμε χειρότερα»...

Δημοσίευση σχολίου

 
Top