GuidePedia

0
Ο Κέλσο ‘Αμοριμ, υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας με μια δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι η Βραζιλία έκανε λάθος α πιστεύει ότι οι προσπάθειές της για να βρεθεί λύση στο ζήτημα του εμπλουτισμού του Ιρανικού ουρανίου θα γινόταν δεκτές. Δήλωσε λοιπόν ότι σταματά κάθε προσπάθεια να μεσολαβήσει στο ζήτημα αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δημιουργήθηκαν περισσότερα προβλήματα για τη χώρα του, εννοώντας πως οι ήδη δύσκολες σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον χειροτέρεψαν, μετά την παρέμβαση που έκαναν στο θέμα μαζί με την Τουρκία.
Τονίζοντας πως στο μέλλον η Βραζιλία δεν θα κάνει καμιά προσπάθεια διαμεσολάβησης, αν πρώτα δεν της ζητηθεί, η αποχώρησή της από τη διαμεσολάβηση για την Τεχεράνη αφήνει την Τουρκία μόνη της να προσπαθεί να αποδείξει τις καλές προθέσεις της Τεχεράνης.
Παρά τις ενεργειακές εξαρτήσεις που η Άγκυρα έχει από την Τεχεράνη, είναι πλέον σαφές σε διεθνείς διπλωματκούς κύκλους ότι η εμμονή της κυβέρνησης Ερντογάν, δεν έχει μόνο οικονομικά κίνητρα αλλά και πολιτκά καθώς εμφανίζεται στο εσωτερικό της Τουρκίας σαν δύναμη αντίστασης έναντι των ΗΠΑ αλλά και ότι προσφέρει στήριξη στους ισλαμιστές της Τεχεράνης.
Στο περιθώριο αυτών των κινήσεων, γίνεται αντιληπτό ότι την όλη υπόθεση, όπως και στην περίπτωση των σχέσεων με το Ισραήλ, την έχει πάρει επάνω του ο πρωθυπουργός Ταγιπ Ερντογάν αντίθετα με τον υπ. Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου που αν και στηρίζει τις δυο αυτές πολιτικές παραμένει ένα βήμα πιο πίσω διατηρώντας μια ελαφρώς διαφοροποιημένη εικόνα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top