GuidePedia

0
Απαλλαγμένοι από την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, σχεδόν 90 χρόνια μετά την εκτέλεσή τους είναι από χθες οι έξι πολιτικοί και στρατιωτικοί που το 1922 οδηγήθηκαν στο απόσπασμα ως υπαίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το Ζ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την.......
αίτηση του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη ο οποίος είναι εγγονός του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη και έπαυσε οριστικά η ποινική σε βάρος των έξι λόγω παραγραφής.

Την πολύκροτη υπόθεση που έστειλε στο Γουδή ως προδότες τους Π. Πρωτοπαπαδάκη, Δ. Γούναρη, Ν. Στράτο, Γ. Μπαλτατζή, Ν. Θεοτόκη και Γ. Χατζηανέστη, ανέσυρε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας ο Μ. Πρωτοπαπαδάκης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν στοιχεία ικανά να "αναστήσουν" τη διαδικασία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ένα τηλεγράφημα του Ελευθέριου Βενιζέλου από τη Λωζάνη με το οποίο ζητούσε να μην γίνει η εκτέλεση, αλλά έφτασε στην Αθήνα 14 ώρες μετά τον τυφεκισμό, μια ομιλία του στη Βουλή που έγινε αργότερα και μια επιστολή του, στα οποία υποστήριζε ότι οι καταδικασθέντες δεν ήταν προδότες.

Το αίτημα για αναψηλάφιση της δίκης πέρασε από σαράντα κύματα για να καταλήξει χθες το ανώτατο δικαστήριο στην υπ'αριθμόν 1675/2010 απόφασή του με την οποία έκρινε ότι όντως έχουν αποκαλυφθεί νέα άγνωστα γεγονότα και αποδείξεις, από τα οποία προκύπτει η αθωότητα των κατηγορουμένων. Έτσι, οι δικαστές που έκαναν δεκτή την αίτηση αναψηλάφησης της δίκης των 6, ακύρωσαν την απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών και έπαυσαν οριστικά την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Παράλληλα, απέρριψαν τη δήλωση Πολιτικής Αγωγής που είχε κάνει η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, με την οποία υποστήριζε ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις των 6 προκάλεσαν την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές ρίζες του, μετά 3.000 χρόνια παρουσίας στηνΜικρά Ασία.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top