GuidePedia

0

Μετά τη μείωση του επιτοκίου των δανείων από το πακέτο στήριξης της Ελλάδας και μετά την αύξηση του euribor, του επιτοκίου του ευρώ το οποίο καθορίζει τις διακυμάνσεις του κυμαινόμενου επιτοκίου των ελληνικών δανείων, η χώρα δανείζεται για διάστημα 5 ετών περίπου με 5%. Καθώς η Ισπανία και η Ιταλία εξακολουθούν να δανείζονται από τις αγορές κεφαλαίων θα περίμενε κανείς ότι το επιτόκιο που πληρώνουν για δανεισμό σε ορίζοντα 5 ετών θα ήταν, οπωσδήποτε, μικρότερο από αυτό της Ελλάδας. Σωστά; Λάθος...

Η κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης οδήγησε στην απογείωση των επιτοκίων των 5αετών ομολόγων των δύο μεγαλύτερων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου η Ισπανία δανείζεται σε ορίζοντα 5αετίας με 5,63% ενώ η Ιταλία με 5,5%. Δηλαδή και οι δύο χώρες δανείζονται με υψηλότερα επιτόκια από αυτά της Ελλάδας.

Όπως είναι ευνόητο αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και αν μάλιστα το ύψος των επιτοκίων των 5αετών ομολόγων των δύο χωρών αυξηθεί περαιτέρω, θα βρίσκονται στην απίστευτη θέση να δανείζουν μέσω της συμμετοχής τους στο ελληνικό πακέτο στήριξης στην Ελλάδα με επιτόκιο κοντά στο 5% την ώρα που οι ίδιες θα δανείζονται με 5,5%, 6% ή και περισσότερο από τις αγορές.

Καθώς στην πράξη αυτό που κάνουν οι χώρες της ευρωζώνης είναι να παρέχουν εγγυήσεις για τα ελληνικά δάνεια, σύντομα, αν όχι ήδη, οι αγορές θα θεωρήσουν πως οι εγγυήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας δεν είναι αρκετές και θα αρχίσουν να μεταφέρουν το βάρος όλο και περισσότερο σε αυτές της Γερμανίας. Ως αποτέλεσμα θα αυξηθεί το ρίσκο της Γερμανίας και συνάμα το κόστος δανεισμού της ίδιας. Σε μία τέτοια περίπτωση η κρίση θα έχει αγγίξει και τη βασίλισσα της Ευρώπης με τρόπο αρνητικό.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top