GuidePedia

0
Υπέρ της επιβολής Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στη Λιβύη ψήφισαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιτρέποντας παράλληλα τη λήψη «κάθε απαραίτητου μέτρου» προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες και οι κατοικημένες περιοχές.Η πρόταση, που έφεραν προς ψήφιση οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και ο Λίβανος έγινε δεκτή με 10 ψήφους σε σύνολο 15, ενώ τα υπόλοιπα μέλη (Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία) απείχαν.

Το Παρασκήνιο
Δημοσίευμα με τίτλο «Αεροπορικές δυνάμεις πέντε χωρών είναι έτοιμες να επιτεθούν στην Λιβύη - Ο Καντάφι απειλεί με αντίποινα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή», που δημοσιεύτηκε σήμερα Παρασκευή στον ενημερωτικό ιστότοπο Debka, επικαλείται αποκλειστικές πηγές βάσει των οποίων «λίγο πριν την σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, για τη συζήτηση ψηφίσματος για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, η Μόσχα υποσχέθηκε στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πρωτεύουσας της Δύσης ότι δεν θα ασκήσει βέτο. Αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, των ΗΑΕ και του Κατάρ βρίσκονταν σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να επιτεθούν σε λιβυκούς στρατιωτικούς στόχους αμέσως μετά την έγκριση του ψηφίσματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας στην Τρίπολη, η Λιβύη απειλεί με αντίποινα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, εφόσον δεχθεί επίθεση».

Εν συνεχεία, το δημοσίευμα αναφέρεται σε απόρριψη αιτήματος της Ουάσιγκτον προς την Αίγυπτο για χρήση αεροπορικών βάσεων της χώρας, με σκοπό την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του στρατού του Καντάφι. Το αίτημα φέρεται να υποβλήθηκε από την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον στον Αιγύπτιο Α/ΓΕΕΘΑ και επικεφαλής του «προσωρινού» στρατιωτικού καθεστώτος που διοικεί την Αίγυπτο, Μοχάμεντ Τανταουί.

Σύμφωνα με τις πηγές του Debka, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιθέσεων προκειμένου να ανακόψει την πορεία των δυνάμεων του Καντάφι προς την Βεγγάζη, που αποτελεί το προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Στόχος μιας τέτοιας κίνησης δεν είναι τόσο η διατήρηση του ελέγχου της πόλης από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, όσο η αποτροπή της νίκης του Καντάφι εις βάρος της αντιπολίτευσης και των ξένων δυνάμεων που τα στηρίζουν. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος εξετάζει την αεροπορική προσβολή κυβερνητικών και στρατιωτικών στόχων στην Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης και έδρα των δυνάμεων του Καντάφι.

Η στροφή 180 μοιρών της Ουάσιγκτον, συνεχίζει το άρθρο, στο θέμα της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη ήταν ορατή από τις πρωινές ώρες της σήμερον από τα κάτωθι σχόλια της Αμερικανίδας Πρέσβειρας στα ΗΕ Σούζαν Ράις: «Η άποψη των ΗΠΑ είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για να εξετάσουμε ενέργειες που περιλαμβάνουν, και ίσως υπερβαίνουν, μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, στην παρούσα φάση, καθώς η κατάσταση στο πεδίο της μάχης εξελίσσεται και η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων έχει εγγενείς περιορισμούς αναφορικά με την προστασία πολιτών που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο».

Άλλη μία ένδειξη των διαφαινόμενων προθέσεων των ΗΠΑ εντοπίζεται στην αποστολή του υποβρυχίου USS Providence στα ανοιχτά της Λιβύης. Την περασμένη δεκαετία, το συγκεκριμένο υποβρύχιο χρησιμοποιήθηκε για την βαλλιστική υποστήριξη αμερικανικών επιθέσεων, συνήθως με πυραύλους Τόμαχοκ, στο Ιράκ αλλά και στο Αφγανιστάν.

Πέραν του προαναφερθέντος υποβρυχίου, καταλήγει το δημοσίευμα, οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί πλησίον των ακτών της Λιβύης περιλαμβάνουν το ελικοπτεροφόρο USSKearsarge καθώς και τα σκάφη διοίκησης και υποστήριξης αποβατικών επιχειρήσεων USSPonce,USSBarry και USSMason.

Οι πρώτες αντιδράσεις
Το ψήφισμα της Ζώνης Απαγόρευσης των Πτήσεων έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς από τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι προελαύνουν στη Βεγγάζη, το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Εντούτοις, ενδέχεται η απόφαση να είναι υπερβολικά καθυστερημένη, καθώς η τελική επίθεση στις θέσεις των ανταρτών είναι ζήτημα χρόνου.

Ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ δήλωσε ότι η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια «πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν».

«Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της» δήλωσε ο Καάιμ και κατήγγειλε μία «συνωμοσία» της διεθνούς κοινότητας και τη «βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα».

Ο υφυπουργός δήλωσε επίσης πως η χώρα του είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός: «Είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την απόφαση, όμως έχουμε ανάγκη έναν συνομιλητή για να συζητήσουμε την εφαρμογή της» διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη.

Μετά την ψηφοφορία, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι «έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους».

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ «βρίσκονται στο πλευρό του λιβυκού λαού και υποστηρίζουν την ανάγκη του για ανθρώπινα δικαιώματα». «Το Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε στην έκκληση του λιβυκού λαού για βοήθεια» πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας πως έχει «μια σαφή νομική βάση» για την «προστασία του (λιβυκού) λαού».

Η κοινή ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δικαιολόγησε την αποχή της χώρας του, λέγοντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμπεριέχει «σημαντικούς κινδύνους». «Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη» πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος της Άνγκελα Μέρκελ.

Την ελπίδα πως η απόφαση του ΟΗΕ δεν ελήφθη πολύ αργά, εξέφρασε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ. «Ελπίζουμε και προσευχόμαστε η αποφασιστικότητα αυτή της διεθνούς κοινότητας να μην έχει φτάσει πολύ αργά για τον λιβυκό λαό» τόνισε ο Ραντ, προσθέτοντας πως η χώρα του στηρίζει την απόφαση αυτή.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε πως θα στείλει στη Λιβύη έξι καταδιωκτικά CF-18 για να συμμετάσχουν στην εφαρμογή της απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα αεροσκάφη θα φτάσουν στην Ιταλία, όπου θα είναι η βάση τους, σήμερα και θα τα συνοδεύουν 120 έως 200 στρατιώτες.

Η Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι, πρεσβευτής της Βραζιλίας, εξήγησε πως η χώρα της «δεν έχει πειστεί ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας».

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν έκρινε «λυπηρό» το γεγονός ότι «επικράτησε το πάθος για τη χρήση ισχύος». Ο πρεσβευτής της Κίνας Λι Μπαοντόνγκ, ο οποίος προεδρεύει κατά το μήνα Μάρτιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξήγησε πως η χώρα του «είναι πάντα εναντίον της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων δεν αρκεί και πως απαιτούνται περισσότερα μέτρα. Την άποψη αυτή μετέφερε στα μέλη ειδικής επιτροπής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς, σημειώνοντας πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων είναι ένα «σημαντικό, θετικό και πρακτικό μέτρο», αλλά πρέπει να εξεταστούν και άλλες δράσεις.

«Η Λιβύη δεν φοβάται»

«Η Λιβύη δεν φοβάται», δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ένας από τους γιούς του Καντάφι, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των λιβυκών κυβερνητικών δυνάμεων.
«Είμαστε στην πατρίδα μας και μαζί με το λαό μας. Δεν φοβόμαστε», τόνισε από την Τρίπολη στην εκπομπή News Nightline του αμερικανικού δικτύο ABC.
«Δεν θα βοηθήσετε τον λαό αν βομβαρδίσετε την Λιβύη. Καταστρέφετε τη χώρα μας. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό», πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης απειλεί με γενικευμένη σύρραξη σε περίπτωση ξένης στρατιωτικής εμπλοκής και προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Μεσόγειο.
πηγη

Δημοσίευση σχολίου

 
Top