Ανάλυση για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας του αρθρογράφου James Traub δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού FOREIGN POLICY, με τίτλο “όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Κωνσταντινούπολη”. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ καλή φάση της ιστορίας της, με δυνατή οικονομία, πολύπλευρη διπλωματική δράση, έντονη διεθνή δραστηριότητα και μεγάλη αυτοπεποίθηση, ώστε να νιώθει ότι δεν χρειάζεται να ανήκει κάπου.
Η Τουρκία, εξάλλου, είναι μια χώρα με μεγάλη σημασία, καθώς είναι κυρίως μουσουλμανική και βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή με τις περισσότερες διεθνείς κρίσεις. Το ερώτημα είναι, όπως το θέτει ο Traub, αν η πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» με τις γειτονικές χώρες που έχει υιοθετήσει η Τουρκία, η οποία φαίνεται να την έχει οδηγήσει σε αρκετές αμφιλεγόμενες στάσεις (βλ. Ιράν και Ισραήλ, αλλά και Σουδάν παλαιότερα), σημαίνει ότι είναι προετοιμασμένη να αποξενωθεί από παλιούς φίλους στη Δύση και να προσεγγίσει τις χώρες στην περιφέρειά της, ακόμη και τις χειρότερες από αυτές.
Ωστόσο, ο Traub υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν έχει επιλέξει την Μέση Ανατολή ή το Ισλάμ έναντι της Δύσης. Η φιλοδοξία της για πλήρη ένταξη στην ΕΕ αποτελεί ακόμη κινητήρια δύναμη, τονίζει. Το πρόβλημα είναι ότι επιθυμεί πολλά διαφορετικά και μερικές φορές αντικρουόμενα πράγματα. Επιθυμεί να είναι μια περιφερειακή δύναμη σε μια περιοχή που είναι καχύποπτη απέναντι στη Δύση και παράλληλα επιθυμεί να παίζει σημαντικό διεθνή ρόλο στο πλαίσιο των δυτικών αξιών. Όταν η Τουρκία αναγκάζεται να επιλέξει ανάμεσα στους ρόλους αυτούς, συνήθως προτιμά τον περιφερειακό της ρόλο.
Από την άλλη πλευρά, ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι η δημοκρατία της Τουρκίας δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί. Παρά τα θετικά βήματα της κυβέρνησης Ερντογάν στα ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχουν ακόμη πολλοί που αμφισβητούν τις προθέσεις του, ενώ παραμένουν ακόμη πολλά να γίνουν σε αυτόν τον τομέα.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου