GuidePedia

0
Εκατοντάδες άτομα αγνοούνται στα ανατολικά της Λιβύης, από τότε που ξεκίνησε η εξέγερση κατά του Καντάφι στα μέσα Φεβρουαρίου.
Περισσότεροι από 400 άνθρωποι αγνοούνται στην ανατολική Λιβύη, από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Μουαμάρ Καντάφι πριν από έξι εβδομάδες και εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν δολοφονηθεί ή συλληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν αναρτήσει αφίσες με τις φωτογραφίες τους και τηλέφωνα επικοινωνίας στις αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων, κάνοντας έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι για την τύχη τους να δώσει πληροφορίες. Περισσότερες από 120 αφίσες έχουν αναρτηθεί στους τοίχους και στην πύλη εισόδου ενός νοσοκομείου. Τουλάχιστον τέσσερις από τους αγνοουμένους φοράνε στρατιωτική στολή στις φωτογραφίες. Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι μεταξύ των αγνοουμένων είναι τέσσερις Λίβυοι γιατροί και τρεις δημοσιογράφοι. Οι περισσότεροι όμως είναι άνεργοι νέοι, οι οποίοι είχαν προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν με τους αντικαθεστωτικούς ή τους είχαν απλά προσφέρει τη στήριξή τους. Άλλοι φέρεται ότι έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας του Καντάφι.
Στα γραφεία της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης, στη Βεγγάζη, ο συντονιστής των υποθέσεων αγνοούυμένων Ομάρ Μπουντάμπους και η ομάδα του από δέκα εθελοντές, συντάσσουν λίστες, παίρνοντας συνεντεύξεις από συγγενείς και επισκεπτόμενοι νοσοκομεία της Βεγγάζης και της Ατζνταμπίγια, μία πόλη στο Νότο, που έχει αλλάξει αρκετές φορές χέρια στη διάρκεια των συγκρούσεων. Ο ίδιος έχει καταγράψει 353 αγνοουμένους από τη Βεγγάζη και τα προάστιά της, 17 από την Ατζνταμπίγια, 21 από την Αλ Μπάιντα, μία πόλη στα βορειοανατολικά, και 22 από το χωριό Τίκρα.
Ο Μπουντάμπους εξηγεί ότι στους αγνοουμένους περιλαμβάνονται μαθητές και εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στις τάξεις των αντικαθεστωτικών, αλλά οι περισσότεροι ήταν άνεργοι.
Ωστόσο, κάποιες οικογένειες είχαν λάβει τηλεφωνήματα από τους στρατιώτες του Καντάφι στο κινητό τους σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων, που τους πληροφορούσαν ότι κρατούνται στη φυλακή.
Ο Πίτερ Μπούκαερτ, διευθυντής επειγουσών καταστάσεων της οργάνωσης Human Rights Watch, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ότι κάποιοι από τους αγνοουμένους εθεάθησαν τελευταία φορά στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων. Η οργάνωση Human Rights Watch συνεργάζεται με την Ερυθρά Ημισέληνο στην έρευνα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Αναφέρεται σε μία περίπτωση κατά την οποία τουλάχιστον 14 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας γνωστός γιατρός και ένας οδηγός ασθενοφόρου, αγνοούνται από τις 19 Μαρτίου, ενώ μία νοσοκόμα της οργάνωσης σκοτώθηκε.
Συνομιλίες μακριά από τα φώτα
Η Λιβύη έστειλε ένα στενό συνεργάτη ενός από τους γιους του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι στο Λονδίνο, για συνομιλίες με Βρετανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Γκάρντιαν χθες Παρασκευή. Το δημοσίευμα, που επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι ένας υπασπιστής του Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες το Λονδίνο, στο πλαίσιο του ανοιχτού διαύλου επαφών των δυτικών με τους Λίβυους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε την πληροφορία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται να δημοσιοποιούμε σχόλια για τις επαφές που κάνουμε με αξιωματούχους της Λιβύης». Ο Βρετανός διπλωμάτης πάντως τόνισε ότι «σε κάθε επαφή που έχουμε, κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία».
Διαψεύδει η λιβυκή κυβέρνηση
Εν τω μεταξύ, ο Σοκρί Γκάνεμ, κορυφαίος αξιωματούχος της λιβυκής κυβέρνησης για την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας, διέψευσε πληροφορίες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει τη Λιβύη, μόλις 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική αυτομόληση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι, Μούσα Κούσα, στη Βρετανία, δηλώνοντας ότι παραμένει στο πόστο του. «Αυτό που κυκλοφόρησε δεν είναι αλήθεια, βρίσκομαι στο γραφείο μου και σε λίγα λεπτά, θα εμφανιστώ στην τηλεόραση», είπε τηλεφωνικά ο Γκάνεμ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίων της Λιβύης. Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε νωρίτερα την Πέμπτη, ότι «αριθμός αξιωματούχων του καθεστώτος», που ανήκουν στους στενούς συνεργάτες του Μουαμάρ Καντάφι, είχαν εγκαταλείψει τη Λιβύη, καταφεύγοντας στην Τυνησία, ενώ ονομάτισε τον Γκανέμ ως έναν από αυτούς.
Ανάμεσα στα ονόματα των υψηλόβαθμων στελεχών του καθεστώτος, που σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, όπως μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, εγκατέλειψαν την Πέμπτη τη χώρα τους και κατέφυγαν στην Τυνησία, βρίσκονται ο Πρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Μοχάμεντ Αμπντούλ Κασίμ αλ-Ζουαΐ, ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμπουζεΐντ Ντορμπά και ο επικεφαλής διπλωμάτης για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αμπντελατί αλ-Ομπαϊντί.
Το Λονδίνο εν τω μεταξύ, που δήλωσε την Πέμπτη ότι ενθαρρύνει όσα από τα στελέχη του καθεστώτος Καντάφι σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον Λίβυο ηγέτη, να το πράξουν, αρνήθηκε ότι προτίθεται να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον αυτομολήσαντα πρώην υπουργό Εξωτερικών Μούσα Κούσα, που ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος την περίοδο της τρομοκρατικής ενέργειας στο Λόκερμπι της Σκοτίας.
Διατηρούν τη στάση τους Γερμανία-Κίνα
Γερμανία και Κίνα τάσσονται υπέρ της εξεύρεσης μη στρατιωτικής λύσης στη Λιβύη, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γιανγκ Λιετσί και του Γερμανού ομολόγου του Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο. Και οι δύο χώρες απείχαν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ενέκρινε την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη.
Ο Γιανγκ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και για το γεγονός ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και υποστηρικτές του Καντάφι δεν περιορίζονται. «Κάθε μέρα βλέπουμε και ακούμε ότι περισσότεροι πολίτες σκοτώνονται και τραυματίζονται, και πως η στρατιωτική βία κλιμακώνεται», επεσήμανε ο Κινέζος ΥΠΕΞ. Όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν «το πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε μια λύση μέσω της διπλωματίας».
Ο Βεστερβέλε επανέλαβε την έκκληση για «πολιτική λύση» που θα αρχίσει με την κατάπαυση του πυρός. Ο ίδιος κάλεσε τον Καντάφι «να κάνει τα όπλα να σιγήσουν και να επιτρέψει την έναρξη πολιτικής διαδικασίας». Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει σήμερα Σάββατο την επίσκεψή του στην Κίνα.
Στην ίδια πολιτική η Τουρκία
Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Ναμίκ Ταμ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τους λαούς, καθώς η κατάσταση θα εξελιχθεί προς το καλύτερο, στο μέλλον. «Είναι σημαντικό να μην προχωρήσουμε σε ενέργειες οι οποίες μπορούν να καταστείλουν ή να σταματήσουν τη δυναμική αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος διπλωμάτης. Η τοποθέτηση του κ. Ταμ εκφράζει τη βασική γραμμή της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής από την Τουρκία στα παραπάνω θέματα, υπό την επισήμανση ότι το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, μπορεί να μεταφραστεί από τους Άραβες ως «στρατιωτική παρέμβαση της Δύσης».
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, για συζητήσεις στο θέμα της προόδου των ειρηνευτικών διαδικασιών στο Μεσανατολικό, αλλά και για τη γενικότερη αναταραχή στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου.
Προειδοποιήσεις στους Αμερικανούς στη Συρία
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Συρία, θέατρο ενός χωρίς προηγούμενο κινήματος διαμαρτυρίας εδώ και δύο εβδομάδες. «Το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες για την πιθανότητα πολιτικών ταραχών στη Συρία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική διπλωματία. «Καλούμε τους πολίτες των ΗΠΑ να αναβάλουν τα μη αναγκαία ταξίδια. Οι Αμερικανοί πολίτες που είναι τώρα στη Συρία θα πρέπει να εξετάσουν την έξοδό τους από τη χώρα», προσετίθετο στην ανακοίνωση.
Οι Αμερικανοί καλούνται να αποφεύγουν, ιδίως τις πόλεις της Λατάκειας και της Ντεράα στα βόρεια, όπου σημειώθηκαν αιματηρά βίαια επεισόδια. «Οι συριακές προσπάθειες να αποδοθεί η τρέχουσα αναταραχή σε εξωτερικές επιδράσεις μπορούν να αυξήσουν το εχθρικό συναίσθημα προς τους ξένους», προειδοποίησε ακόμη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι Αμερικανοί πολίτες που συνελήφθησαν, μπορεί να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για υποκίνηση σε βία ή κατασκοπία».
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top