GuidePedia

0
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έχει ολοκληρωθεί και η Αθήνα επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση πως η εμπλοκή της στην επίλυση του θέματος θα είναι πολυεπίπεδη και βαθιά.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη η Ελλάδα ουσιαστικά θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις σε κάθε είδους επιχείρηση επιτήρησης, ανθρωπιστικής βοήθειας και υποστήριξης πλην των βομβαρδισμών.

H Αθήνα ετοιμάζεται να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να βρει μία βιώσιμη/συμβιβαστική λύση στο θέμα της Λιβύης.
Έτσι στην εν εξελίξει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να αποφασιστεί ο ακριβής τρόπος και ο βαθμός εμπλοκής της χώρας μας στην κρίση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος «θα συμμετέχουμε μ΄ όλες μας τις δυνάμεις για να βρεθεί μια λύση» και συμπλήρωσε πως «Οι δυνάμεις μας είναι ούτως ή άλλως παρούσες στην περιοχή για να υποστηρίξουν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εδώ και πάρα πολλές μέρες. Και τώρα, θα συμβάλουμε με όσες δυνατότητες έχουμε προκειμένου να βρεθεί το συντομότερο μία, ει δυνατόν, διπλωματική, πολιτική λύση για να σταματήσει η σφαγή αυτή που γίνεται σε βάρος αμάχων, για να αποκατασταθεί η τάξη, για να υπάρξει μία Λιβύη, η οποία να είναι ανεξάρτητη, εθνικά κυρίαρχη και ακέραιη αλλά που να κινείται σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές αντιλήψεις για το τι σημαίνει Δημοκρατία, για το τι σημαίνει κράτος δικαίου...». Στο μέγιστο αυτό θέμα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα εθνικό μέτωπο αφού αναμένεται να ενημερωθούν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις για τις εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Ε. Βενιζέλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε τα εξής: «Η υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στέλνει, πρώτα απ' όλα, ένα ισχυρό μήνυμα αλλά και μια σαφή προειδοποίηση: ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός. Οι επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού πρέπει να πάψουν άμεσα. Συνιστούν κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η διεθνής κοινότητα, με την Απόφαση 1973 έκανε ένα βήμα παραπέρα. Ανταποκρινόμενη και στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, να υιοθετήσει πιο αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του Καντάφι και να επιτρέψει την ανάληψη οποιουδήποτε μέτρου είναι απαραίτητο για την προστασία των αμάχων.

Η Ελλάδα θεωρεί ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και αυτή είναι η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης. Δεν είναι αργά.

Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα».
πηγη

Δημοσίευση σχολίου

 
Top