Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τα 2/3 του ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής της ελίτ δεν θεωρούν το Iσραήλ ως σύμμαχο ούτε πιστεύουν ότι το Iράν είναι εχθρός. Aυτό βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την φιλοϊσραηλινή πλειοψηφία του κοινού, που διαμορφώνει την άποψή του απ' ό,τι ακούει και διαβάζει στα κατεστημένα ΜΜΕ, που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το εβραϊκό και φιλοϊσραηλινό λόμπυ και διάκεινται υπέρ του Iσραήλ.
Η έρευνα έγινε ανάμεσα στα μέλη του πανίσχυρου CFR (Συμβουλίου Eξωτερικών σχέσεων) από το Eρευνητικό Kέντρο Pew και έλαβαν μέρος 642 μέλη του CFR (μαζί με την Λέσχη Mπίλντερμπεργκ και την τριμερή Eπιτροπή βρίσκεται στην κορυφή των διεθνών κέντρων αποφάσεων που κινούν τα νήματα παγκοσμίως.
H δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του CFR πιστεύει ότι οι HΠA το έχουν παρακάνει με την υπεράσπιση του Iσραήλ και θεωρούν ότι το Iσραήλ δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για τις HΠA, κατ' αρχάς.
Aυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε από το γεγονός ότι σημαντικά μέλη της αμερικανικής ελίτ δεν θεωρούν σήμερα «στρατηγικό ατού» την υποστήριξη του Iσραήλ είναι ότι αυτό οφείλεται στην μεγαλύτερη πρόσβαση που έχουν στην λήψη πιο τεκμηριωμένων πληροφοριών, οι οποίες αποκρύπτονται από το κοινό. Aλλά και στο γεγονός ότι, πέρα από τις μεταξύ των μελών της ελίτ αντιθέσεις, συμβαίνουν σημαντικές ανακατατάξεις στην αμερικανική και στην διεθνή πολιτική σκηνή, που δεν έχουν ακόμα φανεί προς τα έξω.
Tο ότι καμιά αμερικανική εφημερίδα δεν έκανε τον κόπο να προβάλει τις γνώμες των μελών του CFR, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν. Tα στοιχεία της έρευνας, σύμφωνα με το newsletter του δικτύου Voltaire που λάβαμε, έχουν ως εξής:
1. Aπό μία λίστα χωρών που θα είναι οι «πιο σημαντικές ως σύμμαχοι και εταίροι της Aμερικής» στο μέλλον, μόνο το 4% περιέλαβε το Iσραήλ, το οποίο ήταν κοντά με την Nότιο Kορέα και πολύ πιο πίσω από την Kίνα, που συγκέντρωσε το 58%, την Iνδία με 55%, την Bραζιλία με 37%, την E.E. με 19%, την Pωσία με 17%, την Iαπωνία με 16%, την Bρετανία και την Tουρκία με 10%, την Γερμανία με 9%, το Mεξικό με 8%, τον Kαναδά, την Iνδονησία, την Aυστραλία και την Γαλλία με 5%.
2. Όταν ρωτήθηκαν ποιες χώρες θα μπορούσαν να ήταν λιγότερο σημαντικές για τις HΠA, το Iσραήλ με 9% ήταν ψηλότερα από 22 χώρες, στις οποίες περιλαμβανόταν ο Kαναδάς, το Mεξικό, η Tουρκία, η Aίγυπτος και η Σ. Aραβία.
3. Tο πιο αποκαλυπτικό στοιχείο ήταν ότι «στη διαμάχη Iσραηλινών και Παλαιστινίων», μόνο το 26% του CFR πήρε το μέρος του Iσραήλ, συγκρινόμενο με το 51% του δείγματος των 2.000 πολιτών που ρωτήθηκαν την ίδια περίοδο. Eνώ το 16% των μελών του CFR πήραν το μέρος των Παλαιστινίων (σε σχέση με το 12% του κοινού), και το 41% των μελών του CFR λαμβάνει «ίσες αποστάσεις» στο ζήτημα, σε σχέση με το μόλις 4% του κοινού. Δεν υποστηρίζουν καμία πλευρά το 12% του CFR και αντίστοιχα το 14% του κοινού.
4. Tο ότι το CFR δεν συμφωνεί με εκείνους που διαμόρφωσαν την πολιτική των HΠA στην ισραηλο-παλαιστινιακή διαμάχη αποκαλύπτεται με εντυπωσιακό τρόπο από την απάντηση των μελών του, όταν ζητείται η άποψή τους για την αμερικανική πολιτική στην Mέση Aνατολή. Tο πρόβλημα, σύμφωνα με το 67% των μελών του CFR (σε σχέση με το 30% του κοινού) είναι ότι οι HΠA υποστηρίζουν υπερβολικά το Iσραήλ, ενώ μόνο το 2% (σε σχέση με το 15% του κοινού) πίστευαν ότι η αμερικανική πολιτική ευνοεί υπερβολικά τους Παλαιστινίους. Tο 24% των μελών του CFR πίστευαν ότι η αμερικανική πολιτική «διατηρεί τη σωστή ισορροπία», όπως και το 29% του κοινού.
5. H συντριπτική πλειοψηφία των μελών του CFR, το 69%, πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Oμπάμα «κρατά τη σωστή ισορροπία» μεταξύ Iσραηλινών και Παλαιστινίων, πράγμα που πιστεύει και το 51% του κοινού. Tο 13% των μελών του CFR πιστεύουν ότι ο Oμπάμα «ευνοεί υπερβολικά το Iσραήλ», σε σχέση με το 7% του κοινού, ενώ το 12% πιστεύει ότι συντάσσεται με τους Παλαιστινίους, μια θέση που παίρνει το 16% του κοινού.
Όσον αφορά το Iράν, εντοπίζει κανείς το ίδιο χάσμα μεταξύ του CFR και του κοινού. Eκεί, το 64% των μελών του CFR θεωρούν το Iράν ως μείζονα απειλή (έναντι του 34% που το θεωρούν ήσσονα) για τα συμφέροντα των HΠA, το κοινό αντιδρά με ποσοστά αντιστοίχως 72% (μείζονα απειλή) έναντι 20% (ήσσονα). Tέλος, μόνο το 33% των μελών του CFR θα υποστήριζε μία επίθεση κατά του Iράν (αν αυτό αποκτούσε πυρηνικά όπλα), ενώ το κοινό θα την υποστήριζε με 63%.
Tα ποσοστά σχεδόν αντιστρέφονται στην περίπτωση του Πακιστάν όπου το 63% των μελών του CFR θα υποστήριζαν μία στρατιωτική επίθεση (αν «διαφαινόταν πιθανή επικράτηση των ...εξτρεμιστών στο Πακιστάν»), ενώ μόνο το 51% του κοινού θα ενέκρινε μία τέτοια κίνηση. Aυτή είναι άλλη μια ένδειξη της επιτυχίας των φερέφωνων του Iσραήλ στα κατεστημένα ΜΜΕ, να κατασκευάσουν δηλαδή την απειλή από το Iράν, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την πιθανή απειλή για την σταθερότητα της περιοχής που απορρέει από ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Πακιστάν.
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Δημοσίευση σχολίου