GuidePedia

0
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
Με στόχο την αλλαγή του παγκόσμιου μοντέλου ανάπτυξης, το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της οργάνωσης, προκειμένου να παρέμβει στη συζήτηση που γίνεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και γενικότερα στον κόσμο, με δύο πορίσματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή (επιτροπή Λάγος - Πέρσον) και την οικονομική κρίση (Επιτροπή Στίγκλιτζ). Το πόρισμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την.... κλιματική αλλαγή θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, ενώ το πόρισμα για την οικονομική κρίση στη συνεδρίαση της G20, που διεξάγεται από χθες στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

«Επιτυχία»

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως «επιτυχία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς το ότι όλα τα κόμματα πια, τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά, έχουν βάλει στο επίκεντρό τους το ζήτημα της αντιμετώπισης της οικολογικής καταστροφής και με συγκεκριμένες προτάσεις», αλλά και το ότι «η Επιτροπή Στίγκλιτζ για την οικονομική κρίση καταθέτει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές, για την προστασία των πολιτών, των εργαζομένων, της μικρομεσαίας επιχείρησης, οι οποίες θα σταλούν και στη συνάντηση της G20 που γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτές τις μέρες». Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι «αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα συγκλίνουν σε έναν πολύ απλό στόχο. Το στόχο να αλλάξουμε το μοντέλο της ανάπτυξης, να πάμε σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, σε μια νέα συμφωνία, που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη, την οικογένεια και συμφιλιώνει την παραγωγή, την οικονομική ανάπτυξη, με τη φύση, με το περιβάλλον».

«Ριζικές αλλαγές»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να πάρουμε ριζικά διαφορετικές αποφάσεις και για τον τρόπο διακυβέρνησης του πλανήτη μας και των οικονομιών μας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν μπορούμε να σώζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες και απ’ την άλλη να λέμε ότι θα παγώσουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές για τον εργαζόμενο και την πραγματική οικονομία» και τόνισε ότι το γενικό συμπέρασμα των επιτροπών Στίγκλιτζ και Λάγος- Πέρσον επικεντρώνεται στο ότι «πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί η οικονομική δομή που θα αναδιανέμει τον πλούτο και τα βάρη θα πέφτουν στις πλάτες εκείνων που μπορούν να τα σηκώσουν, για να μπορέσουμε να έχουμε μια οικονομία που έχει στη βάση της την ισότητα, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα, άρα και τη βιωσιμότητα. Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα αυτά είναι σημαντικά για τον πλανήτη μας, όπως είναι πολύ σημαντικά και για την Ελλάδα».

Με Κλίντον

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέστη σε δεξίωση του Μπιλ Κλίντον, με την ευκαιρία του ετήσιου συνεδρίου του οργανισμού του στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον κ. Παπανδρέου στις επικείμενες εκλογές και εξέφρασε την επιθυμία να λάβει ξανά μέρος στο Συμπόσιο της Σύμης.

Απούσα η Ελλάδα

Ο κ. Παπανδρέου σχολίασε και την απουσία της Ελλάδας από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «δυστυχώς, η Ελλάδα είναι απούσα από πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου είμαστε εδώ δείχνει κάτι». Ο κ. Παπανδρέου, άμα τη επιστροφή του, θα περιοδεύσει στην περιφέρεια, ενώ και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αναμένεται να συνεχίσει τις ομιλίες του στην περιφέρεια.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top