GuidePedia

0
Η υπουργός Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή διαψεύδει διαβήματα του Ισραήλ στον πρεσβευτής της Κύπρου στη χώρα.
Η Κυβέρνηση απαγόρευσε τον απόπλου από κυπριακά λιμάνια, σκαφών τα οποία θα επιχειρούσαν να σπάσουν το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Το διάταγμα συνυπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών. Με το διάταγμα απαγορεύεται ο απόπλους αλλά και ο κατάπλους από λιμάνια της Κύπρου,
με προορισμό τη Γάζα, πλοίων ή σκαφών, οποιουδηποτε τύπου και σημαίας. Στην απόφαση περιέχονται συγκεκριμένες απαγορεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για προστασία των ζωτικών συμφερόντων της στους τομείς των εξωτερικών σχέσεων και της ασφάλειας. Απαγορεύεται ακόμη ο απόπλους, με σκοπό τη μεταφορά ατόμων ή φορτίων, η μεταβίβαση ή μετεκφόρτωσή τους σε άλλα, ανεξαρτήτως σημαίας σκαφών, που έχουν προορισμό τη Γάζα, όταν οι ενέργειες αυτές γίνονται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της συνορεύουσας ζώνης της.

Στην απόφαση αναφέρεται, επίσης, ότι οποιαδήποτε παραβίαση συνιστά ποινικό αδίκημα και η παραβίαση από πλοίο ή και σκάφος υπό κυπριακή σημαία θα σημαίνει αυτόματα την άρση της κυπριακής εθνικότητας και τη διαγραφή του από το κυπριακό νηολόγιο.

Το διάταγμα εκδόθηκε ενόψει πρωτοβουλίας μη κυβερνητικών οργανισμών, οι οποίοι θα έφθαναν με σκάφη στην Κύπρο και θα χρησιμοποιούσαν τα κυπριακά λιμάνια ως διαμετακομιστικό σταθμό για να σπάσουν το ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Γάζα σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Η υπουργός Συγκοινωνιών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση απαγόρευσε τον απόπλου σκαφών από κυπριακά λιμάνια, που θα επιχειρούσαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Σχετικό διάταγμα, είπε, υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή οι Γενικοί Διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών.

Σε δηλώσεις της στο κρατικό ραδιόφωνο, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι η απόφαση για έκδοση του διατάγματος ελήφθη ύστερα από επαφές με όλους τους εμπλεκομένους. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έκρινε πως σ' αυτή τη χρονική συγκυρία, με τα πολλά προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα έπρεπε να εμπλακεί στο θέμα αυτό.

Η υπουργός Συγκοινωνιών διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρεσβευτής της Κύπρου στο Ισραήλ κλήθηκε στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών και του έγιναν διαβήματα. Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι είναι δεδομένη η υποστήριξη της Κύπρου στον Παλαιστινιακό λαό και διευκρίνισε ότι ουδέποτε η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από τη Λευκωσία την αποστολή βοήθειας.

Θα εμποδίσει με κάθε τρόπο τα πλοία το Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα παρεμποδίσει στολίσκο από οκτώ πλοία να φθάσει το Σαββατοκύριακο στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε αυτά βρίσκονται 700 φιλο-παλαιστίνιοι και μεταφέρονται περίπου 10.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα Παλαιστινιακά εδάφη. Σύμφωνα με το Πρακτορείο κλήθηκαν ήδη στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών οι πρεσβευτές της Κύπρου, της Ελλάδας, της Σουηδίας, της Ιρλανδίας και της Τουρκίας, στους οποίους τονίστηκε ότι το Τελ Αβίβ θεωρεί πρόκληση τον κατάπλουν του στολίσκου.

Ευρωβουλευτές στα πλοία

Στη Γάζα μεταβαίνουν αρκετοί ευρωβουλευτές και βουλευτές κοινοβουλίων διαφόρων χωρών.
Μεταξύ αυτών είναι και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι στόχος είναι δοθεί το μήνυμα πως ο αποκλεισμός της Γάζας είναι απάνθρωπος και πρέπει να αρθεί. Είπε επίσης ότι μεταφέρεται ανθρωπιστικό και οικοδομικό υλικό, για μερική κάλυψη των μεγάλων αναγκών του πληθυσμού.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης δεν αποκάλυψε το μέρος που βρίσκονται αναφέροντας απλώς ότι είναι έτοιμοι να αποπλεύσουν ανεξαρτήτως διαταγμάτων. Πρέπει, είπε, η διεθνής κοινότητα να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί το Ισραήλ να κρατά εγκλωβισμένους ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους, σε απάνθρωπες συνθήκες και με κατεστραμένες λόγω των βομβαρδισμών υποδομές.

www.kathimerini.com.cy

Δημοσίευση σχολίου

 
Top