GuidePedia

0
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Σημερινή, νέος διοικητής στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (EΛΔΥΚ) αναλαμβάνει από τις 8 Ιουλίου ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) Συμεών Κεβεντζίδης, αντικαθιστώντας τον -κατά γενική ομολογία επιτυχημένο στην άσκηση των καθηκόντων του- Συνταγματάρχη (ΠΖ) Γεώργιο Θαλασσινό που αναλαμβάνει τη διοίκηση της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ). Ο νέος διοικητής της ΕΛΔΥΚ έχει υπηρετήσει στο παρελθόν στην Κύπρο με επιτυχία ως διοικητής του 1ου Μ/Κ ΤΠ της ΕΛΔΥΚ.

Αποστολή της ΕΛΔΥΚ είναι η συμμετοχή στα σχέδια αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αποτροπή κάθε απειλής, η συστηματική εκπαίδευση των μονάδων της και η διατήρηση του εθνικού φρονήματος. Στην ΕΛΔΥΚ (σχηματισμός επιπέδου Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας) υπηρετούν σήμερα 950 Ελλαδίτες, όπως προβλέπουν οι Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου. Διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός (61 άρματα μάχης Μ-48Α5 MOLF, τουλάχιστον 80 ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΙΙ και σημαντικό αριθμό πυροβόλων) ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.
Η συμβολή της ΕΛΔΥΚ στη διάσωση της Λευκωσίας υπήρξε καθοριστική, με τη Δύναμη να μετρά απώλειες 46 νεκρών και 59 αγνοουμένων το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Η αποφασιστικότητα και οι μεγάλες απώλειες που προκάλεσαν στις υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις οι άνδρες της ΕΛΔΥΚ ήταν η αιτία για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι εισβολείς κατά την είσοδό τους στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ: Αφού έγδυσαν όλους τους νεκρούς Ελλαδίτες στρατιώτες, τους αποκεφάλισαν για να φωτογραφηθούν στη συνέχεια μπροστά στις "πυραμίδες" με τα κεφάλια των ηρωικά πεσόντων μαχητών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top