GuidePedia

0
«Είμαι πολύ νέος για να συνταξιοδοτηθώ». Η, προ μηνών, φράση του Κώστα Καραμανλή καθίσταται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η «επώδυνη» όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε απόφαση για πρόωρες εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία να υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις άνοιξε, εκ των πραγμάτων, τη συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» στην Κεντροδεξιά.
«Ο Καραμανλής δεν πρόκειται να εγκαταλείψει, θα είναι εδώ και την επόμενη ημέρα» υπογραμμίζουν συνομιλητές του. Αλλωστε, σε αυτό συντείνει όχι μόνον η επιλογή του για τη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση αλλά και η απόφαση για τους όρους υπό τους οποίους αυτή θα διεξαχθεί. Οροι απολύτως προσωπικοί, καθώς ο κ. Καραμανλής ζήτησε στο διάγγελμά του από τους πολίτες να επιλέξουν πρωθυπουργό, ζήτησε δηλαδή ψήφο εμπιστοσύνης απευθείας από τους ψηφοφόρους....

Οσοι συνομίλησαν μαζί του τα 24ωρα που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης, υπογραμμίζουν ότι η επιλογή του πρωθυπουργού εμπεριείχε και την απόφασή του ανεξαρτήτως μιας πιθανής ήττας. Και εξηγούν ότι ακόμη και σε περίπτωση ήττας, η διαφορά δεν θα είναι όση καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ενώ είναι πολύ πιθανό το ΠΑΣΟΚ να μην επιτύχει αυτοδυναμία. Τα υπόλοιπα δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ συντελούν άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι το κόμμα της Αριστεράς θα μπορούσε να εισέλθει στη Βουλή μετά κάποιους μήνες. Αυτό ωστόσο που οι συνομιλητές του πρωθυπουργού προεξοφλούσαν ήταν ότι αν οι εκλογές μεταφέρονταν στις αρχές του 2010, τότε καθίστατο πιθανή μία στρατηγική ήττα με ποσοστά που θα αποτελούσαν, ίσως, και τα ιστορικά χαμηλά της παράταξης. Τουναντίον, σήμερα ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται, κατά τους συνομιλητές του, «ανακουφισμένος» για την επιλογή του και έτοιμος για τη μάχη που άρχισε.

Και στις μεθεπόμενες

«Η επιλογή του Καραμανλή δείχνει ότι επιθυμεί να δώσει όχι μόνον την εκλογική μάχη αλλά και να είναι παρών στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας, στις μεθεπόμενες εκλογές που αργά ή γρήγορα θα έρθουν» εκτιμούσε, προχθές, ιστορικό στέλεχος της καραμανλικής πτέρυγας, παρά την προσωπική του διαφωνία με την επιλογή του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές.

Η αλήθεια είναι πως ποτέ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κ. Καραμανλής δεν είδε το κόμμα του να βρίσκεται σε τέτοια αντίθεση με τον ίδιο. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Κώστα Σημίτη που ουδέποτε έγινε αποδεκτός από μεγάλη μερίδα του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Καραμανλής δεν αμφισβητήθηκε στη Νέα Δημοκρατία. Οι δηλώσεις των κορυφαίων που φέρονται και ως «δελφίνοι» δηλαδή των Ντόρας Μπακογιάννη, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν τίθεται θέμα διαδοχής ακόμη και σε περίπτωση ήττας επιβεβαιώνουν την ισχύ του «καραμανλισμού» στη Ν.Δ., έστω κι αν πολλοί από τους διαφωνούντες με τις εκλογές είναι όντως καραμανλικοί. Σήμερα, το κόμμα μοιάζει «θυμωμένο», όμως πόρρω απέχει από το να προχωρήσει στην αμφισβήτηση του ηγέτη του. Συνεπώς, τα πάντα εξαρτώνται από τη βούληση του ίδιου, που αυτή τη στιγμή –όλες οι πληροφορίες επιμένουν– είναι η παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος και την κεντρική πολιτική σκηνή.

Οι κορυφαίοι

Ο ομολογουμένως μακρύς χρόνος που απαιτήθηκε μέχρι την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών κινητοποίησε όχι μόνον την κομματική βάση αλλά και το σύνολο των προβεβλημένων στελεχών του κόμματος. Εξ αυτών, λίγοι ήταν αυτοί που είχαν γνώση των προθέσεων του πρωθυπουργού, οι Γ. Σουφλιάς, Ντόρα Μπακογιάννη, Πρ. Παυλόπουλος, Δημ. Σιούφας, Ευ. Μεϊμαράκης. Οι Δημ. Αβραμόπουλος και Αντ. Σαμαράς πληροφορούνταν μάλλον από δεύτερο χέρι τις, εικαζόμενες τότε, προθέσεις του κ. Καραμανλή.

Η πίεση της κομματικής βάσης ήταν ισχυρή και ο εκνευρισμός εντός της Ν.Δ. κτυπούσε κόκκινο. Είναι ενδεικτικό ότι οι μετοχές των στελεχών κατέγραφαν «άνοδο» ή «πτώση» ανάλογα με την εικαζόμενη στάση τους στο θέμα του ανασχηματισμού και των εκλογών και, φυσικά, ανάλογα με την προσωπική άποψη κάθε συνομιλητή για τα ίδια θέματα. Ως αποτέλεσμα, οι υποστηρικτές των πρωθυπουργικών επιλογών σχολίαζαν με νόημα ότι οι υπουργοί Υγείας και Πολιτισμού τάχθηκαν κατά των εκλογών προκειμένου να γίνουν «αρεστοί» στην «καραμανλική βάση» που αντιδρούσε, μεγαλώνοντας τα ερείσματά τους στην περίπτωση κατά την οποία ο πρωθυπουργός αποχωρήσει από την ηγεσία και τεθεί ζήτημα διαδοχής.

Στον αντίποδα, η άλλη πλευρά κατηγορούσε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ότι ωθούν, με ιδιοτελή κίνητρα, τον κ. Καραμανλή σε «εκλογικό αυτοχειριασμό». Ο κ. Σουφλιάς, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, διέψευδε κατηγορηματικά κάθε σενάριο εμπλοκής του σε μεταβατικά σχήματα στη Ν.Δ., ενώ η κ. Μπακογιάννη δήλωσε δημοσίως ότι δεν αμφισβητείται ο Καραμανλής, ακόμη και σε ενδεχόμενη ήττα. Αμφότεροι απέφυγαν να συμμετάσχουν δημοσίως στο γαλάζιο debate περί των πρόωρων εκλογών, όπως άλλωστε και ο Ευ. Μεϊμαράκης. Μετά την προκήρυξη των εκλογών η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, πήρε από την αρχή θέση στα τηλεοπτικά «χαρακώματα», όπως και ο υπουργός Αμυνας, ενώ την Παρασκευή ο κ. Σουφλιάς δήλωσε δημοσίως ότι στήριξε τη θέση περί πρόωρων εκλογών «χωρίς κλυδωνισμούς, κρίνοντας ότι αυτό ήταν προς το συμφέρον του τόπου». Κυρίως, όμως, εμφανίστηκε έτοιμος να αναλάβει το «κόστος» που ούτως ή άλλως αρκετοί του χρεώνουν.

Είναι, σαφές, ωστόσο πως ακόμη κι αν ο κ. Καραμανλής αποχωρούσε «αύριο», η απόφασή του για εκλογές θα έχει καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και την τύχη των… επιγόνων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top