GuidePedia

0
photoΤης Λίντα Καράντακου για τους Southeast European Times 
Μια κρίσιμη συνάντηση πριν είκοσι χρόνια έθεσε το σκηνικό για πολιτική αλλαγή. Ο Αμερικανός πρέσβης Αλεξάντερ Αρβίζου κάλεσε τους Αλβανούς ηγέτες να μετατρέψουν τις πολιτικές τους διαφορές σε πλεονέκτημα. [Reuters] Όταν η κομμουνιστική Αλβανία άρχισε να ανοίγεται πριν 21 χρόνια, το καθεστώς ήλπιζε ότι θα παρέμενε στην εξουσία και ότι θα προέβαινε παράλληλα σε μεταρρυθμίσεις.
Επέλεξε την διπλωματική στρατηγική των «ίσων αποστάσεων» στα πλαίσια της οποίας καλλιέργησε σχέσεις τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με τη Μόσχα.
Η στάση αυτή «καθυστέρησε τη δημιουργία διπλωματικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε στουςSETimes ο Γκενγκ Μλόγια, τέως Αλβανός διπλωμάτης.
Ο χρόνος όμως δεν ήταν στο πλευρό των κομμουνιστών. Τον Μάρτιο του 1991, όταν η Αλβανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης στο Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, στην αλβανική αποστολή περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι και της αναδυόμενης αντιπολίτευσης, η οποία ανήλθε στην εξουσία ένα χρόνο αργότερα.
«Ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό από το 1946», είπε ο Μλόγια. Η αποστολή ένοιωθε ελεύθερη να μιλήσει για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της Αλβανίας, σπάζοντας ένα μακρόχρονο ταμπού σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να αναφέρονται μόνο οι επιτυχίες του κομμουνισμού.
Τα δύο μέλη της αντιπολίτευσης στη συνάντηση εκείνη ήταν ο Σαλί Μπερίσα, και σήμερα πρωθυπουργός της Αλβανίας, και ο μακαρίτης Γκραμόζ Πάσκο. Είκοσι χρόνια μετά, ο τέως διπλωμάτης Μλόγια γιόρτασε μαζί με τον Μπερίσα την 20ή επέτειο των ανανεωμένων σχέσεων με την Ουάσιγκτον.
Η συμβολή όλων στην επίτευξη του τελικού αποτελέσματος ήταν σημαντική, σύμφωνα με τον Μλόγια. «Ο νικητής από την ανασύσταση των σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι το αλβανικό έθνος», είπε.
Επισημαίνοντας την επέτειο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε το γεγονός του 1991 όχι μόνο ως σημείο καμπής στις διμερείς σχέσεις των χωρών αλλά και στην εξέλιξη της δημοκρατίας στην Αλβανία.
«Η επέτειος τιμά την εταιρική μας σχέση, μας υπενθυμίζει την πρόοδο που σημειώθηκε και υπογραμμίζει τη δέσμευση για το μέλλον της Αλβανίας, ιδίως καθώς παίρνετε τα αναγκαία βήματα για την επίτευξη του στόχου ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει σε ανακοίνωση τύπου η Κλίντον.
Η Κλίντον προσθέτει ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων του Ψυχρού Πολέμου, οι Αλβανοί και οι Αμερικανοί δεν ξέχασαν τους βαθιούς δεσμούς φιλίας και εγκωμίασε τη συμβολή της Αλβανίας στην σταθερότητα της περιοχής και την υποστήριξή της για το Κόσσοβο.
Αναφερόμενη στο συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο στην Αλβανία, η Κλίντον κάλεσε τους ηγέτες στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συνεργαστούν για το καλό της χώρας και είπε ότι θα πρέπει να δέχονται την ευθύνη και να τηρούν τη διαφάνεια και να στηρίζουν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Αλεξάντερ Αρβίζου, πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία, κάλεσε κι αυτός τις αντιπαρατιθέμενες πολιτικές δυνάμεις να βρουν τρόπους συνεργασίας, λέγοντας ότι οι διαφορές αποτελούν πηγή δύναμης.
πηγη

Δημοσίευση σχολίου

 
Top