GuidePedia

0
Β' ΕΘΝΙΚΗΣ κατηγορίας είναι οι φετινές διαφημιστικές καμπάνιες των κομμάτων.
Λες και στέρεψαν η έμπνευση και οι ιδέες. Σαν ν' αποφάσισαν τα έξυπνα σλόγκαν να πάνε για μπάνιο και να κάνουν αποχή. Κι αυτή η μετριότητα δείχνει την νταουνιάρικη φάση που περνάμε· φανερώνει την ψυχολογία που έχουμε. Η κοινωνία ανησυχεί, τα κόμματα δείχνουν αμήχανα και οι ευφάνταστοι διαφημιστές μας μουδιασμένοι.
ΒΟΥ η καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, τι κρίμα! Επαρχιακού ψητοπωλείου, του Καρατζαφέρη. Κατώτερη απ' όλες τις προηγούμενες, του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σουσλώφ θα 'φτιαχνε καλύτερες για το ΚΚΕ.... Δεν τρελάθηκα ούτε με του Καφετζόπουλου για τους Οικολόγους. Της Νέας Δημοκρατίας, για κλάματα! Κηδεία είναι οι αρνητικές διαφημίσεις της. Οι, μπου μπου, κούριερ του Θεού - αφοί Μπαμπούλα θα 'φτιαχναν καλύτερες. Αναπολείς την εποχή που μεταμορφωνόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου σε Τσοχατζόπουλο και Λαλιώτη.

ΓΙΑ του λόγου το αληθές, ξαναείδα το βίντεο με το σύνολο των πολιτικών διαφημίσεων από το '74 και μετά. Τις έχω συγκεντρώσει με κόπο χάρη στη βοήθεια πολλών διαφημιστικών εταιρειών. Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας τις παρουσιάσαμε σ' ένα συνέδριο, στην έκθεση MVM για τα MEDIA μαζί με τον Κώστα Λαλιώτη, τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και τους πρυτάνεις από τα τμήματα ΜΜΕ των πανεπιστημίων. Από τότε συνεχίζω να αρχειοθετώ κάθε φορά όλο το προεκλογικό υλικό. Συγκρίνοντάς το με τις τωρινές διαφημίσεις, τα σλόγκαν, τα συνθήματα, συνειδητοποίησα ότι η κρίση είναι μέσα μας. Λες κι έχουμε καταπιεί τη γλώσσα μας. Δεν μας βγαίνει κάτι καινούργιο, λίγο πιο αισιόδοξο, να ψελλίσουμε έστω. Λες και κρύφτηκαν κάπου η φαντασία και το χιούμορ για να μη βλέπουν το χάλι μας.

ΤΑ περισσότερα παιδιά από τη γενιά μας που κατέληξαν διαφημιστές για να εξασφαλίσουν το παντεσπανάκι τους κάποτε έγραφαν συνθήματα στους τοίχους. Τα πετούσαν έτσι αυθόρμητα - πηγαία στα γήπεδα. Από κει τους μάζεψαν οι εταιρείες. Διά να μην συνεχίσω τον λίβελο για τις τρε μπανάλ πολιτικές διαφημίσεις που παίζουν αυτές τις μέρες στις τηλεοράσεις, αγαπητή Λίζα - μπανάνα, διαλέγω σήμερα μερικά από τα σλόγκαν που γράφουν οι απίθανοι πιτσιρικάδες στους τοίχους. Πάμε, μαέστρο!

«ΥΠΑΡΧΕΙ ζωή πριν από τον θάνατο;». «Ξυπνήστε αυτούς που κοιμούνται, κι αφήστε ήσυχους μόνο όσους ονειρεύονται». «Ξύπνα μαλάκα! Είναι ώρα να πας να δουλέψεις για να ταΐσεις τις τράπεζες». «Επειδή ο νόμος της βαρύτητας είναι αδιαμφισβήτητος, αμφισβητήστε τη βαρύτητα των νόμων». «Το παρόν μας είναι τραγικό, το παρελθόν μας τραγικότερο, ευτυχώς που δεν έχουμε μέλλον». «Ν' αλλάξουμε αυτό που είμαστε».

«ΜΗ στηρίζεις τα όνειρά σου στ' άστρα, γιατί αυτά δεν στηρίζονται πουθενά»! «Οταν θα πεθάνω θα πάω στον παράδεισο, γιατί την κόλαση την έζησα εδώ». «Μην αφήσεις αυτό που σε τρώει να χορτάσει». «Πέντε μέρες στη δουλειά για μια νύχτα γκλαμουριά». «Οι παππούδες μας πρόσφυγες. Οι γονείς μας μετανάστες. Εμείς ρατσιστές». «Ξεκουμπώστε το μυαλό σας τόσο συχνά όσο και το παντελόνι σας».

«Η ηθική είναι ο τόπος της μοναξιάς μας». «Αν ο Θεός υπάρχει, είναι δικό του πρόβλημα». «Κάτω τα κόμματα, ζήτω οι τελείες». «Διατηρείτε την Αθήνα καθαρή. Ταχυδρομήστε τα σκουπίδια σας στη Θεσσαλονίκη». «Θεραπεύτηκα από τη σχιζοφρένεια, αλλά πού είμαι τώρα που με χρειάζομαι;». «Είμαι Πόντιος ομοφυλόφιλος. Πηγαίνω με γυναίκες».

«Η πραγματικότητα είναι μια ψευδαίσθηση που οφείλεται στην έλλειψη οινοπνεύματος». «Λιοντάρια - Χριστιανοί 7-0». «Με ποια θα βγεις σήμερα; Με την πλήξη ή τη μοναξιά;». «Καταναλώνετε ή καταναλώνεστε;». «Να ζει κανείς ή να συζεί;». «Ο τηλεθεατής δεν είναι εγκληματίας. Είναι ο πρεζάκιας της χιλιετίας».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top