GuidePedia

0
Ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα τον ερχόμενο μήνα, με κύριο ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων την εγκατάσταση αντιπυραυλικής προστασίας στην Ευρώπη, η εφημερίδα GUARDIAN δημοσιεύει σήμερα άρθρο με τον τίτλο US missile defence plans could spark EU – NATO tensions.Ο Simon Tisdall που υπογράφει το άρθρο σημειώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πείσει τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να συναινέσουν στα σχέδιά της για την αντιπυραυλική προστασία στην Ευρώπη,
ενδέχεται να εντείνει τις μακροχρόνιες διαφορές σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, γεγονός που θα λειτουργήσει προς όφελος της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Όσον αφορά την Τουρκία, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Robert Gates, δήλωσε ότι η Washington δεν θα ζητήσει από τη χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ να παραχωρήσει νέες βάσεις για εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων. Ωστόσο τόνισε ότι οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να στηρίξει στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, τη δυνατότητα εδαφικής αντιπυραυλικής άμυνας. Η Τουρκία με τη σειρά της, ανησυχεί καθώς θεωρεί ότι στόχος του νέου αμυντικού συστήματος θα είναι το γειτονικό της Ιράν. Επί του θέματος ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ahmet Davutoglu, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν απειλείται από καμία γειτονική της χώρα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και καμία από τις χώρες αυτές δεν αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ.
Ο Semih Idiz, σχολιαστής της εφημερίδας Hurriyet, γράφει ο Tisdall, υποστηρίζει για το θέμα ότι καθώς η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ ανατολής και δύσης, κάνει την εμφάνισή του ένα ολοένα και πιο εμφανές ιδεολογικό χάσμα μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ αλλά και Τουρκίας – Ε.Ε. με πιθανό αποτέλεσμα η χώρα να χρειαστεί τελικά να διαλέξει μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Ιράν. Ο Sertac Aktan, αναλυτής, θεωρεί πάντως ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προς όφελός της, συναινώντας στην αντιπυραυλική άμυνα με αντάλλαγμα τη μεγαλύτερη πίεση των Αμερικανών προς τη Γαλλία και τη Γερμανία για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.
Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Tisdall υποστηρίζει ότι η Μόσχα παρατηρεί στενά τις συζητήσεις για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής προστασίας στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας με την Ε.Ε. Η Ρωσία, αναφέρει ο GUARDIAN, έχει εκφράσει τους φόβους της ότι η αντιπυραυλική ασπίδα θα μπορούσε να εξουδετερώσει την ρωσική άμυνα. Ωστόσο μετά τη διήμερη επίσκεψη του Medvedev στην Γαλλία και τη συνάντηση του με το Γάλλο Πρόεδρο και την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα προσβλέπει στη στενότερη συνεργασία και ότι σχεδιάζει να παρευρεθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Η ρωσική στήριξη πάντως, τονίζει ο συντάκτης, μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες τόσο στην Washington όσο και στο Λονδίνο, καθώς η πολιτική Medvedev για ένα νέο οικοδόμημα ευρωπαϊκής Ασφάλειας θα μπορούσε δυνητικά να περιορίσει τον αμερικανικό ρόλο στην Ευρώπη και να υπονομεύσει την Ατλαντική Συμμαχία. Αν και η Γαλλία αλλά και η Γερμανία, φλερτάρουν με αυτή την ιδέα η Βρετανία αλλά και οι ΗΠΑ διαβλέπουν ότι ένα τέτοιο οικοδόμημα αποτελεί την αναβίωση του Γαλλό – γερμανικό – ρωσικού άξονα κατά του πολέμου στο Ιράκ.
ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top