GuidePedia

0
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ
Ομάδες μεταναστών οδηγούνται συχνά σε αιματηρές συμπλοκές κυρίως για τον έλεγχο του παράνομου εμπορίου, των ναρκωτικών και της πορνείας.Οι αιματηρός αγώνας για τον οικονομικό έλεγχο του κέντρου της Αθήνας είναι η κύρια αιτία, σύμφωνα με την Αστυνομία, για τις συχνές πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ ομάδων αλλοδαπών και για τις επιθέσεις, που έχουν κάνει κόλαση τη ζωή των επαγγελματιών και των κατοίκων.

Ακόμα και οι νόμιμοι αλλοδαποί, που έστησαν με κόπο κάποιες επιχειρήσεις στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια, κάτω από το παλιό δημαρχείο και την ευρύτερη περιοχή, έχουν δυσανασχετήσει με όσα συμβαίνουν και αναζητούν διεξόδους.
Συρράξεις αλλοδαπών καθημερινά

«Βαποράκια», τοξικομανείς, ιερόδουλες και κυρίως παράνομοι μικροπωλητές μοιάζουν με καζάνι που βράζει, ενώ στην καθημερινή πάλη για μια γωνιά και για ένα καθαρό ή βρώμικο μεροκάματο, προστίθενται και τα εσωτερικά τους ζητήματα, επιδεινώνοντας την ήδη απελπιστική κατάσταση.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές η προχτεσινή άγρια συμπλοκή, στην οποία ενεπλάκησαν περίπου 200 άτομα, στη διασταύρωση Σοφοκλέους και Μενάνδρου. Δεκατρία άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στον «Ευαγγελισμό», όταν αντίπαλες ομάδες Μπαγκλαντεσιανών συγκρούστηκαν με λοστούς, ρόπαλα, πέτρες, μέχρι και με αυτοσχέδια ακόντια.

Από τα στοιχεία που είχαν προκύψει μέχρι χθες, η συμπλοκή αποδίδεται σε πολιτικές και παραταξιακές διαφορές μεταξύ των αλλοδαπών από το Μπαγκλαντές, όπου την περασμένη Κυριακή έγιναν και οι εθνικές εκλογές.

Οπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της μπαγκλαντεσιανής κοινότητας πήγαινε στα γραφεία, στην οδό Σοφοκλέους 41, για την παράδοση - παραλαβή, αλλά δέχτηκε επίθεση με μαχαίρια, ρόπαλα, καδρόνια και άλλα αντικείμενα από περίπου 15 ομοεθνείς του, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους δικούς του. Σε λίγη ώρα οι συμπλοκές επεκτάθηκαν στην πλατεία Θεάτρου, την πλατεία Κουμουνδούρου και τα γύρω στενά. Στο επεισόδιο όμως πήραν μέρος και άτομα από άλλες εθνικότητες.

Οι περισσότεροι από τους συμπλεκόμενους εξαφανίστηκαν μόλις είδαν τους αστυνομικούς. Ωστόσο κατά την επιχείρηση που ακολούθησε στην περιοχή συνελήφθησαν έξι άτομα (δύο από το Μπαγκλαντές, δύο Παλαιστίνιοι και δύο Αλγερινοί), οι οποίοι μαζί με τους 13 τραυματίες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια σύρραξη στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Οι προηγούμενες συμπλοκές αφορούσαν κυρίως το ποιος θα επικρατήσει στο εμπόριο ναρκωτικών που οργιάζει, ή το παραεμπόριο, ενώ τελευταία υπήρξαν διαδοχικές επιθέσεις από Αφγανούς σε καταστήματα Πακιστανών.

Ο αττικάρχης, υποστράτηγος Γρηγόρης Μπαλάκος, μιλώντας χθες στο «Εθνος» υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα συγκρούσεων για φυλετικές, εθνικές ή θρησκευτικές διαμάχες, ενώ δεν έχουν διαμορφωθεί φυλετικά γκέτο. Τα επεισόδια έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με οικονομικής φύσεως ζητήματα και μια διαρκή κόντρα για τον έλεγχο περιοχών, του εμπορίου, αλλά και συναλλαγές και διαμάχες για ναρκωτικά, πορνεία και άλλες παράνομες δοσοληψίες.

Σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις Αφγανών εναντίον Πακιστανών, ο αττικάρχης τις αποδίδει στο γεγονός ότι οι Πακιστανοί έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό και ανοίγουν συνεχώς μαγαζιά, καταλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερο χώρο στο ήδη περιορισμένο περιβάλλον, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις.

Συμπλοκή και χθές
Το σίριαλ των συμπλοκών μεταξύ αλλοδαπών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας συνεχίσθηκε και χθες το απόγευμα. Oπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ομάδες ατόμων από χώρες της Ασίας συνεπλάκησαν γύρω στις 7 στην οδό Γερανίου, στον αριθμό 17, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Στο σημείο μετέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες πέτυχαν να διαλύσουν έγκαιρα τους συμπλεκόμενους και έτσι να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί. Από τον χώρο προσήχθησαν 10 άτομα, για τα οποία εξετάζεται η συμμετοχή τους στη συμπλοκή.
Κώστας Τομαράς -ktom@pegasus.gr

Συντονισμένες επιχειρήσεις από την αστυνομία
Δεκάδες οι εξορμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., αλλά το πρόβλημα παραμένει
Με συντονισμένες επιχειρήσεις, η Αστυνομία προσπαθεί εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες να βάλει τάξη στο πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας, αλλά παρά την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, η κατάσταση παραμένει απογοητευτική.

Από την αρχή του χρόνου, Αστυνομία και δήμος έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες εξορμήσεις στο κέντρο.Για παράδειγμα, έχουν εκκενωθεί, απολυμανθεί και σφραγιστεί περίπου 30 σπίτια, όπου έμεναν αλλοδαποί κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ενώ το ΣΔΟΕ, με υποδείξεις της Ασφάλειας, έχει κάνει έφοδο σε 10 αποθήκες, όπου οι αλλοδαποί είχαν διάφορα προϊόντα που πουλούσαν παράνομα σε σεντόνια και πάγκους στην Αθήνα και έχει κατασχέσει μεγάλο όγκο εμπορευμάτων.

Επίσης έχει βάλει στο στόχαστρο ιδιοκτήτες σπιτιών που θησαυρίζουν παίρνοντας 10 ευρώ από κάθε αλλοδαπό, προκειμένου να τους αφήνουν να ζουν κατά δεκάδες ή και εκατοντάδες, σαν τα ποντίκια, στα συγκεκριμένα κτίρια, χρήματα που είναι προφανώς «μαύρα» και αφορολόγητα.

Οπως δήλωσε στο «Εθνος» ο αττικάρχης Γρηγόρης Μπαλάκος, έχει αλλάξει η εικόνα σε κάποιον βαθμό και κυρίως σε ό,τι αφορά την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με τις παράνομες Αφρικανές ιερόδουλες και το παραεμπόριο.Ομως οι στοχευμένες δράσεις της Αστυνομίας δεν επαρκούν για να μεταβληθεί η περιοχή σε μια ανθρώπινη πόλη.

Οι στόχοι
Οι ενέργειες της Αστυνομίας εστιάζονται στα υπό κατάληψη σπίτια, στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, στους πορτοφολάδες, στο παραεμπόριο και στην επιτήρηση ξενοδοχείων, όπου όποιος μπαίνει, κινδυνεύει να τον ληστέψουν.Ο κ. Γρηγόρης Μπαλάκος τόνισε, ωστόσο, ότι η Αστυνομία έχει τον τελευταίο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.«Αν δεν αναβαθμιστεί η περιοχή, αν δεν φύγει ο ΟΚΑΝΑ από το κέντρο, αν η πόλη δεν αλλάξει μορφή, δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, έστω και αν έχουμε βελτίωση», επισημαίνει ο αττικάρχης.

Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες καταστημάτων
Εγκαταλείπουν το ιστορικό κέντρο
Οι καταστηματάρχες τονίζουν πως εξαιτίας της εγκληματικότητας ο τζίρος έχει πέσει κατακόρυφα, ενώ κινδυνεύει η ζωή τους. Οι περισσότεροι ετοιμάζονται να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες περιοχές.Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται εδώ και έξι χρόνια οι ιδιοκτήτες καταστημάτων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που βλέπουν καθημερινά να εκτυλίσσονται στις εισόδους τους σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες.

Κλοπές, φασαρίες, παραεμπόριο, χρήση ναρκωτικών. Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ, η συμπλοκή που σημειώθηκε μεταξύ αλλοδαπών προχθές το βράδυ, στη διασταύρωση των οδών Μενάνδρου και Σοφοκλέους.

Τα επαναλαμβανόμενα, όμως, επεισόδια σε αυτό το θλιβερό για τους καταστηματάρχες έργο σε λίγο ενδέχεται να είναι χωρίς «θεατές», αφού οι περισσότεροι ετοιμάζονται να φύγουν και να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις στους σε άλλες περιοχές. Οπως λένε οι ίδιοι, όσα συμβαίνουν αφενός έχουν διώξει τον κόσμο, με συνέπεια ο τζίρος τους να έχει πέσει κατακόρυφα, και αφετέρου κινδυνεύει η ζωή τους.Σε μια τόσο άσχημη συγκυρία για την οικονομία της χώρας, λένε οι καταστηματάρχες, αντί να προστατεύεται η επιχειρηματικότητα, πλήττεται κι άλλο εξαιτίας της εγκληματικότητας. «Δεν ζητάμε τίποτα άλλο από το να εφαρμοστούν οι νόμοι στην περιοχή του ιστορικού κέντρου», λέει ιδιοκτήτης πάρκινγκ.Ο ίδιος, μάλιστα, αφήνει υπόνοιες ότι η μη εφαρμογή των νόμων γίνεται εσκεμμένα, προκειμένου, όπως λέει, να επωφεληθούν κάποιοι οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα στο κέντρο.

Τα αίτια των συγκρούσεων, λένε οι Ελληνες και οι αλλοδαποί έμποροι της περιοχής, είναι από προσωπικά και φυλετικά μέχρι θρησκευτικά και οικονομικά.Συγκρούονται για το ποια ομάδα θα ελέγξει το παραεμπόριο στα πεζοδρόμια των οδών και τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Εφαρμογή του νόμου
Σύμφωνα με τους εμπόρους του Κέντρου, εάν η πολιτεία δείξει αποφασιστικότητα και εφαρμόσει τους νόμους, η περιοχή μπορεί να βρει τους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

«Αυτοί που δημιουργούν τα επεισόδια και τα προβλήματα», τονίζουν, «δεν μένουν μακριά. Κατοικούν στα εγκαταλελειμμένα κτίρια και είναι στοιβαγμένοι σε δωμάτια πολυκατοικιών για τα οποία πληρώνουν λίγα ευρώ τη βραδιά».

«Μόλις γίνει φασαρία, κατεβαίνουν και μόλις φτάσει η Αστυνομία, εξαφανίζονται αμέσως. Πού πηγαίνουν τόσο γρήγορα; Δεν αναρωτήθηκε κανείς; Μέσα στα σπίτια που έχουν καταλάβει και σε αυτά που νοικιάζουν μένουν. Αρα, εάν θέλουν να τους συλλάβουν, ξέρουν πού θα τους βρουν...».

Το θέμα είναι να ζήσουμε όλοι, λένε οι έμποροι και οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Αλλά πώς;

«Θέλουμε να φύγουμε, αλλά πού να πάμε; Αντε τώρα να ξεκινήσεις από την αρχή με μία επιχείρηση σε άλλο μέρος και με άλλους πελάτες. Πάρα πολύ δύσκολο...», λέει ο κ. Βασίλης Λιλιλάκης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα στην οδό Μενάνδρου.

Μείωση του τζίρου εμφανίζει συνεχώς και το μαγαζί με ρούχα στην οδό Μενάνδρου που ανήκει σε Σύρο. Οπως λέει ο Μουσταφά από την Αίγυπτο, ο οποίος εργάζεται ως υπάλληλος, το απόγευμα δεν κατεβαίνει κανείς στο Κέντρο να ψωνίσει. «Φοβάται ο κόσμος. Εδώ φοβόμαστε εμείς να περπατήσουμε στον δρόμο. Κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια. Φασαρίες, κλοπές, ναρκωτικά, παραεμπόριο. Ολα αυτά είναι επικίνδυνα για όλους μας».

Καταστηματάρχης
«Θέλω να φύγω, αλλά πού να πάω»

«Ζούμε σε εμπόλεμη κατάσταση», λέει ο κ. Βασίλης Λιλιλάκης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα οπτικών στην οδό Μενάνδρου, που προχθές το βράδυ έγινε (για ακόμη μία φορά) θέατρο συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων ομάδων από το Μπανγκλαντές. «Θέλω να φύγω. Αλλά πού να πάω; Εχω το μαγαζί από το 1972. Δεν είναι εύκολο να ξεκινήσεις από την αρχή σε μια άλλη περιοχή. Οταν ήλθα εδώ, ήταν όλα ήρεμα. Είχα καλή πελατεία. Τώρα ο κόσμος δεν έρχεται στην περιοχή να ψωνίσει, γιατί φοβάται να κυκλοφορήσει».

Υπάλληλος
«Κλείνουμε νωρίς, ο κόσμος φοβάται...»

«Η δουλειά έχει πέσει αρκετά. Δεν τολμάμε εμείς να βγούμε από το μαγαζί, φαντάσου τον φόβο που νιώθει ο κόσμος που περπατά στον δρόμο. Οι πελάτες φοβούνται και δεν έρχονται πλέον. Το θέμα είναι να ζήσουμε όλοι χωρίς προβλήματα. Με αυτά που γίνονται κάθε μέρα, μας κλέβουν το ψωμί μας...», λέει η υπάλληλος καταστήματος οπτικών, Φρειδερίκη Κότση. Η ίδια τονίζει ότι μετά τις προχθεσινές φασαρίες υπάρχει έντονη αστυνόμευση. Τα απογεύματα κλείνουμε νωρίς, αφού ο κόσμος δεν κατεβαίνει για ψώνια στην περιοχή. Φοβάται να περπατήσει στον δρόμο...».

ΕΘΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top