GuidePedia

0
Tελικά τι πρόκειται να γίνει με την καθυστέρηση ετών, ως προς την υλοποίηση του προγράμματος των τεθωρακισμένων BMP-3HEL; Η ελληνορωσική διακρατική συμφωνία για την προμήθειά τους υποτίθεται πως εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, εν τούτοις όμως φαίνεται πως η Μόσχα δέχεται να προηγηθεί χρονικά το πρόγραμμα των αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς,
προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, όσο σχεδόν θα κόστιζαν και τα BMΡ. Σχετική είναι η πρόσφατη επιστολή του Ρώσου υπουργού άμυνας Ανατόλι Σερντιουκόφ στον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο.
Τι λέει η επιστολή; Σύμφωνα με το ''Defencenet'' η Ρωσία κατανοεί την άμεση επιχειρησιακή αναγκαιότητα για απόκτηση αντιαεροπορικών από τον Ελληνικό Στρατό. Παράλληλα όμως θεωρεί ότι η διακρατική σύμβαση του 2008 για τα ΤΟΜΑ BMP-3HEL βρίσκεται σε πλήρη ισχύ και θα εξακολουθήσει και μελλοντικά να δεσμεύει την ελληνική και ρωσική πλευρά.

Οι Ρώσοι εμφανίζονται να κατανοούν την δύσκολη οικονομική θέση της Ελλάδας που δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη υλοποίηση και των δύο προγραμμάτων, των οποίων το οικονομικό ύψος φτάνει τα 2,2 δισ ευρώ (1,2 δισ. ευρώ τα ΤΟΜΑ και 1 δισ. ευρώ τα SHORADS).

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι Έλληνες επιτελείς εξήραν κατά καιρούς το BMP-3HEL και τις δυνατότητές του, αφού πρόκειται για το τεθωρακισμένο μάχης με τον βαρύτερο οπλισμό παγκοσμίως. Ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από την ρωσική αντιπροσωπεία να προταχθεί η προμήθεια των αντιαεροπορικών, έναντι των ΤΟΜΑ BMP-3HEL. Η ρωσική πλευρά απαντά πως αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Πούτιν και Παπανδρέου.
Ο Ελληνικός Στρατός, μετά απο τα παραπάνω, για την ερχόμενη τριετία μάλλον θα μείνει με τα ίδια παλιά τεθωρακισμένα(Μ113) που εδώ και δεκαετίες έχει. Το ''Defencenet'' υποστηρίζει κάτι με το οποίο συμφωνούμε: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να απέτρεψε την εκταμίευση σημαντικού ποσού για την προμήθεια των ρωσικών τεθωρακισμένων, αλλά αυτό αποτελεί αρνητικό στοιχείο για την ασφάλεια της χώρας. Η εξέλιξη με τα ρωσικά άρματα κρίνεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Παπανδρέου ιδιαίτερα θετική διότι απελευθερώνει κρίσιμους πόρους.
Μιλάμε τελικά για αναστολή της πώλησης των 450 τεθωρακισμένων ΒΜΡ-3, την οποία είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση Καραμανλή τον Νοέμβριο του 2008, ή μιλάμε για οριστικό τέλος; Σύμφωνα με πληροφορίες του ''Βήματος'', η Μόσχα έστειλε επιστολή πριν λίγες ημέρες, όπου κατανοώντας τη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδος, δέχεται να αναστείλει την υλοποίηση της συγκεκριμένης προμήθειας.
Το θέμα απασχόλησε μάλιστα ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στη Μόσχα υπό την παρουσία και του προέδρου της χώρας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Ανάλογη τακτική θα ακολουθηθεί από την Αθήνα και στο ιδιαίτερα κοστοβόρο εξοπλιστικό πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών FREMM; Και, εν τέλει, ποιός θα αποτρέψει τελικά πιθανούς τουρκικούς τυχοδιωκτισμούς; Για μια ακόμη φορά, λέμε και ισχυριζόμαστε πως οικονομία κάποια στιγμή ξαναφτιάχνεις, εδαφικό ακρωτηριασμό δεν αποκαθιστάς ποτέ. Η κατεχόμενη Κύπρος θυμίζει κάτι;
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top