GuidePedia

0

Περισσότερες από πενήντα τουρκικές κοινωνικές οργανώσεις και πανεπιστημιακά ιδρύματα συνέπηξαν τις γραμμές τους για να υποβοηθήσουν στην αναθέρμανση των ενταξιακών συνομιλιών της χώρας της με την ΕΕ.
Εκπρόσωπός τους τόνισε σήμερα πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό κανένα άλλο αποτέλεσμα εκτός της πλήρους ένταξης.
«Θα ακούσετε: `Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για την ΕΕ’, αυτό δεν αληθεύει», τόνισε ο Χαλούκ Καμπααλιογλού, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Ίδρυμα Οικονομικής Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της κοινής διακήρυξης των 57 οργανώσεων στους Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες-ζητώντας να δοθεί τέλος στην αποτελμάτωση των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας.«Έφτασε η ώρα να τονισθεί πως και η ΕΕ ενδιαφέρεται για την Τουρκία», πρόσθεσε.

Μία προνομιακή σχέση, μία υπέρ-προνομιακή σχέση, μία μεγα-προνομιακή σχέση –είτε όπως αλλιώς το ονομάζετε– αποκλείεται καθ’ ολοκληρίαν, ανέφερε. «Το μόνο επόμενο βήμα είναι η πλήρης ένταξη», τόνισε ο Καμπααλιογλού.
Η εξέλιξη των συνομιλιών
Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στις συνομιλίες μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, έχουν αποτελματωθεί για περίπου έναν χρόνο, έπειτα από τη ματαίωση των προβλεπόμενων συνομιλιών για την ανταγωνιστικότητα, λόγω της ισχνής προόδου που έχει καταφέρει η Τουρκία στον τομέα αυτόν.
«Σε μεγάλο βαθμό, πρόκειται για μια πικρή ιστορία ανεκπλήρωτων υποσχέσεων»,τόνισε ο τσέχος ευρωβουλευτής Γιαν Ζαχράντιλ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδος των συντηρητικών και μεταρρυθμιστικών κομμάτων.
Άλλοι Ευρωβουλευτές υποστήριξαν πως θα πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις εκατέρωθεν, με την ολλανδή ευρωβουλευτή Μαριέτε Σάακε να τονίζει πως η Τουρκία πρέπει να επιδείξει σημαντικές προόδους και σε άλλους τομείς όπως οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία της για την σχέση που διατηρεί η Τουρκία με κάποιους από τους γείτονές της, όπως το Ιράν και η Συρία.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top