GuidePedia

0
Μέχρι και τη Δευτέρα θα βρίσκονται στα γραφεία της εταιρίας Siemens οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, καθώς πέραν των ελέγχων που γίνονται για την υπόθεση Μαντέλη, φαίνεται ότι μπορεί να προκύψουν στοιχεία ή ενδείξεις για "δώρα" και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα. Παράλληλα, οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε όλες τις πληρωμές που πραγματοποίησε η Siemens τα τελευταία χρόνια, δηλαδή στις πάσης φύσεως δαπάνες της εταιρείας (για έργα, προμήθειες, παροχές σε είδος κ.λπ.).

Χθες, οι έρευνες των ελεγκτών του ΣΔΟΕ ξεκίνησαν από τον εντοπισμό του κωδικού που χρησιμοποιούσε ο κ. Μ. Χριστοφοράκος για να “λαδώνει” κυβερνητικά στελέχη. Οι πληροφορίες θέλουν να εντοπίζονται εγγραφές μεγάλων ποσών σε φορολογικά στοιχεία. Αυτό είναι το θετικό μέρος της υπόθεσης.

Το αρνητικό είναι ότι οι εγγραφές αυτές δεν αντιστοιχούν σε ονόματα, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες του ΣΔΟΕ να επικεντρώνονται στο να συνδέσουν τα στοιχειά που προέκυψαν, με ΑΦΜ ή τραπεζικούς λογαριασμούς. Πάντως, στο ΣΔΟΕ κρατούν “μικρό καλάθι”.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν αποκλείουν στο ΣΔΟΕ να προχωρήσουν σε άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Τσουγκράνη, κουμπάρου του πρώην υπουργού κ. Τ.  Μαντέλη. Στο ΣΔΟΕ αναμένουν την σχετική εισαγγελική εντολή για να ελέγξουν τον λογαριασμό στον οποίο μεταφέρθηκαν τον Απρίλιο του 2007 τα χρήματα από την «χορηγία» που δέχτηκε ο κ. Μαντέλης από την Siemens, με την ελπίδα ότι από εκεί μπορεί να εντοπίσουν την πορεία του “μαύρου χρήματος”.

Πάντως, πρέπει να αναφέρουμε ότι από τη στιγμή που ο κ. Μαντέλης παραδέχθηκε ότι έλαβε «χορηγία» από την Siemens, θα έπρεπε να τη δηλώσει στο πόθεν έσχες. Ο νόμος προβλέπει ότι οποιαδήποτε παράλειψη υποβολής εισοδημάτων, επισείει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματικό πρόστιμο.
Φοροδιαφυγή

Στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της τόνωσης των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να «κυνηγάει» την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αυτές τις μέρες 827.396 οφειλέτες του δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 32 δις ευρώ,  λαμβάνουν «ραβασάκια» από τις εφορίες τους για να προσέλθουν σε αυτές και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Μάλιστα, εφόσον τις ρυθμίσουν έως την 31 Μαΐου, τότε θα έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις. Αν, όμως, δεν πληρώσουν, τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασχέσεων.

Στους ευνοϊκούς όρους περιλαμβάνεται η απαλλαγή ποσοστού 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν οφειλές στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής τους έως τις 31-5-2010 και εφόσον καταβληθεί η οφειλή στο ακέραιο. Αν η εξόφληση αφορά τουλάχιστον στο 50% της οφειλής, τότε η απαλλαγή ανέρχεται στο ποσοστό του 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης έως τις 31-5-201

Δημοσίευση σχολίου

 
Top