GuidePedia

0
Θρίλερ στις ΗΠΑ με φόντο τη στάση πληρωμών


Καθώς αρχίζει μια εβδομάδα που μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, οι πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων για την αποτροπή μιας στάσης πληρωμών στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ανίκανοι να συμφωνήσουν σε μια λύση.

Ούτε οι προειδοποιήσεις για την εθνική ή διεθνή καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια εξέλιξη ούτε ο κίνδυνος ότι οι Aμερικανοί ψηφοφόροι μπορεί να τιμωρήσουν όσους την προκαλέσουν έχουν συνετίσει τους πολιτικούς του Tea Party, οι οποίοι μοιάζει να ανήκουν σε έναν άλλο κόσμο και να μην υπακούουν στους κανόνες της παραδοσιακής πολιτικής. Προτιμούμε να χάσουμε τις εκλογές παρά να επιτρέψουμε να χρεωθεί κι άλλο η χώρα, λένε ορισμένοι από τους πιο ριζοσπάστες Ρεπουμπλικάνους.

Ως απόδειξη του εξτρεμισμού, αλλά και της άγνοιας αυτών των ανθρώπων, η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς δημοσίευσε αποσπάσματα εσωτερικών συζητήσεων που είχε την περασμένη εβδομάδα η κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων. Ενώ ο Έρικ Κάντορ, ένας σκληρός συντηρητικός και ηγέτης αυτής της ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έλεγε πως πρέπει να περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες κατά πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, ορισμένοι από τους πιο ριζοσπάστες συναδέλφους του τον ρωτούσαν γιατί να μη γίνουν αυτές οι περικοπές μέσα στην επόμενη διετία. Αγνοούν προφανώς ότι αυτές οι περικοπές αντιστοιχούν περίπου σε όλες τις δημόσιες δαπάνες αυτής της περιόδου.

Όταν διατυπώνονται τέτοιες θέσεις, είναι δύσκολο να βρεθεί μια λύση. Πολύ περισσότερο, γράφει ο ανταποκριτής της Ελ Παΐς στην Ουάσινγκτον, που δεν είναι ρεαλιστικές οι περικοπές όχι πέντε, αλλά ούτε δύο τρισεκατομμυρίων μέσα στην ερχόμενη δεκαετία. Η μείωση του ελλείμματος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα διότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν αύξηση των φόρων και οι Δημοκρατικοί δεν δέχονται να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες αν δεν αυξηθεί ταυτόχρονα το φορολογικό φορτίο των ισχυρών. Χωρίς μια συμφωνία για τη μείωση του ελλείμματος, οι Ρεπουμπλικανοί δεν συμφωνούν να δανειστεί κι άλλα χρήματα η κυβέρνηση για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Κι αν δεν συμβεί αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κηρύξουν στις 2 Αυγούστου στάση πληρωμών.

Οι μετριοπαθείς πτέρυγες των δύο κομμάτων έχουν αυτές τις ημέρες επαφές και συζητήσεις σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση. Αύριο, η Βουλή των Αντιπροσώπων - όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί - θα ψηφίσει μια συνταγματική τροπολογία που θα απαγορεύει τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να περάσει στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους ετοιμάζονται να ψηφίσουν την Τετάρτη άλλη απόφαση που θα επιτρέπει στον πρόεδρο Ομπάμα να εξασφαλίσει ένα νέο δάνειο. Αλλά αυτή η απόφαση δεν θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή.

Ο Λευκός Οίκος ζητά από το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο του χρέους κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τις 2 Αυγούστου. Το όριο αυτό έχει αυξηθεί 89 φορές από το 1939 και είναι η πρώτη φορά που οδηγεί σε τόσο έντονη αντιπαράθεση. Ο λόγος είναι ότι η έμφαση του Κινήματος του Τσαγιού στο χρέος και τις δαπάνες μεταφράστηκε σε κέρδη για τους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου.

Η Standard and Poor’s έχει προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσει το αμερικανικό χρέος αν η Ουάσινγκτον δεν φτάσει σε μια συμφωνία για εξοικονόμηση τουλάχιστον 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται η δραστική μεταρρύθμιση προγραμμάτων όπως το Medicare και η κοινωνική ασφάλιση, με πιθανή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Τάιμς, ο πρόεδρος Ομπάμα ελπίζει να κερδίσει ξανά το επόμενο διάστημα τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους που τον έφεραν στην εξουσία το 2008, αλλά τον εγκατέλειψαν μαζικά τα επόμενα χρόνια. «Πρέπει να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί είμαστε όλοι μέρος της ίδιας χώρας», είπε το Σάββατο στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική του ομιλία. Οι παρατηρήσεις του ήταν ένας ευθύς υπαινιγμός στη φορολογία: οι εκατομμυριούχοι και οι εταιρείες που έχουν μεγάλα κέρδη πρέπει να πληρώσουν περισσότερα.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top