GuidePedia

0

Η Ελλάδα διαφωνεί με τις όποιες σκέψεις για διάλυση της Εθνικής Φρουράς. Η Κύπρος βρίσκεται στο δρόμο των πετρελαίων και έχει γύρω της εστίες κρίσεων, έτσι δεν μπορεί να απογυμνωθεί αμυντικά.Σε κάθε σύνοδο η Κύπρος αναβαθμίζει το ρόλο της και γίνεται σημαντικό γρανάζι στο αμυντικό γίγνεσθαι της Ευρώπης.
Tη δική της μάχη στην ανώτατη Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρώπης δίνει από χθες η Κύπρος. Στην τριήμερη σύνοδο των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) τη χώρα μας εκπροσωπεί ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης.
Σε κάθε σύνοδο η Κύπρος αναβαθμίζει το ρόλο της και γίνεται σημαντικό γρανάζι στο αμυντικό γίγνεσθαι της Ευρώπης. Η Στρατιωτική Επιτροπή θεωρείται το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται ο Ευρωστρατός. Η μικρή Κύπρος των 820 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων συμμετέχει ισόβαρα μαζί με τους άλλους 26 εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήδη η αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου και ο ναυτικός σταθμός στο Ζύγι θεωρούνται μέρος της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Υποδομής.
Η αεροπορική και η ναυτική βάση της Ε.Φ. έχουν αμφότερες ελεγχθεί πρόσφατα από Ευρωπαίους απεσταλμένους της Στρατιωτικής Επιτροπής και οι εκθέσεις τους μιλούν για οργανικό θαύμα της μικρής Κύπρου. Με πλήρεις νατοϊκές προδιαγραφές οι βάσεις μας έχουν εντυπωσιάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην πολύ καλή εικόνα του στρατού μας συνέβαλαν οι Ελλαδίτες αξιωματικοί, καθώς και οι Κύπριοι απόφοιτοι των ελληνικών παραγωγικών σχολών. Με τη ζεύξη που υπάρχει με την Ελλάδα, η Κύπρος έχει στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων μικρών χωρών και καταφέρνει να παράγει αποτελέσματα ανώτερα του μεγέθους της.

Εξαιρετική έκθεση

Η επίσκεψη του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής, του ολλανδικής καταγωγής στρατηγού Βαν Ος στον Κόρνο, σημαδεύτηκε με επιφωνήματα χαράς.
«Μα εσείς είστε ένας ολοκληρωμένος ευρωπαϊκός στρατός», είπε στους συνομιλητές του. Η Κύπρος προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους υπουργούς Άμυνας της Ευρώπης και έχει ήδη αποσπάσει έναν πολύ υψηλό βαθμό στα στρατιωτικά θέματα.
Ο στρατηγός Βαν Ος έγραψε στην έκθεσή του ότι η Κύπρος μπορεί να θεωρείται ως ένας αξιόπιστος αμυντικός πυλώνας της Ένωσης. Όπως σημειώνει, ευρισκόμενη σε κομβικό σταυροδρόμι, δίπλα από εστίες συγκρούσεων, έχει πολύπλευρο ρόλο να επιτελέσει.
Η έκθεση Βαν Ος προς τη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ είναι πολύ σημαντική για την Κύπρο, γιατί η θετική της προσέγγιση επιτρέπει στη χώρα μας να συμμετάσχει απρόσκοπτα στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στα θέματα Άμυνας και Ασφάλειας.
Νέο κτίριο ΓΕΕΦ
Με αυτά τα δεδομένα, η Κύπρος δεν μπορεί να χάνει άλλο χρόνο.
Επιβάλλεται τώρα να ακουστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου η πρόταση του Υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα, για άμεση έναρξη της κατασκευής του νέου κτιρίου του ΓΕΕΦ, μέχρι την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας. Χρειάζεται κτίριο που να αντέχει πυραυλική επίθεση, να έχει υπόγεια και να μπορεί να συντονίσει την άμυνα της Κύπρου σε περίπτωση κρίσης.
Η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει να κάνει καλή εντύπωση στους Ευρωπαίους εταίρους της, γιατί μόνο έτσι η παρουσία του κατοχικού στρατού θα φανεί εντελώς ξένη με το χώρο και μεγάλη παραφωνία στην ευρωπαϊκή άμυνα.
Οποιαδήποτε άλλη σκέψη, επισημαίνουν επιτελείς σε Ελλάδα και Κύπρο, ζημιώνει τη χώρα και τον κυπριακό Ελληνισμό ευρύτερα.
Ήδη, όπως γράψαμε πρόσφατα, σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο στην Ελλάδα συζητούν πολύ αρνητικά την πρόταση που έγινε από κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες, για διάλυση της Ε.Φ. και των τουρκοκυπριακών ενόπλων δυνάμεων. Τέθηκε, επισημαίνουν, στο ίδιο τραπέζι η διάλυση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού στρατού με πολύ υψηλό επίπεδο στρατιωτών και αξιωματικών, με τον παράνομο στρατό των κατεχομένων, που είναι κομμάτι του στρατού κατοχής.
Με τα τωρινά δεδομένα, αλλά και με κάθε εξέλιξη, επισημαίνουν πηγές του ΓΕΕΘΑ, η Κύπρος πρέπει να διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της. Βρίσκεται σε ευαίσθητο γεωστρατηγικό χώρο και τυχόν διάλυση του στρατού της θα την καταστήσει ανάπηρο εταίρο στην ΕΕ.
Ποιος ο στόχος της ΕΕ
Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να μετεξελιχθεί σταδιακά σε ενιαία ομοσπονδία, με πλήρη ομοσπονδιακά όργανα τύπου Ηνωμένων Πολιτειών. Οι περιοχές που θα έχουν αμφίβολο καθεστώς στρατιωτικό και πολιτικό δεν μπορούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
Στην περίπτωση της Κύπρου, δύο τινά μπορούν να συμβούν. Η Ευρώπη να απαιτήσει απελευθέρωση ολόκληρης της Επικράτειας ή να δεχθεί ότι η Κύπρος αυτοπαραιτήθηκε από την απελευθέρωσή της και τέθηκε αυτοβούλως υπό την κηδεμονία της Τουρκίας. Προς τούτο οδηγούν οι υποχωρήσεις που έγιναν κατά καιρούς, με κορωνίδα τις συμφωνημένες υποχωρήσεις των τελευταίων τριών ετών από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Η απόφαση είναι μπροστά μας και ο λαός θα δείξει το δρόμο με την ψήφο του στις επόμενες εκλογές. Το κορυφαίο αυτό θέμα δεν έχει ακόμη τεθεί καθαρά ενώπιον του λαού από όλα τα κόμματα.
ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι έχουν κοινή άποψη επί του θέματος, ότι δηλαδή σε οποιαδήποτε λύση η Κύπρος διατηρεί δικές τις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Η αποστρατιωτικοποίηση αφορά μόνο τα ξένα στρατεύματα,
συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών. Διαφορετικά, επισημαίνουν οι στρατιωτικοί αναλυτές των Αθηνών, η αποχώρηση της ΕΛΔΥΚ μόνο θα θέσει σε ομηρία ένα από τα πλέον ζωντανά τμήματα του Έθνους στην Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή η Ελλάδα θα χάσει κάθε επιρροή στη διαχείριση των κοιτασμάτων που έχουν βρεθεί στην ΑΟΖ Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ και θα αποκοπεί από τους θαλάσσιους δρόμους προς την Ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή, αφήνοντας την Τουρκία να αλωνίζει και να εποικίζει το χώρο της Κύπρου.
Σε αυτή τη συγκυρία, οι αποφάσεις που λαμβάνονται σημαδεύουν το μέλλον των γενιών που έρχονται και αποκτούν ιστορική σημασία. Στο χέρι των πολιτικών είναι να αναδείξουν τις επιλογές και στο χέρι του λαού είναι να δείξει το δρόμο.
Ημιεπαγγελματικός στρατός
Ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας δήλωσε στη «Σ» ότι εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις, για να μετεξελιχθεί σταδιακά ο στρατός μας σε ημιεπαγγελματικό. Πλήρως επαγγελματικός στρατός, εξηγεί, δεν μπορεί να γίνει, γιατί χρειάζεται η εφεδρεία για να εξισοροπηθεί η τουρκική απειλή. Η εφεδρεία για να υπάρξει χρειάζεται καλά εκπαιδευμένος κληρωτός στρατός, που θα την τροφοδοτεί διαρκώς. Αυτό που μπορεί να γίνει, επισημαίνει ο Υπουργός, είναι με το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό ΟΒΥ, για να μπορεί κάποτε να μειωθεί και η θητεία, που σήμερα είναι αρκετά επαχθής για τη νεολαία.
Σε σταυροδρόμι η Κύπρος
Η χώρα μας βρίσκεται σε στρατηγική θέση, σε θαλάσσιο κόμβο, κοντά στα πετρέλαια και σε περιοχές κρίσεων, και για το λόγο αυτό πρέπει να διατηρεί διαχρονικά ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Ήδη το γειτονικό Ισραήλ έχει αποσπάσει σχετικό κονδύλι για ανάπτυξη των αεροναυτικών του δυνάμεων, για σκοπούς προστασίας των γεωτρύσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Την ίδια υποχρέωση, επισημαίνουν παράγοντες των κομμάτων και του στρατεύματος, έχει και η Κύπρος, και η οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα μας εκθέσει ανεπανόρθωτα. Η χώρα, εξηγούν, πρέπει να προχωρήσει στην παραγγελία πυραυλακάτων και αεροσκαφών, για να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε συνεργασία με φίλες χώρες.
ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top