GuidePedia

0
Με πρόσωπο “μαύρο” από οργή, ο Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε τα προκεχωρημένα φυλάκια του Τουρκικού Στρατού, στα τούρκο – ιρακινά σύνορα και συναντήθηκε με την τοπική ηγεσία του στρατού, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το μένος της στρατιωτικής ηγεσίας για τις επιθέσεις του ΡΚΚ, που κοστίζουν ήδη στην Τουρκία την εσωτερική της ενότητα αλλά και ένα βαρύ οικονομικό κόστος από την ανάγκη διατήρησης μεγάλων στρατιωτικών δομών, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τη δράση των Κούρδων ανταρτών.
Η δήλωσή του πως “οι τρομοκράτες θα πνιγούν στο αίμα τους” μοιάζει περισσότερο με αντίστοιχες δηλώσεις των Τούρκων στρατηγών παρά με εκείνη ενός πολιτικού ηγέτη που μόλις πριν δυο χρόνια δήλωνε με βεβαιότητα πως “μια νέα περίοδος ανάπτυξης των Κουρδικών περιοχών αρχίζει…” και διαβεβαίωνε για το “δημοκρατικό άνοιγμα” της κυβέρνησής του στους Κούρδους. Τρία χρόνια αργότερα όλα αυτά εγκαταλείφθηκαν, οι επενδύσεις στις κουρδικές περιοχές ξεχάστηκαν και η άρνησή της Άγκυρας να συνδιαλλαγεί με τον ιστορικό ηγέτη του ΡΚΚ, τον φυλακισμένο, Αμπντουλά Οτσαλάν, οδήγησε το κουρδικό ένοπλο κίνημα, σε νέα φάση ένοπλου αγώνα.

Στις τουρκικές πόλεις, που το τελευταίο διάστημα έγιναν στόχοι του ΡΚΚ με πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις, η οργή ξεχειλίζει αλλά όχι μόνο κατά των Κούρδων αλλά και της κυβέρνησης του ΑΚΡ. Γιατί θεωρούν ευθύνη της κυβέρνησης τα όσα συμβαίνουν τώρα και αρνούνται να αποδεχθούν τις νέες αιτιάσεις του κ. Ερντογάν ότι πίσω από τη νέα εκστρατεία των Κούρδων, βρίσκεται το… Ισραήλ!

Στη χθεσινή συνάντηση κορυφής για την τρομοκρατία, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γκιούλ, στην προσπάθειά τους να βρουν “αποδιοπομπαίους τράγους” προέκυψε προειδοποίηση και για τον Kούρδο ηγέτη του Ιράκ, Μπαρζανί. Στη σύνοδο αποφασίστηκε στενή παρακολούθηση τόσο στο διπλωματικό τομέα όσο και στον τομέα πληροφόρησης. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί και από τον Ιρακινό Κούρδο ηγέτη Μπαρζανί να πραγματοποιήσει συγκεκριμένα βήματα, ανάσχεσης της δράσης των συμπατριωτών του από την Τουρκία που βρίσκονται στρατοπευδευμένοι στο όρος Καντίλ. Στην ίδια συνάντηση επισημάνθηκε ότι, στην περίπτωση που απαιτηθεί, για την παρακολούθηση των τρομοκρατών δεν θα επιδειχθεί καμία επιφυλακτικότητα όσον αφορά τις επιχειρήσεις εκτός συνόρων. Σκοπός είναι, επίσης, η δημιουργία συντονισμού στον τομέα πληροφόρησης αναφορικά με την τρομοκρατία στον άξονας Συρίας – Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι, η Τουρκία θα προβεί σε σειρά νέων ενεργειών προς την κατεύθυνση της Ε.Ε. για την πλήρη εξάλειψη των χρηματικών πόρων και των πολιτικών ερεισμάτων του ΡΚΚ.
Σε γενικές γραμμές τα μέτρα, που θα ληφθούν, συνοψίζονται ως εξής:
• Στα σύνορα θα σταλούν επαγγελματίες στρατιώτες, πίσω από τους οποίους θα υπάρχουν μεγάλες μονάδες, και μεσοπρόθεσμα στα σύνορα θα υπηρετεί μόνο επαγγελματικός στρατός.
• Θα επιλυθεί επειγόντως το χάος πληροφόρησης. Θα γίνει ειδική εργασία, ώστε να εξασφαλιστεί συντονισμός στην περιοχή μεταξύ της ΜΙΤ, των μονάδων πληροφόρησης της Στρατοχωροφυλακής και των στρατιωτικών μονάδων πληροφόρησης. Θα τερματιστούν οι διαμάχες μεταξύ των θεσμών και θα εξασφαλιστεί ο διαμοιρασμός των πληροφοριών [αλληλοενημέρωση].
• Καταρχάς θα γίνει προσπάθεια, ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός ο μηχανισμός άμεσης πληροφόρησης που συνεχίζεται με τις ΗΠΑ. Επίσης, θα προειδοποιηθεί ο Μπαρζανί, ο οποίος δεν θέτει υπό έλεγχο τις μεθοριακές διελεύσεις παρά τις υποσχέσεις που έχει δώσει.
Αντιδράσεις βιομηχανων
Στον Τύπο γίνεται αναφορά και στις χθεσινές δηλώσεις της Προέδρου του TÜSİAD (Σύνδεσμος Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Τουρκίας) Μποϊνέρ, η οποία επέκρινε με σκληρή γλώσσα τους κυβερνητικούς υπεύθυνους. Η Μποϊνέρ, που μίλησε στην Τραπεζούντα, χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις: «Δεν θα περιοριστώ μόνο στο να επικρίνω την τρομοκρατία. Δεν θέλω να αναφερθώ συγκεκριμένα σε κανένα θέμα, ούτε σε αυτό του δημοκρατικού ανοίγματος που τείνει να εξαλειφθεί. Το κράτος, στην περίπτωση που δεν μπορεί να προστατέψει το δικαίωμα ζωής του πολίτη, είναι υποχρεωμένο να λογοδοτήσει. Πρέπει να σταματήσει η κατάσταση αυτή, που συνεχίζεται εδώ και 30 χρόνια. Η τρομοκρατία σήμερα έχει γίνει πλέον και πάλι το σημαντικότερο θέμα της ημερήσιας διάταξης της Τουρκίας. Δεν μπορώ πλέον να περιοριστώ στο να την αναθεματίσω και να την καταδικάσω. Η υπομονή όλων έφτασε στο έσχατο όριο. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την αντίληψη, με την οποία παραμένουμε θεατές στα σκαμπανεβάσματα της τρομοκρατίας. Το κράτος είναι υπεύθυνο για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία του δικαιώματος ζωής του πολίτη. Εάν αυτό δεν μπορεί να το εκπληρώσει, είναι υποχρεωμένο να λογοδοτήσει». Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις πρόκειται για τη σκληρότερη επίθεση κατά της κυβέρνησης Ερντογάν από την προεκλογική περίοδο και φέρει το ειδικό βάρος ότι προέρχεται από την κα Μποϊνέρ, που μόλις προ ολίγων ημερών συναντήθηκε με την Χίλαρι Κλίντον στο Αμερικανικό υπ. Εξωτερικών.
Ταυτοχρόνως αντιδράσεις στις τουρκικές δηλάδωσεις για στήριξη του ΡΚΚ από το Ισράλ υπηρξαν ξανά από την πλευρά του Τελ Αβίβ, που πλέον αντιμετωπίζει την Τουρκία περίπου με το καθεστώς “εχθρικής χώρας”.

http://e-dragoumanos.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top