GuidePedia

0
Απαντήσεις σε όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας έδωσε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη στη ΔΕΘ.

«Δεν παραιτούμαι. Όσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα φύγει από την προεδρία του κόμματος σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές.
Ο Κώστας Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της αυτοδυναμίας, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν μπορούν να βοηθήσουν στην παρούσα φάση, ενώ απέκλεισε συνεργασία με το ΛΑΟΣ, τονίζοντας ότι "δεν συνεργάζεται με τα άκρα".
Ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έγινε για το συμφέρον του τόπου και τόνισε ότι η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας δεν επιδέχεται αναβολή.
Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη για τον κυβερνητικό σχεδιασμό των κυβερνήσεων του και αναγνώρισε λάθη και αδυναμίες, δήλωσε ωστόσο έτοιμος και πρόθυμος για την υλοποίηση πολιτικών που θα φέρουν μια καλύτερη μέρα στον τόπο....

Σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τις τελικές του αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και το ποιοι θα παραμείνουν σε αυτά και ποιοι θα τεθούν εκτός.


Αυτό δήλωσε πριν από λίγο στη συνέντευξη που παραχωρεί αυτήν την ώρα στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο.
Κώστας Καραμανλής: «Εκανα λάθος πέρυσι», απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση που του έθεσε το star.gr σχετικά με το εάν επιμένει στη θέση του πως ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό.

Πέρα από την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Καραμανλής κάλεσε σε ντιμπέϊτ τον κ. Παπανδρέου.

«Σε ένα ντιμπέϊτ μεταξύ των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών», όπως χαρακτηριστικά είπε

«Ναι, ξεκάθαρα» απάντησε ο Κώστας Καραμανλής σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές.

Είναι ώρα να δοκιμάσουμε την είσοδο σε κυβερνητικά σχήματα και προσώπων που δεν ανήκουν στο στενό κύκλο των κοινοβουλευτικών ομάδων, δήλωσε ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα κυβερνήσει με ταίδια πρόσωπα, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.
Για την απόφαση των πρόωρων εκλογών:
Από την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση εξήγγειλε ότι θα εκβιάσει εκλογές, η βασική προϋπόθεση του ήρεμου πολιτικού κλίματος ώστε να γίνουν αλλαγές εξέλιπε. Η απόφαση να πάμε σε εκλογές ήταν δύσκολη, αλλά ελήφθη με ένα και μόνο κριτήριο: το εθνικό συμφέρον.

Εμείς κάναμε μια πολιτική στη σωστή κατεύθυνση, η οποία απέδωσε αποτελέσματα. Όλα τα μεγέθη βελτιώνονταν. Παραδέχομαι ότι θα έπρεπε να κάνουμε βήματα πιο τολμηρά, πιο γρήγορα. Η μεγάλη κρίση έκανε την ειδοποιό διαφορά. Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε θα απέδιδαν. Εκείνο που κάνει τα πράγματα πιο επείγοντα είναι η μεγάλη κρίση. Δεν επιδέχεται αναβολή στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.

Ένας άνθρωπος που έχει τιμηθεί δύο φορές από τους πολίτες, τους οφείλει την απλή αλήθεια. Να δούμε κατάματα τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Δεν μπορεί να γίνει με τον ήπιο τρόπο, αλλά χρειάζονται αντιμετώπιση τώρα.

Μια νέα κυβέρνηση θα περιλαμβάνει πολλά νέα πρόσωπα και δομικές αλλαγές.

Για τον αν θα παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ σε περίπτωση ήττας:
Είμαι παλιός μαχητής εκλογικών αγώνων και ξέρω ότι τίποτε δεν είναι προεξοφλημένο. Θα τα δώσω όλα, γιατί το πιστεύω βαθιά. Όχι δεν παραιτούμαι. Όσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο, θα είμαι στην πρώτη γραμμή.

Για το Βατοπέδι:
Υποτίμησα την υποθεση του Βατοπεδίου. Έκανα λάθος. Όλοι κρινόμαστε από τη συνολική μας συμπεριφορά. Και η ώρα της κρίσης φτάνει με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή τον ΛΑΟΣ:
Δεν πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις και τα πολιτικά δεδομένα δεν ευνοούν κυβερνητικές συνεργασίας. Για τον ΛΑΟΣ έχω πει ότι είναι ένα κόμμα ακραίας ανευθυνολογίας και λαϊκισμού. Με τα άκρα δεν συνεργάζομαι. Δεν σκέπτομαι συνεργασία με τον ΛΑΟΣ.

Για την προεδρική εκλογή:
Εγώ ποτέ δεν θα προκαλούσα εκλογές για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και μάλιστα όταν υπάρχει απόλυτη σύμπτωση στο πρόσωπο. Είναι απαράδεκτη η στάση του ΠΑΣΟΚ.
Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για την προεδρική εκλογή. Τον Παπούλια θα τον ψηφίσουμε, αλλά αν δεν είναι αυτός υποψήφιος, θα κρίνουμε ανάλογα με το πρόσωπο.

Για το αν βλέπει την εκλογική αναμέτρηση ως προσωπική μονομαχία:
Στις βασικές γραμμές η πολιτική που ακολουθήσαμε ήταν σωστή. Στα εθνικά θέματα χειρίστηκα τις κρίσεις επιτυχώς. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα, έχουμε πολλά και καλά στελέχη. Πέρα από την επιλογή προγράμματος έχει σημασία και το πρόσωπο. Πέρα από την τηλεοπτική συζήτηση όλων των πολιτικών αρχηγών, θα γίνει και συζήτηση μεταξύ των δύο αρχηγών των μεγάλων κομμάτων.

Λόγω ιδιότητας, και όχι επειδή είμαι εφυέστερος από κανέναν, έχω πιο σφαιρική εικόνα. Και νομίζω ότι αν συζητούσε για είκοσι λεπτά μαζί μου, θα πειθόταν για την ορθότητα της απόφασης για πρόωρες εκλογές.

Εμείς ξέρουμε την κρίση, την έχουμε παλέψει επιτυχώς, ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή της και έχουμε την πολιτική βούληση να πάρουμε και σκληρά μέτρα.
Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η αντικειμενική συνθήκη για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω ιδεοληψίες, δεν απορρίπτω θεωρητικά το ενδεχόμενο. Απλώς δεν υπάρχει σήμερα η αντικειμενική δυνατότητα για συνεργασία. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένως απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για τον Μιχάλη Λιάπη:
Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές

Για το αν τα ΜΜΕ είναι εχθρικά απέναντί του:
Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Δεν έχω εκφράσει ποτέ παράπονο για τα ΜΜΕ. Αλλά ναι συχνά αντιμετωπίζω υπερβολικά σκληρή κριτική. Έτσι έδωσα τις προηγούμενες μάχες και τις κέρδισα.

Για τα σκάνδαλα:
Την αυτοκριτική μου την έχω κάνει. Είναι δεδομένο ότι η διαφθορά είναι φαινόμενο ενδημικό της κοινωνίας. Εγώ δεν έκρυψα ποτέ τίποτε. Όλες οι υποθέσεις είναι στη δικαιοσύνη. Η ΝΔ δεν έχει σχέση με την υπόθεση της Siemens.

Για τις επιλογές προσώπων:
Σκέπτομαι να δοκιμάσω και πρόσωπα εκτός του στενού χώρου της πολιτικής. Πρόσωπα από το χώρο των πιο εξειδικευμένων ανθρώπων -δεν θέλω να πω τεχνοκρατών- μπορούν να συμπεριληφθούν στα κυβερνητικά σχήματα.

Για τους θεσμούς:
Η στάση του ΠΑΣΟΚ ήταν ανεύθυνη στη διαδικασία αναθεωρήσης του συντάγματος. Ήταν στάση αντιθεσμική, ακόμη και σε θέματα που συμφωνούσαμε, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Είμαι διατεθειμένος να μπω στη συζήτηση για τους θεσμούς: Πρώτον, στο εκλογικό σύστημα. Δεύτερον, στη δυνατότητα της εκτελετικής εξουσίας να εφαρμόζει τις αποφάσεις που λαμβάνει. Τρίτον, στην επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συνταγματικό δικαστήριο στη χώρα. Τέταρτον, να δούμε το ευρύτερο ζήτημα ρόλου και αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι αυτό το διακύβευμα των εκλογών, αλλά εγώ θα ήθελα να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια στο δημόσιο διάλογο.

Για το αν πιστεύει ότι θα κερδίσει στις εκλογές:
Ναι, πιστεύω ότι θα κερδίσω τις εκλογές. Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Ξέρω ότι υπάρχουν παράπονα. Από την άλλη ξέρω ότι έχουμε καθαρό μήνυμα και πολιτική του βούληση και η άλλη πλευρά δεν έχει τίποτε. Στις επόμενες 30 ημέρες θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω αυτό το μήνυμα. Και πιστεύω ότι θα πετύχω.

Τι θα άλλαζε στην πολιτική του τα τελευταία έξι χρόνια:
Θα έσπρωχα τις μεταρρυθμίσεις με πιο έντονο τρόπο. Πίστευα για παράδειγμα ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στην παιδεία χωρίς διάλογο. Τον ξεκινήσαμε τότε με τη Μαριέττα Γιαννάκου τον διάλογο, και μέσα σε τρεις μήνες αποχώρησαν όλοι. Και εξελίχθηκε ο διάλογος σε διάλογο κωφών, σε παράλληλους μονολόγους.

Για ντιμπέιτ με τον Γιώργο Παπανδρέου:
Πρέπει οι πολίτες να δουν τις απόψεις καθενός από τους αρχηγούς σε μια διαπροσωπική συνέντευξη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top