Σήμερα το βράδυ αναμένεται στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να συμμετάσχει στη Διάσκεψη με θέμα την «Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο», στις 21-22 Οκτωβρίου, ύστερα από πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου. Το παρασκήνιο του ταξιδιού του Ερντογάν στην Αθήνα ήταν έντονο καθώς υπήρχε η πιθανότητα, ο Τούρκος πρωθυπουργός να συναντιόταν για πρώτη φορά μετά το δολοφονικό ρεσάλτο στο Στόλο της Ελευθερίας, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε επίσης προσκληθεί στη διάσκεψη.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ωστόσο δεν θα χρειαστεί να αποδείξει την «αλήθεια» των δηλώσεών του, καθώς ο Νετανιάχου δεν θα επισκεφτεί τελικά την Αθήνα.
Πέραν της επίσημης ατζέντας οι Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν πάνω σε διμερή και διεθνή θέματα, συζητήσεις που θεωρούνται συνέχεια των εργασιών του ελληνοτουρκικού «ανωτάτου συμβούλιου συνεργασίας».
«Δεν βλέπω γιατί να μην υπάρξει συμφωνία στο Αιγαίο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για συνεργασία... Με το φίλο μου τον κ. Παπανδρέου προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων... οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να κάνουν πράξη αυτά που συνιστούν casus belli και θα έλεγα ότι δεν πρέπει να πέφτουμε σε παγίδες που μας στήνουν κάποιοι που θέλουν να πυροδοτήσουν εντάσεις», είχε δηλώσει λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στην επίσκεψή του θα συνοδεύεται από τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σήμερα, το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου θα παραθέσει δείπνο στον Τούρκο πρωθυπουργό. Σε ιδιωτικό δείπνο θα παρακαθήσουν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικά με την ελληνοτουρκική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού ενδέχεται να τεθεί στο τραπέζι πρόταση για καθιέρωση δυνατότητας, από την επόμενη τουριστική περίοδο, για μονοήμερη άφιξη-επίσκεψη τουριστών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο χωρίς βίζα.
Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, δύο δημοσιεύματα που αφορούν τα αεροναυτικά θέματα των δύο χώρων προκαλούν έντονες συζητήσεις. Πρόκειται για ένα δημοσίευμα της εφημερίδα «Τα Νέα» και ένα της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» τον περασμένο Ιούνιο, κατά την επίσκεψη του γ.γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Τουρκία, η Άγκυρα επιχείρησε να ανοίξει διάλογο για το Αιγαίο, ανεξάρτητο από τις διερευνητικές επαφές, για αεροναυτικά θέματα, προτείνοντας θέσπιση κανόνων για να εκλείψουν κίνδυνοι στον αέρα και στη θάλασσα.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα πρότεινε μυστική διαπραγµάτευση για τη µείωση της έντασης στον αέρα και υπέβαλε προτάσεις που επιχειρούν να µετατρέψουν το Αιγαίο σε ουδέτερη ζώνη, ενώ προσθέτει ότι οι συνομιλίες «πάγωσαν» με εντολή του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας σχολιάζοντας το δημοσίευμα απέφυγε να διαψεύσει ότι έγιναν οι επαφές, σημειώνοντας πως «κινούμαστε αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, κατοχυρώνοντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτή είναι και η απόλυτη κόκκινη γραμμή».
Σχετικά με το δεύτερο δημοσίευμα, η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει αποτέλεσμα σε κάποια ζητήματα αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.
«Τους τελευταίους μήνες σημειώνεται πρόοδος στις διερευνητικές επαφές, όπου εξετάζονται θέματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα. Είναι άξια προσοχής η μείωση των αναφορών των ελληνικών ΜΜΕ και των παραπόνων των Ελλήνων πολιτικών σχετικά με το Αιγαίο. Παρ' ότι η Αθήνα χρησιμοποιεί συγκρατημένη γλώσσα, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα σημειωθεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα. Η δήλωση του Ερντογάν ότι ενοχλείται από τις πτήσεις πάνω από τα νησιά, βρήκε θετική ανταπόκριση στην Αθήνα. Η συμφωνία που θα επέλθει με την επίλυση του προβλήματος του Αιγαίου, μπορεί να επιφέρει την αξιοποίηση του πλούτου του Αιγαίου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μιας θάλασσας όπου η Τουρκία και η Ελλάδα επιθυμούν να δουν ως περιοχή ειρήνης και φιλίας», αναφέρει το δημοσίευμα της Ζαμάν.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου