GuidePedia

0
City press
Τα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές με μια διαφορά της τάξης των 4-5 μονάδων από τη δεύτερη ΝΔ και πως δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Αυτό είναι το βασικό εκλογικό σενάριο γύρω από το οποίο αναπτύσσονται οι πολιτικοί υπολογισμοί για την επόμενη ημέρα....
Απόφαση Καραμανλή
Δεν υπάρχουν ηγετικά πολιτικά στελέχη στη ΝΔ που θα αμφισβητήσουν τον πρόεδρο του κόμματος κ. Καραμανλή αμέσως μετά τη διαφαινόμενη εκλογική ήττα. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής θα αποφασίσει εάν θα μείνει στην ηγεσία, οπότε όλοι οι επίδοξοι αντικαταστάτες του θα κάνουν υπομονή, ή αν θα αποχωρήσει από αυτήν, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών και την εκλογική ήττα της ΝΔ.
Η κ. Μπακογιάννη διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τον Καραμανλή, ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει ότι δεν ανήκει στους λεγόμενους δελφίνους και ο κ. Σαμαράς δίνει συνεχώς εξετάσεις καραμανλικής, κομματικής νομιμοφροσύνης. Ο πανίσχυρος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς έχει μια πιο σύνθετη, υπερκομματική στρατηγική, που και αυτή δεν περνάει από την αμφισβήτηση του προέδρου της ΝΔ.
Στην περίπτωση που ο κ. Καραμανλής παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ μετά τη διαφαινόμενη εκλογική ήττα, θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να εκδηλωθεί η οργανωμένη αμφισβήτησή του. Θα πρέπει πρώτα να αποδυναμωθεί στην αντίληψη της κοινής γνώμης της παράταξης, για να υπάρξει στη συνέχεια αμφισβήτηση που θα φέρει πολιτικό αποτέλεσμα.
Διαφορετικοί ρόλοι

Τα στελέχη που ανήκουν στην κατηγορία των «δελφίνων» προετοιμάζονται για διαφορετικούς ρόλους. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς είναι διαθέσιμος για μεταβατικός πρωθυπουργός σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και οι συνθήκες επιβάλουν τη συνεργασία των δύο κομμάτων εξουσίας. Η κ. Μπακογιάννη προσπαθεί να προστατεύσει τη δημοτικότητα και την πολυσυλλεκτικότητά της και να αντιμετωπίσει, με σχετικά χαμηλό πολιτικό κόστος, διάφορες εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη συνεργασία της με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Από την υπόθεση της Siemens πέρασε στην αερομαχία των αεροπορικών εταιρειών. Το δυνατό της σημείο, που είναι η επιχειρηματική διασύνδεση σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, μπορεί να μετατραπεί σε αδυναμία σε περίοδο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Σαμαράς δεν επιδιώκουν επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων -γι’ αυτό άλλωστε τάχθηκαν δημόσια κατά της διενέργειας βουλευτικών εκλογών στις 4 Οκτωβρίου- γιατί χρειάζονται χρόνο για να οργανώσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν, με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, την ηγεσία της ΝΔ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top