GuidePedia

0
Ο Γ. Παπανδρέου θα απαντήσει σε όσους αμφισβητούν τις δεσμεύσεις του για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην οικονομία

Εντός της εβδομάδας, και με κορύφωση της προσπάθειας το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα αρχίσει να εξειδικεύει κρίσιμα σημεία του προγράμματoς του ΠαΣοΚ. Το βάρος κατά κύριο λόγο θα πέσει στην οικονομία, η οποία συνιστά το κρισιμότερο πεδίο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ και τον τομέα στον οποίον ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας και της υπευθυνότητας.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες κατάρτισης των ψηφοδελτίων και θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για την επικύρωσή τους. Στα προς διευθέτηση ζητήματα περιλαμβάνεται και η επικοινωνία του κ. Παπανδρέου με τον κ. Κ. Σημίτη, ώστε να αποφασιστεί αν ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Πειραιώς ή αν θα του προσφερθεί η πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας...
Ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο προσεχές διάστημα με συγκεκριμένο τρόπο για μια σειρά οικονομικά ζητήματα, δίνοντας έτσι απαντήσεις σε εκείνους οι οποίοι αμφισβητούν τις δεσμεύσεις του για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην οικονομία. Παράλληλα με αυτή την προσπάθεια θα συνεχιστεί η επιχείρηση προσέλκυσης ψηφοφόρων από άλλους πολιτικούς χώρους- προϋπόθεση βασική για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Στο πλαίσιο αυτό, και υπό το κεντρικό σύνθημα της «νέας εθνικής ενότητας», ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ι. Ραγκούσης σημείωσε χθες: «Για εμάς υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές. Δεν υπάρχουνόμως πράσινοι, μπλε και κόκκινοι πολίτες. Θέλουμε κοντά μας όλους τους Ελληνες, και προεκλογικά και μετεκλογικά». Ενα σκέλος του προγράμματος του ΠαΣοΚ, που θα αποσαφηνιστεί σύντομα, θα αφορά την αναδιανομή εισοδήματος και τον καταμερισμό των φορολογικών βαρών που έχει εξαγγείλει ο κ. Παπανδρέου. Σχετικές ενδείξεις προσέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ι. Ραγκούσης, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη κατέκρινε ως κοινωνικά άδικη την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους πολίτες, από τη στιγμή που κάτι αντίστοιχο δεν επιβλήθηκε στις τράπεζες, οι οποίες σε περίοδο κρίσης σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις κερδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι ένα από τα σημεία στα οποία αναμένεται να αναφερθεί ο κ. Παπανδρέου, είτε σε μία από τις προσεχείς ομιλίες του είτε στη ΔΕΘ, εξαγγέλλοντας επιβολή εκτάκτου εισφοράς στα τραπεζικά υπερκέρδη και καταργώντας το αντίστοιχο μέτρο για τους φορολογούμενους πολίτες.

Σε ένα άλλο επίπεδο, το ΠαΣοΚ θα κληθεί να αποδείξει στην πορεία προς τις εκλογές ότι έχει επίγνωση της δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης, στοιχείο που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον σχεδιασμό και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Η κυρία Λούκα Κατσέλη δηλώνει τις τελευταίες ημέρες με σαφήνεια ότι το οικονομικό επιτελείο του ΠαΣοΚ είναι αποφασισμένο να διενεργήσει μια «εσωτερική απογραφή», αλλά με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και προφανώς με εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική στόχευση από εκείνη της ΝΔ του 2004. Από τα ευρήματα αυτής της απογραφής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και το σύνολο των μέτρων που θα ληφθούν, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους. Πάντως στην Ιπποκράτους επιμένουν ότι το πραγματικό έλλειμμα αυτή τη στιγμή ξεπερνά το 7%, αλλά αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να μιλήσουν για «καμένη γη».

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι ήδη στο ΠαΣοΚ μιλούν για ένα πρόγραμμα με χρονικό ορίζοντα δύο τετραετιών, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα των επενδύσεων στους τομείς της Υγείας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εν τω μεταξύ το ΠαΣοΚ δημοσιοποίησε χθες το μακροσκελές σχέδιό του για τον τομέα της Εθνικής Αμυνας, με προτάσεις όπως τη διατήρηση της 9μηνης θητείας στον Στρατό Ξηράς και τη σταδιακή επάνδρωση των άλλων δύο κλάδων αποκλειστικά με επαγγελματικό προσωπικό, τη διασύνδεση της εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ με την αποδοτικότητά τους, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών (πλην μισθολογικών) και τον εξορθολογισμό των εξοπλιστικών δαπανών, την αναθεώρηση του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα και τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων των στρατοδικείων σε καιρό ειρήνης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική, κ.ά.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top