GuidePedia

0
http://www.strategyreport.gr/wp-content/uploads/2011/07/ContentSegment_3684490W0_H0_R0_P0_S0_V1Jpg.jpg


Τεράστια ευθύνη για αυτή την ομολογουμένως θλιβερή κατάσταση παρακμής στην οποία έχει περιέλθει η Εθνική Φρουρά τα τελευταία χρόνια, φέρει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, επέλεξε και διόρισε λάθος πρόσωπα να διοικήσουν το στράτευμα, όπως περίτρανα επιβεβαιώθηκε εκ των υστέρων και αυτοί δεν είναι άλλοι, από τον Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα, τον Αρχηγό της Ε.Φ. Πέτρο Τσαλικίδη και τον Υπαρχηγό της Δύναμης Σάββα Αργυρού.
Δεύτερον, προσεγγίζει τα θέματα άμυνας, με μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που πίστευαν στην Ε.Φ. και επένδυαν σ’ αυτή.
Τα κονδύλια που παραχωρούνται τα τελευταία χρόνια στοχεύουν απλώς και μόνο στο να κρατήσουν την Ε.Φ. στη ζωή.
Η αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων σταμάτησε, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τα διαβήματα της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, για αύξηση των κονδυλίων της αμυντικής θωράκισης.
Τα κονδύλια που προορίζονται για την αγορά και τη συντήρηση των οπλικών συστημάτων καθώς και για στρατιωτικά έργα υποδομής, ψαλιδίζονται συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια, στο όνομα της οικονομικής περισυλλογής και λιτότητας.
Λόγω, ακριβώς, των ψαλιδισμένων προϋπολογισμών, Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ αναγκάζονται να δίνουν προτεραιότητα στη συντήρηση οπλικών συστημάτων μείζονος σημασίας, με αποτέλεσμα, το στράτευμα να παραμένει για χρόνια με ένα γερασμένο στόλο οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και αρμάτων μάχης και χωρίς βεβαίως στρατιωτικά έργα υποδομής, όπως είναι η ανέγερση αποθηκών οπλισμού με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, που εάν υπήρχαν διαθέσιμες, δεν θα θρηνούσαμε θύματα στη ναυτική βάση.
Όπως στα προηγούμενα δυο χρόνια, έτσι και ο προϋπολογισμός με τις δαπάνες αμυντικής θωράκισης για το έτος 2011, που κατατίθεται στη Βουλή, αν και πολυσέλιδος, δεν δικαιολογεί καθόλου την ένδειξη «απόρρητο» που φέρει, καθώς εξαντλείται, στην ουσία, στην καταγραφή των εξοπλισμών που το Υπουργείο Άμυνας, εν τέλει, δεν θα αγοράσει.Που προτίθεται να αγοράσει, άγνωστο όμως πότε. Όταν και εφόσον διατεθούν χρήματα. Πάντως, για το 2011 οι προβλεπόμενες δαπάνες για την αγορά δεκάδων εξοπλιστικών προγραμμάτων φέρουν ενδεικτικά το ποσό των 10 ευρώ.
Μεταξύ άλλων, πάγωσε η αγορά: Εκτοξευτών αντιαεροπορικών πυραύλων, πυροβόλων όπλων για σκάφη, δεκάδων αρμάτων μάχης για αντικατάσταση των 126 γερασμένων «Κάσκαβελ», οχημάτων μάχης για μεταφορά προσωπικού, όλμων διαφόρων διαμετρημάτων, πολυβομβιδοβόλων όπλων, πυροβόλων όπλων μεγάλων διαμετρημάτων για το Πυροβολικό, αυτοκινούμενων πυροβόλων κ.ά. Επίσης, πάγωσε η αναβάθμιση αντιαρματικών πυραύλων και η εγκατάσταση στο σύστημα αυτό θερμικών καμερών.
Ψαλιδισμένο είναι και το μέρος του προϋπολογισμού που αφορά στις αναπτυξιακές δαπάνες. Η απόφαση που έλαβε προ μηνών το Υπουργικό Συμβούλιο για ανέγερση νέων κτηρίων που θα στεγάζουν Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ μπήκε στο περιθώριο.
Το περιβόητο «Πεντάγωνο» που θα κτιζόταν στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το ΓΕΕΦ παραμένει στα χαρτιά και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας, στο ενοίκιο.
Αρκεί να αναφέρθεί ότι, μόνο για τη Λέσχη Αξιωματικών, η Δημοκρατία πληρώνει ενοίκιο €10.000 τον μήνα, περίπου.
Στα χαρτιά παραμένει και η ανέγερση πολεμικού μουσείου ενώ το ενδεικτικό ποσό των 10 ευρώ φέρουν και οι πρόνοιες του προϋπολογισμού για κατασκευή φυλακίων, αποθηκών οπλισμού, εκκαθάρισης πεδίων βολής και εγκατάσταση ραντάρ.
Τονίζεται ότι, για το 2011, η αρχική πρόνοια που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό ήταν €105 εκατ.
Σε διάστημα έξι μηνών όμως, έγιναν δυο περικοπές στον προϋπολογισμό. Τον περασμένο μήνα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να καθορίσει ως οροφή δαπανών μέχρι το τέλος του χρόνου, από τον εν λόγω προϋπολογισμό, το ποσό των €61 εκατ.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top