GuidePedia

0
Αναπάντεχα, γεμάτη ειδήσεις ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρίας Lockheed Martin, εν όψει της διεξαγωγής της έκθεσης αμυντικού υλικού DEFENSYS στη Θεσσαλονίκη.
Η LM θα παρουσιάσει στην έκθεση εξομοιωτή του πιλοτηρίου (cockpit demonstrator) του μαχητικού αεροσκάφους F-35 Lightning II. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι μετά το πέρας της έκθεσης, η εταιρία έχει συμφωνήσει με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) ώστε ο εξομοιωτής να εγκατασταθεί για ένα διάστημα στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στη Λάρισα,
ώστε οι Έλληνες χειριστές να έχουν μια πρώτη επαφή με το νέο προϊόν, το οποίο η εταιρία ευελπιστεί να αποτελέσει τον διάδοχο των F-16 που αξιοποιεί επιχειρησιακά η Πολεμική Αεροπορία.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα είδηση είναι ότι η LM προβαίνει σε έκπτωση στην τιμή που έχει προσφέρει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 ώστε όλα να είναι στην ίδια διαμόρφωση με φιλοδοξία την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. Από το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν η προσφορά που είχε ατύπως υποβληθεί προ καιρού, το κόστος για την ομογενοποίηση του συνόλου του στόλου των F-16 (περί τα 160 F-16) θα ανέλθει σε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικό μάλιστα της σημασίας που αποδίδει η εταιρία σε αυτό το πρόγραμμα, είναι το ότι ο εκπρόσωπός της, Ντένις Πλέσσας, το χαρακτήρισε ως «επιτακτική επιχειρησιακή ανάγκη».

Εν κατακλείδι, οι εκπρόσωποι της εταιρίας έδωσαν έμφαση στην πρότασή τους για το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, πρόγραμμα προτεραιότητας για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας «είναι το καλύτερο, ελπίζουμε ότι θα καταλήξουν σε αυτή τη λύση». Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο σύστημα στοχοποίησης τύπου SNIPER – διάδοχο του γνωστού LANTIRN, το οποίο επίσης θα παρουσιάζεται στην έκθεση της Θεσσαλονίκης.
defence-point.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top