GuidePedia

0
Που οδηγούν οι συνεχείς συλλήψεις για την Εργκένεκον 
Σε νέες συλλήψεις υπόπτων της υπόθεσης Εργκένεκον προχώρησε η τουρκική αστυνομία, σε μαζική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.
Με εντολή του βασικού κατήγορου της υπόθεσης, Ζεκεριγιά Όζ, διεξήχθησαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε είκοσι περιοχές και εννέα συνολικά επαρχίες της τουρκικού κράτους, μεταξύ των οποίων η Μερσίνα και η Σμύρνη. Έρευνες που διεξήχθησαν και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οδήγησαν στη σύλληψη είκοσι ατόμων,
ανάμεσα στους οποίους ένας απόστρατος αξιωματικός, ένας καθηγητής θεολογίας και δύο αξιωματικοί του στρατού. Οι ύποπτοι θα προσαχθούν στην Κωνσταντινούπολη όπου θα καταθέσουν ενώπιον του Όζ.
Οι κατηγορούμενοι φέρεται να συνδέονται περαιτέρω, με μια υπόθεση δολοφονίας που έλαβε χώρα στην πόλη Μαλάτυα, το 2007. Συγκεκριμένα, τρία μέλη εκδοτικού οίκου χριστιανικών βιβλίων βασανίστηκαν και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν, ενώ εννέα άτομα συνελήφθησαν ως κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία.

Οι υποψίες για συσχετισμό των δύο υποθέσεων υπάρχουν εδώ και καιρό , και η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να συγχωνευτεί με εκείνη της Εργκένεκον, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έρευνας. Τον περασμένο χρόνο, συγγενείς των δολοφονηθέντων, απηύθηναν έκκληση στους δικαστές της Εργκένεκον προκειμένου να εξετάσουν από κοινού τις δύο υποθέσεις.

Αναφορές της τουρκικής αστυνομίας αλλά και του δικαστή Όζ, αποκαλύπτουν διασύνδεση των δύο υποθέσεων, ενώ παράλληλα αναφέρονται και στο ρόλο του τουρκο ορθόδοξου πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης στα σχέδια για ανατροπή της κυβέρνησης που σχεδίαζε το δίκτυο Εργκένεκον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δολοφονίες της Μαλατίγια, αποτέλεσαν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που εμπνεύστηκαν οι πρωτεργάτες της Εργκένεκον, με σκοπό να υπονομεύσουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν χάος μέσα από δολοφονίες μη – μουσουλμάνων και πράξεις τρομοκρατίας. Παρόλα αυτά, το σχέδιο απέτυχε, όταν μεγάλος αριθμός πολιτών διαμαρτυρήθηκε έντονα για τους δολοφονηθέντες.

Η εκδίκαση της υπόθεσης Εργκένεκον συνεχίζεται πυρετωδώς, όπως συνεχίζονται και οι αποκαλύψεις για τις διασυνδέσεις γεγονότων που φανερώνουν τη δύναμη του βαθέως κράτους στην τουρκική κοινωνία. Η κυβέρνηση Ερντογάν από την πλευρά της, κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να αποδυναμώσει το στρατιωτικό κατεστημένο, γεγονός που θα ισχυροποιήσει το κυβερνόν κόμμα, ενόψει των εκλογών.
Zaman
πηγη

Δημοσίευση σχολίου

 
Top