GuidePedia

0
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι ομογενείς στις ΗΠΑ είναι γενικά ικανοποιημένοι από την απόφαση τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας να συμπεριλάβουν αποδήμους στα ψηφοδέλτια επικρατείας που κατάρτησαν για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στις 4 Οκτωβρίου. Τα κόμματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ και του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκαν θετικά στα καλέσματα που, αμέσως μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, τους απηύθυναν διάφορες ομογενειακές οργανώσεις ανά την υφήλιο να συμπεριλάβουν παράγοντες της διασποράς τόσο στα ψηφοδέλτια επικρατείας, όσο και σε εκείνα των εκλογικών περιφερειών, διότι, όπως χαρακτηριστικά τόνισε μια από τις ομάδες αυτές, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας,.... «μεταξύ των αποδήμων υπάρχουν εξέχουσες προσωπικότητες και γνώστες των ειδικών θεμάτων που απασχολούν τους αποδήμους αλλά και των εθνικών θεμάτων, για τα οποία οι απόδημοι δίνουν μαχητικά το Παρών». Ο εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Αθήνα ανακοίνωσε ότι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματός του, περιλαμβάνονται η κ. Έ. Παναρίτη, από τις ΗΠΑ και ο κ. Η. Μόσιαλος από την Μ.Βρετανία. Η κ. Έ. Παναρίτη είναι καθηγήτρια σπουδασμένη στα περίφημα Πανεπιστήμια "Johns Hopkins" της Ουάσιγκτον και "Harvard" της Βοστώνης. Έχει δουλέψει για χρόνια πολλά ως οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα, με έδρα την Αμερικανική πρωτεύουσα, και σήμερα ασχολείται επαγγελματικά με θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και δημόσιας πολιτικής για υποβαθμισμένες περιοχές. Θεωρείται αυθεντία στον κλάδο της. Ο κ. Η. Μόσιαλος είναι κι αυτός μια καταξιωμένη προσωπικότητα του απόδημου Ελληνισμού. Είναι καθηγητής της πολιτικής της Υγείας και θεμάτων κοινωνικού κράτους, καθώς επίσης και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο "LSE", της Μ. Βρετανίας. Διδάσκει τα θέματα της ειδικότητάς του ως επίτιμος καθηγητής σε Πανεπιστήμια διαφόρων χωρών και διατελεί παράλληλα σύμβουλος στον ΠΟΥ.
Ενδεικτικό της εκτίμησης που έχουν μέσα στους κόλπους του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος είναι το ότι η κ. Παναρίτη και ο κ. Μόσιαλος βρίσκονται στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ, δηλαδή ακριβώς κάτω από το όνομα του Γιάννη Ραγκούση, Γενικού Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, ο οποίος ηγείται του ψηφοδελτίου. Η Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ τιμά κι αυτή τον Ελληνισμό της διασποράς περιλαμβάνοντας στο δικό της ψηφοδέλτιο επικρατείας ένα από τα πιο άξια βλαστάρια της ομογένειας στην Γερμανία: τον γεννημένο στην Κολωνία από μετανάστες γονείς, κ. Κωνσταντίνο Δημητρίου. Ο κ. Δημητρίου κατάγεται από την Ήπειρο κι έχει σπουδάσει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Γερμανία. Από την πρώτη πήρε πτυχίο Δασοπονίας και από την δεύτερη πτυχίο Πληροφορικής και Οικονομικών. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, προεδρεύει της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας και υπηρετεί στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού ως Ταμίας. Το όνομά του βρίσκεται στην τιμητική 9η θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ.
Άλλη διακεκριμένη μορφή του απόδημου Ελληνισμού, η γιατρός Κ. Γιαννάκη, που διαμένει και εργάζεται στην Ρώμη, έχει συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατερίνα Γιαννάκη έχει στα τελευταία τρία χρόνια αναπτύξει μεγάλη δράση ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού στην Περιφέρεια Ευρώπης και είναι επίσης υπεύθυνη της Επιτροπής Δικαιωμάτων Αποδήμων Ελλήνων στην ίδια περιφέρεια. Από το Σ.Α.Ε. μαθαίνουμε, ότι η Κ. Γιαννάκη υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής κοινότητας της Ρώμης και της Ομοσπονδίας Αλλοδαπών στην Ιταλία. Σήμερα είναι μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας και του λεγόμενου Μεσογειακού Κοινωνικού Φόρουμ. Το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ τίμησε την Ελληνοαμερικανική κοινότητα διαλέγοντας από τους κόλπους της τον ομογενή που συμπεριέλαβε στο δικό του ψηφοδέλτιο επικρατείας. Πρόκειται για τον επιχειρηματία Νικόλαο Διαμαντίδη, τέως πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, που ζει και εργάζεται στην Αστόρια. Είναι η Ομοσπονδία η οποία διοργανώνει κάθε χρόνο την λαμπρή παρέλαση στην περίφημη 5η Λεωφόρο της μεγαλούπολης για τον εορτασμό της επετείου Ελληνικής παλιγγενεσίας.
Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γ. Καρατζαφέρης, τόνισε ότι ο Ν. Διαμαντίδης, τον οποίον έβαλε στην τιμητική 5η θέση του ψηφοδελτίου του, «είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα της ομογένειας, η άριστη επιλογή». Ακόμα και οι λίγοι εκείνοι που ήγειραν ερωτήματα σε σχέση με την μια ή την άλλη από τις επιλογές των υποψηφίων που προαναφέραμε, φαίνεται να συμφωνούν πως το γεγονός ότι τόσα πολλά κόμματα, από άκρου σε άκρο του Ελληνικού πολιτικού φάσματος, έκαναν το ιστορικό βήμα να συμπεριλάβουν για πρώτη φορά αποδήμους στα ψηφοδέλτιά τους, αντικατοπτρίζει δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτον, την εκτίμηση που τρέφουν για τους Έλληνες της διασποράς και δεύτερον την αναγνώριση της δυνατότητας που έχουν οι τελευταίοι να συμβάλουν ουσιαστικά στο να επιλυθούν προβλήματα της ελληνικής πραγματικότητας στις δύσκολες μέρες των καιρών μας, αξιοποιώντας ιδέες και γνώσεις που απέκτησαν ύστερα από χρόνια σπουδών και διακεκριμένης επίδοσης σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς στο εξωτερικό.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top