GuidePedia

0
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους παγκόσμιους οικονομικούς στόχους της Τουρκίας
Σε συνάντηση στην Ουάσινγκτον, ο Γκάρι Λόκ, υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα στηρίζει τις τουρκικές προσπάθειες για ενίσχυση των εμπορικών δεσμών μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Ο Λοκ υποστήριξε την ιδέα του να γίνει η Κωνσταντινούπολη ο οικονομικός ομφαλός της Ευρώπης. «παρακολουθούμε στενά την ευημερία και την ανάπτυξη της Τουρκίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση οργανώθηκε από την Ένωση Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων της Τουρκίας (TUSKON) και το Κέντρο Αμερικανικής Προόδου που έχει έδρα στην Ουάσινγκτον. Θα υπάρχουν δύο fora στην Τουρκία αυτό το έτος. «θα εστιάσουμε τις προτεραιότητες μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο πετρέλαιο» δήλωσε ο Λοκ. Υπογράφηκε ένα σύμφωνο το οποίο στοχεύει στο να ενθαρρύνει τις απευθείας επενδύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, πρόσθεσε ο Λοκ.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ήδη προβεί στην ανάληψη δράσεων για να προσφέρουμε τεχνική υποστήριξη σε τομείς – κλειδιά. Η επιτροπή ανάπτυξης και συντονισμού έχει αναγάγει την Τουρκία σε αγορά η οποία έχει προτεραιότητα για τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Το ύψος των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αγγίζει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. «Ο ρυθμός εμπορικών ανταλλαγών έχει αυξηθεί κατά 40% τον τελευταίο χρόνο, σε σχέση με το 2009. Η υπολογιζόμενη αύξηση του Α.Ε.Π. της Τουρκίας για το προηγούμενο έτος είναι 7%, παρά την οικονομική κρίση, και εκλαμβάνεται ως μια θετική επιρροή μέσα σε όλο αυτό το κλίμα. Θεωρούμε, βέβαια, ότι αυτό το ποσοστό δεν είναι επαρκές και υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης.»

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο διασύνδεσης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την διπλωματική δέσμευσή της σε Δυτικούς Θεσμούς. Είναι ενδεικτικό της πάγιας στρατηγικής που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία καθώς της επιφυλάσσουν κεντρικό γεωπολιτικό ρόλο. Από εποχής Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονταν την Τουρκία ως ανάχωμα σε περίπτωση σοβιετικής εισβολής αλλά και ως προπύργιο για την εδραίωση της αμερικανικής επιρροής και ελέγχου στον «γκρίζο χώρο» της Μέσης Ανατολής.

Ο ρόλος της Τουρκίας στους περιφερειακούς στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ αναβαθμίζεται ιδιαίτερα και με την παρουσίαση της Τουρκίας ως εναλλακτικού χώρου δημιουργίας αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου παρακάμπτοντας την Ρωσία, της δίνει μια βαρύνουσα θέση στο σύνολο των κρατών με θέσεις κλειδιά για τις ΗΠΑ και κατευθύνει την πολιτική τους προς την στήριξη της.

Hurriyet 
πηγη

Δημοσίευση σχολίου

 
Top