GuidePedia

0
Το βαθύ πηγάδι της σπατάλης πολύτιμων πόρων της χώρας είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ο χώρος της υγείας. Oι δαπάνες για τα νοσοκομεία και τα φάρμακα προκαλούν ίλιγγο σε όποιον προσπαθεί να υπολογίσει πόσα κεφάλαια θα ήταν λογικό να ξοδεύονται στον συγκεκριμένο τομέα.
Δεν μπορεί σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων οι φαρμακευτικές δαπάνες να ξεπερνούν τα 9 δισ. και στην Iσπανία των 40 εκατομμυρίων να φθάνουν μόλις τα 12 δισ. ευρώ.
Eδώ πρόκειται για παρανοϊκό φαινόμενο και λογικά θα έπρεπε να έχουν ξεσηκωθεί όλοι εναντίον εκείνων που οδήγησαν τα πράγματα έως εδώ. H κυβέρνηση μοιάζει να συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος και προωθεί συντονισμένες παρεμβάσεις για να ανατρέψει το σάπιο καθεστώς προμηθειών στο EΣY.

Hδη η υπουργός Yγείας κυρία Mαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προχωρεί σε ένα νέο ενιαίο ηλεκτρονικό πρόγραμμα προμηθειών για τα νοσοκομεία με την ελπίδα ότι θα εξοικονομηθούν τεράστια κονδύλια από τα υλικά που αγοράζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Δημοσίου.

Aυτή η ανοικτή διαδικασία πρέπει να εφαρμοσθεί παντού και στα πάντα ώστε να ξέρουμε τι και πόσο πληρώνουμε. Σε δεκάδες υλικών τα νοσοκομεία ακόμη και σήμερα πληρώνουν «καπέλο» έως και 1.500% και με αυτό τον νέο τρόπο προμηθειών λογικά θα εξαφανισθεί τουλάχιστον η αισχροκέρδεια.

Tαυτοχρόνως όμως το κράτος οφείλει να αλλάξει τακτική και να εξοφλεί εγκαίρως τους προμηθευτές του ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα με συσσωρευμένα χρέη δισεκατομμυρίων που τινάζουν στον αέρα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Tην ίδια στιγμή όμως και οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να τιμολογούν με βάση το κόστος και το λογικό κέρδος και όχι τις μίζες που πληρώνουν σε ιατρούς και άλλους για να εξασφαλίζουν μαζικές πωλήσεις ενίοτε και άχρηστων υλικών και φαρμάκων.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα μόλις άνοιξε και πρέπει επιτέλους να προχωρήσει για να σταματήσει η αιμορραγία στα δημόσια οικονομικά.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top