Απειλεί την ΕΕ ότι θα παγώσει τις ενταξιακές της διαδικασίες, εάν δεν λυθεί το Κυπριακό ως την 1η Ιουλίου.
Η Τουρκία κλιμακώνει τις διπλωματικές της ενέργειες για να στήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στον τοίχο, εάν δεν λυθεί το Κυπριακό πριν από την προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Ιουλίου του 2012.
Η τουρκική πολιτική έχει δύο χρονοδιαγράμματα: Το ένα ως τον Οκτώβριο και το άλλο ως την 1η Ιουλίου 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική φόρμουλα διαμορφώθηκε με γνώμονα την αρχή του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, για «ένα βήμα μπροστά από τους Ελληνοκύπριους». Παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία της τουρκικής πρότασης:
o Θα επιτραπεί η πρόσβαση των ελληνοκυπριακών πλοίων σε ένα μεγάλο τουρκικό λιμάνι (Μερσίνη ή Σμύρνη)
o Παράλληλα η ΕΕ θα δεσμευτεί για την άρση απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων εντός τριμήνου
o Η άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων θα εφαρμοστεί έπειτα από ένα τρίμηνο. Θα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν απευθείας εμπορικές πτήσεις και εν γένει εμπορική δραστηριότητα
o Τα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροσκάφη θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια.
o Επτά εκ των οκτώ παγωμένων Κεφαλαίων ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ θα ξεπαγώσουν. Το όγδοο Κεφάλαιο περί αγροτικής ανάπτυξης δεν είναι δυνατόν να ξεπαγώσει, λόγω των αντιρρήσεων της Γαλλίας.
Η πρόταση είναι ξαναζεσταμένο φαγητό, που στόχο έχει να φέρει ενδιάμεση λύση η οποία θα καθορίζει την τελική διχοτόμηση, αφού στην ουσία η τουρκική φόρμουλα προνοεί το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και τη δημιουργία συνθηκών αμοιβαίας αναγνώρισης, στο πλαίσιο της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναγνωρίσει το «ψευδοκράτος» και η Τουρκία με το «ψευδοκράτος» θα αναγνωρίσουν την κυπριακή κυβέρνηση στα όρια του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους, όπως αυτό θα καθοριστεί σε περίπτωση λύσης. Η φόρμουλα αυτή, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα τεθεί σταδιακά επί τάπητος και στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριο. Εάν απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, στόχος των Τούρκων είναι ο καταλογισμός ευθυνών.
Στην ουσία η Τουρκία ανατρέπει το σκηνικό που ήθελε την κυπριακή κυβέρνηση να παγώνει την τουρκική ενταξιακή διαδικασία εάν δεν εξευρεθεί δίκαιη λύση. Έτσι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει κρίση στην ΕΕ και να στρέψει τις πιέσεις στους ώμους της κυπριακής κυβέρνησης ώστε να θεωρηθεί εκείνη υπεύθυνη για το αδιέξοδο.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου