GuidePedia

0
Από τη μια πλευρά οι Τούρκοι αντιδρούν στην συμπερίληψη του Ιράν στις βαλλιστικές απειλές του ΝΑΤΟ και από την άλλη παρακαλούν για να βάλουν ραντάρ σε τουρκικό έδαφος!
Κάθε όριο της λογικής παραβιάζουν αμερικανικοί κύκλοι οι οποίοι αποστολή έχουν να υποστηρίξουν σε κοινωνικό – πολιτικό επίπεδο το δίκτυο πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, το οποίο σκοπό έχει να θωρακίσει την ανθρωπότητα από τη βαλλιστική απειλή που προέρχεται από τα αποκαλούμενα ως κράτη-παρίες (rogue states), όπως για παράδειγμα το Ιράν και η Βόρεια Κορέα
.
Τη μια ημέρα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αντιμετωπίζουν ως ένα από τα σημαντικότερα διεθνή θέματα τις τουρκικές ενστάσεις αναφορικά με την κατάδειξη του Ιράν ως μιας σαφούς απειλής για τη διεθνή ασφάλεια λόγω του πυρηνικού προγράμματος που έχει σε εξέλιξη και τις ισχυρές ενδείξεις ότι απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου.

Το παράδοξο είναι ότι την επόμενη, πληροφορίες αναφέρονται σε συζητήσεις αναφορικά με την εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων ραντάρ (AN/TPY-2 Forward-Based X-Band), καθώς επίσης και των αντιβαλλιστικών συστημάτων THAAD (Terminal High Altitude Area Defense)! Τα συγκεκριμένα ραντάρ θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά ώστε να διασφαλιστεί ο άμεσος εντοπισμός βαλλιστικού πυραύλου ο οποίος θα εκτοξευθεί από το ιρανικό έδαφος, κυρίως εναντίον του αμερικανικού εδάφους ώστε να ενεργοποιηθεί το σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας και οι συνολικά 30 συστοιχίες πυραύλων αναχαίτισης που είναι εγκατεστημένες στην Αλάσκα και την Καλιφόρνια.



Πρόκειται επί της ουσίας για αντιγραφή του μοντέλου που έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της εν λόγω απειλής που προέρχεται από το βαλλιστικό οπλοστάσιο της Βορείου Κορέας με το σύστημα ραντάρ AN/TPY-2 να είναι εγκατεστημένο στο ιαπωνικό έδαφος. Το σύστημα THAAD εάν τελικά εγκατασταθεί σε τουρκικό έδαφος, στόχος του θα είναι να επιχειρήσει να καταρρίψει τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους όσο ακόμη βρίσκονται στη φάση εκτόξευσης (boost phase) όπου και εξ ορισμού οι πιθανότητες επιτυχούς αναχαίτισης της απειλής είναι αυξημένες. Επικουρικά στο THAAD θα λειτουργούν οι συστοιχίες των PATRIOT, καθώς επίσης και οι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι SM-3 καθοδηγούμενοι από το σύστημα μάχης AEGIS το οποίο διαθέτουν τα πλοία του αμερικανικού Ναυτικού (US Navy) που θα περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο.



Εάν το συγκεκριμένο σχέδιο αξιολογηθεί από καθαρά στρατιωτικό – επιχειρησιακό επίπεδο, είναι λογικό, λόγω της γεωγραφικής γειτνίασης με την περιοχή από την οποία προέρχεται η δυνητική απειλή. Η παράλληλη αξιολόγησή του από (γεω)πολιτικής απόψεως αποκαλύπτει είτε επικίνδυνη εθελοτυφλία είτε... στρατηγική τύφλωση στους εμπνευστές του, αφού αποτελεί μια αμιγώς θεωρητική κατασκευή που αρνείται να λάβει υπόψη τα γεωπολιτικά δεδομένα!



Υπό φυσιολογικές συνθήκες, εάν κάποιος Αμερικανός στρατηγός προωθούσε τέτοιο σχέδιο τη στιγμή που η Τουρκία, με τον πλέον επίσημο τρόπο, όχι μόνο αφαιρεί το Ιράν από τη λίστα των απειλών για την εθνική της ασφάλεια, αλλά και ζητά εγγυήσεις ότι η αντιβαλλιστική «ομπρέλα» δεν θα στοχοποιεί το Ιράν, θα έθετε σοβαρή... υποψηφιότητα για την άμεση αποστρατεία του, αφού θα αποδεικνυόταν έως και επικίνδυνος για τα αμερικανικά συμφέροντα!



Παρά το υπαρκτό πρόβλημα της κοινωνικής εναντίωσης σε μια τέτοια πρωτοβουλία, η Ελλάδα αποτελεί τη φυσική εναλλακτική λύση στο αμερικανικό στρατηγικό πρόβλημα. Όχι μόνο λόγω και της δικής της εγγύτητας στην επίμαχη περιοχή, αλλά και λόγω της παρουσίας και επιχειρησιακής αξιοποίησης των αντιβαλλιστικών συστημάτων PATRIOT στο ελληνικό οπλοστάσιο. Δυστυχώς η αρχική ελληνική πρόθεση για ενεργή συμμετοχή στην αντιβαλλιστική άμυνα, που είχαν διατυπωθεί σε συνέντευξη τύπου από τον αναπληρωτή υπουργό εθνικής άμυνας Παναγιώτη Μπεγλίτη, μέχρι σήμερα δεν μετουσιώθηκαν σε κάποιες πρωτοβουλίες – ενέργειες, που η ευόδωση της θα αποφέρει προφανή οφέλη στη χώρα αν φυσικά αξιοποιηθούν κατάλληλα.



Όσον αφορά στα όποια αρνητικά αντανακλαστικά που επικρατούν στην ελληνική κοινή γνώμη για οποιασδήποτε μορφής ουσιαστική στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, η συγκεκριμένη χρονική περίοδος που διανύουμε που χαρακτηρίζεται από τη σφοδρή οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα, είναι η καταλληλότερη για να καταλάβει επιτέλους ο ελληνικός λαός, ότι στη διεθνή πολιτική, εάν επιθυμείς να διαθέτεις επιρροή και να διαπραγματεύεσαι με επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα τρόπο τα αιτήματά σου, δεν γίνεται μόνο να ζητάς. Πρέπει και να δίνεις.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top