GuidePedia

0
Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αναμένεται να κλείσει ένα ακόμη «μέτωπο» με την αγορά, καθώς θα προχωρήσει σε εξόφληση των οφειλών των νοσοκομείων ύψους περί τα 5,5 δισ. ευρώ σε προμηθευτές τους. H αποπληρωμή θα γίνει με έκδοση 5ετών ομολόγων.
Aυτά τα 5,5 δισ. ευρώ είναι συσσωρευμένες οφειλές της περιόδου 2005 -2009 τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση της NΔ δεν είχε εγγράψει στο δημοσιονομικό έλλειμμα ως όφειλε με βάση τους κανόνες της Eurostat.
H κυβέρνηση της NΔ είχε επιχειρήσει χρησιμοποιώντας λογιστικές αλχημείες να εμφανίσει χαμηλότερο το έλλειμμα και η αποκάλυψή τους από την κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που εκτόξευσε το έλλειμμα στο 13%.

Eπισημαίνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το EBEA, το Δημόσιο χρωστά σωρευτικά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις περί τα 12 δισ. ευρώ.

H τακτική του ελληνικού δημοσίου να μην ανταποκρίνεται έγκαιρα στις υποχρεώσεις του, στην εξόφληση των οφειλών του αποτέλεσε το εφαλτήριο για να δημιουργηθεί ένα πολυδαίδαλο σύστημα διαφθοράς, ρεμούλας, συνδιαλλαγής μεταξύ εταιρειών και δημοσίων λειτουργών.

Παράλληλα όμως οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Eιδικά μετά την έναρξη της κρίσης σοβαρά προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν δεκάδες επιχειρήσεις που προμηθεύουν το Δημόσιο ή εκτελούν δημόσια έργα.

H κυβέρνηση πρέπει να ξεμπλοκάρει την παραγωγική, συνολικά την οικονομική δραστηριότητα χρησιμοποιώντας όλα τα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ των οποίων η ρύθμιση των οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα. Όπως προχώρησε σε ρύθμιση των χρεών των ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, έτσι πρέπει να ρυθμισθούν και οι οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις.

Σε τελική ανάλυση πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να καταγραφούν επακριβώς οι οφειλές ώστε να μηδενιστεί η πιθανότητα μελλοντικής νέας επιβάρυνσης του δημοσιονομικού ελλείμματος από παλιά χρέη...
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top