GuidePedia

0
Εντοπίστηκε τελικά στην Ελλάδα, στο γραφείο του στην οδό Πατησίων ο τέως υπουργός, Τάσος Μαντέλης. Ετσι αναμένεται να οδηγηθεί σύντομα ενώπιον της δικαιοσύνης για να απολογηθεί για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Νωρίτερα ο κ. Μαντέλης ήταν στο σπίτι του στον Βύρωνα και εν συνεχεία πήγε στο γραφείο όπου κάθισε για πολύ λίγο και εν συνεχεία έφυγε και από εκεί. Μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του είπε ότι δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα και θα παραμείνει εδώ προκειμένου να δώσει όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Ο κ. Μαντέλης δήλωσε ότι δεν προσπάθησε καν να διαφύγει από τη χώρα, αλλά το μεσημέρι σήμανε συναγερμό στις αστυνομικές αρχές, καθώς έκλεισε το κινητό του και άρχισαν οι έλεγχοι σε αεροδρόμια και λιμάνια..
Μετά το σπίτι του ο κ. Μαντέλης μετέβη στο δικηγορικό του γραφείο στην Πατησίων και εν συνεχεία έφυγε κι από εκεί με άγνωστο προορισμό.

Ο κ.Μαντέλης δεν θα συλληφθεί άμεσα αφού δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης αλλά αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες.

Του ασκήθηκε δίωξη με μεγάλη καθυστέρηση για την τιμή του πολιτικού και του νομικού κόσμου 24 ολόκληρες ώρες μετά την κυνική ομολογία του οτι λαδώθηκε από τη Siemens.

Η δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελείας Εφετών κ. Ιωάννης Σακελάκος, απήγγειλε την κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού, με βάση τη χθεσινή κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, αλλά και στοιχεία απο το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία, που κρίνονται ικανές ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα.

 Η κατηγορία είχε ασκηθεί στην ΙΝREM για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens απο τον Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, που είχε διενεργήσει προκαρκτική εξέταση για την υπόθεση.

Οι έρευνες της αστυνομίας είχαν στραφεί τις τελευταίες ώρες σε κάθε κατεύθυνση, από τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, μέχρι και το σπίτι του τέως υπουργού.

Σημειώνεται οτι για τα 200.000 μάρκα που παραδέχθηκε οτι πήρε από τη Siemens ισχύει η βουλευτική του ασυλία μόνο για την περίοδο που ήταν υπουργός.

Από εκεί και πέρα όμως, ο κ.Μαντέλης τα 200.000 μάρκα δεν τα δήλωνε ποτέ στην Εφορία.

Τώρα λοιπόν θα ελεγχθεί για φοροδιαφυγή για την οποία το πρόστιμο μπορεί να αγγίξει το 1,5 εκατ. ευρώ. Θεωρείται λοιπόν κακούργημα που δεν είναι παραγεγραμμένο και η παραγραφή του πάει στα 15 χρόνια.

Το Newsit ζήτησε από τον έγκριτο νομικό κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλο να εξηγήσει τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Οπως εξηγεί:
Έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, τα αδικήματα που τυχόν τέλεσε ως Υπουργός ο Τάσος Μαντέλης. Ένας Βουλευτής ή ένας πολίτης, όταν υποβάλλει ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες», διαπράττει πλημμέλημα (φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια), το οποίο παραγράφεται μετά την πάροδο πενταετίας, από τον χρόνο τέλεσης του. Επίσης η ετήσια φοροδιαφυγή εισοδήματος άνω των 15.000 ευρώ συνιστά πλημμέλημα και άνω των 150.000 ευρώ συνιστά κακούργημα από το 1997. Με τον νόμο 3424/2005 εντάσσεται η φοροδιαφυγή στα αδικήματα, που καταλαμβάνονται από τον νόμο για το «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος. Η κακουργηματική φοροδιαφυγή συρρέει συγχρόνως με το «ξέπλυμα» χρήματος σε βαθμό κακουργήματος και προβλέπεται ποινή καθείρξεως μέχρι 10 έτη. Όταν το «ξέπλυμα» τελείται κατ’ επάγγελμα και συνήθεια οι ποινές μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 20 χρόνια κάθειρξη. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω διατάξεων, αν υπάρχουν π.χ. αδήλωτα εισοδήματα, που παράγουν ετήσιους τόκους (μη δηλωθέντες), στους οποίους αντιστοιχούν φόροι που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ, τότε δύναται να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί φοροδιαφυγής και «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος.

Επίσης, ζητήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής το άνοιγμα όλων των λογαριασμών που έχει αναφέρει ο Χριστοφοράκος. Η εξεταστική στέλνει το αίτημα στην ελληνική δικαιοσύνη για να διαβιβαστεί διεθνώς.

'Οπως αποκάλυψε επίσης νωρίτερα το Newsit σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης έστειλε γραπτό αίτημα στο ΣΔΟΕ για πλήρη φορολογικό έλεγχο του Τάσου Μαντέλη.

Η κίνηση αυτή σημαίνει οτι η Βουλή μέσω του ΣΔΟΕ θέλει να ελέγξει τον πρώην υπουργό όχι μόνο για τις μίζες της Siemens αλλά και για όλα τα οικονομικά του στοιχεία.

Το πρωί συνεργείο του ΣΔΟΕ  έκανε έφοδο στα γραφεία της Siemens αναζητώντας στοιχεία και για άλλους πολιτικούς που εμπλέκονται στις μίζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΣΔΟΕ κατέγραψαν στοιχεία και πήραν μαζί τους σκληρούς δίσκους και βιβλία, αναζητώντας "τους δρόμους του χρήματος" που ίσως οδηγήσουν στην αποκάλυψη παράνομων πράξεων ή χρηματισμού προσώπων .
Ιδιαίτερα ερευνώνται οι συναλλαγές με το δημόσιο και οι μεγάλες προμήθειες. Τα στοιχεία που συλλέγονται θα κατατεθούν και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά το σκάνδαλο της εμπλοκής πολιτικών προσώπων στις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρίας στην χώρα μας. 
Στόχος είναι να αποκαλυφθούν πρόσωπα που δεν έχουν ακόμα τυχόν συσχετιστεί με την υπόθεση, από την προηγούμενη έρευνα.

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως "σύμφωνα με την πάγια πολιτική της εταιρείας μας, προσθέτει, παράσχουμε πρόθυμα κάθε βοήθεια και τους υποστηρίζουμε στο έργο τους. Όπως ακριβώς και στο παρελθόν, έτσι και τώρα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε όλες τις ερευνητικές αρχές στην Ελλάδα και κάνουμε οτιδήποτε περνά από τη δική μας δικαιοδοσία, για να υποστηρίξουμε το σημαντικό έργο που εκτελούν".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top