GuidePedia

0
Των Ellen Kelleher και Joseph Giannone
Για πρώτη φορά η Ασία υπερβαίνει σε εκατομμυριούχους την Ευρώπη
Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι πέρυσι, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος διένυε μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών συνέβαλε στο να αυξηθεί κατά 17% ο αριθμός των πλουσίων του πλανήτη, που υπολογίζονται στα 10 εκατ. ενώ η καθαρή αξία του πλούτου τους αυξήθηκε κατά 19% στα 39 τρισ. δολάρια, αντισταθμίζοντας σχεδόν τις απώλειες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με έκθεση των Merrill Lynch-Capgemini.

Η καθαρή αξία της περιουσίας των εκατομμυριούχων που προέρχονται από την Ασία ξεπέρασε για πρώτη φορά στα χρονικά αυτή των Ευρωπαίων εκατομμυριούχων, κυρίως χάρη στη θεαματική ανάκαμψη των χρηματιστηρίων στο Χονγκ-Κονγκ, την Ινδία και την Κίνα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι επενδυτές με περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων υπολογίζονται περί τα 3 εκατ. στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως ακριβώς και στην Ευρώπη. Ωστόσο, το ύψος της περιουσίας των Ασιατών εκατομμυριούχων υπολογίζεται σε 9,7 τρισ. δολάρια, έναντι 9,5 τρισ. δολαρίων των Ευρωπαίων εκατομμυριούχων.

Ο Νικ Τάκερ, αναλυτής της Merril Lynch, αποσαφηνίζει ότι «δεν πρόκειται για φούσκα». Όπως επισημαίνει, η Ασία κατάφερε να φτάσει την Ευρώπη τόσο σε αριθμό εκατομμυριούχων όσο και στο επίπεδο της καθαρής αξίας της περιουσίας τους.

Η μεγάλη αύξηση που παρατηρείται στους εκατομμυριούχους Ασιάτες έχει ήδη γίνει αντιληπτή από τα στελέχη της βιομηχανίας που διαχειρίζεται τις περιουσίες πολύ πλούσιων ιδιωτών, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες τράπεζες να μεταθέτουν ανώτατα στελέχη τους στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ προς αναζήτηση νέων πελατών.

Εχοντας υποστεί μεγάλο πλήγμα την τελευταία διετία λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η αξία του πλούτου των εκατομμυριούχων του πλανήτη ανέκαμψε πέρυσι, κυρίως λόγω της ανόδου που σημείωσαν τα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, Στα τέλη του 2009 υπήρχαν στη Βόρεια Αμερική 3,1 εκατομμυριούχοι με συνολική περιουσία της τάξεως των 10,7 τρισ. δολαρίων. Σχεδόν το ήμισυ των εκατομμυριούχων του πλανήτη προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Κίνα, όπου περίπου 477.000 διαθέτουν περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Ακολουθεί η Ινδία όπου ο αριθμός των εκατομμυριούχων υπερδιπλασιάστηκε το 2009 και ανήλθε σε 126.756 ανθρώπους.

Παρά τη συρρίκνωση που βιώνει η βρετανική οικονομία, οι Βρετανοί εκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 24% σε σχέση με το 2008, σε 448.100. Σημαντική αύξηση σημείωσαν και οι Ρώσοι εκατομμυριούχοι, που ο αριθμός τους ανήλθε πέρυσι σε 117.000. Αντίθετη εικόνα παρουσιάζει η Μέση Ανατολή, όπου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο αριθμός των εκατομμυριούχων συρρικνώθηκε κατά 19% το 2009, λόγω της κρίσης που έπληξε το Ντουμπάι.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι προς τα τέλη του έτους αυξήθηκε η ζήτηση για έργα τέχνης, νομίσματα και αντίκες, καθώς οι πλούσιοι επιδόθηκαν σε αναζήτηση συλλεκτικών κομματιών με «απτή και μακροπρόθεσμη αξία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Σημειώνεται ότι η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων κινήθηκε κοντά σε επίπεδα της τάξεως του 50%, ενώ τα hedge funds ανέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που υπέστησαν το 2008, σε μια χρονιά που πρωταγωνίστησαν οι κυβερνητικές δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top