GuidePedia

0
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης στην 
εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Seimens
Ο κουμπάρος του Τ.Μαντέλη, παραδέχθηκε ότι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ του εκμυστηρεύθηκε ότι πήρε ως χορηγία από τη Siemens 200.000 μάρκα σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία. Αυτό επιβεβαίωσε λίγο αργότερα στην κατάθεση του ο Τ. Μαντέλης, o οποίος βάφτισε "εκλογική χορηγία"  τα 200.000 μάρκα , τα οποία παραδέχτηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ότι πήρε από τη Siemens. Παράλληλα, κάλεσε την Επιτροπή να ερευνήσει ποιος είναι
ο ανώνυμος πληροφοριοδότης που διέρρευσε στον ελληνικό Τύπο ότι στους λογαριασμούς του μπήκαν 10 εκατ. μάρκα, ώστε "να περάσουν από την πλάτη του μίζες άλλων". class="caption">Ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Seimens.
Της κατάθεσης του κ. Μαντέλη είχε προηγηθεί η κατάθεση στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή του Γιώργου Τσουγκράνη, ο οποίος "εδειξε" εμπλοκή του πρώην υπουργού στο σκάνδαλο Siemens.
"Ναι, ο Τάσος Μαντέλης χρησιμοποίησε τον τραπεζικό μου λογαριασμό στην Ελβετία για δικές του υποθέσεις" υποστήριξε ο κ. Τσουγκράνης που αποκάλυψε ότι μέσω του λογαριασμού με την κωδική ονομασία Α. Roccos, ο κ. Μαντέλης έπαιρνε καταθέσεις χρημάτων από πολιτικούς του φίλους στο εξωτερικό. Όπως εξήγησε ο κουμπάρος του πρώην υπουργού δεν γνώρισε ποιοι ήταν οι πολιτικοί φίλοι του Τ. Μαντέλη και υπογράμμισε "πιστεύω ότι με ενέπλεξε σε μία δική του ιστορία, ίσως από αστοχία".
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κ. Μαντέλης που ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε από πλευράς ελληνικού Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με την Siemens, για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997, ζήτησε από τον φίλο και κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει ένα λογαριασμό στο εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανωνύμως χορηγίες από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό για να τα χρησιμοποιήσει στις εκλογές.

Έτσι κι έγινε και η πρώτη κατάθεση ήλθε (σύμφωνα με τη δικογραφία) από πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων στις 2/11/98 και ήταν 200.000 μάρκα.
Ο Τ. Μαντέλης ζήτησε ταυτόχρονα από το φίλο του να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό και η κόρη του. Ο κ. Τσουγκράνης άνοιξε το λογαριασμό με τον κωδικό  Α. Roccos  τον οποίο γνωστοποίησε στον κ. Μαντέλη για να επικοινωνεί ο ίδιος και να πληροφορείται την κίνηση του λογαριασμού.

Όταν ρωτήθηκε στην εξεταστική επιτροπή ο  Γ. Τσουγκράνης για το δεύτερο έμβασμα 225.000 μάρκων το Φεβρουάριο του 2000 στον ίδιο λογαριασμό, απάντησε ότι "εικάζω ότι και αυτά ήταν από τη Siemens". Ωστόσο, ο κ.Μαντέλης ανέφερε ότι δεν γνώριζε ποιος έβαλε αυτά τα χρήματα στον λογαριασμό του, ούτε και "επιχείρησε να το ψάξει δέκα χρόνια τώρα"

Όμως, σύμφωνα με τον κ. Τσουγκράνη, τα χρήματα δεν πήγαν στην προεκλογική εκστρατεία του Τάσου Μαντέλη, αλλά δόθηκαν στα παιδιά του, ενώ ένα τμήμα, ύψους 163.800 ευρώ μεταφέρθηκε λίγους μήνες αφ' ότου ξέσπασε το σκάνδαλο της Siemens σε λογαριασμό της Alpha Bank στην Ελλάδα.  
Αίσθηση όμως προκάλεσε μία αναφορά του πρώην υπουργού, Τάσου Μαντέλη, σύμφωνα με την οποία "πριν δύο χρόνια πρόσωπο υπαρκτό, γνωστό σε κάποιους, Γερμανός πρέπει να ήταν ή αλλοδαπός, διοχέτευσε μέσω του ελληνικού Τύπου μία είδηση η οποία έλεγε ότι εγώ έλαβα από τη SIEMENS δέκα εκατομμύρια μάρκα τον Ιανουάριο του 1998".
Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι "μεθοδευόταν συστηματικά να εμφανιστώ ως δωροδοκηθείς μ' ένα τεράστιο χρηματικό ποσό το οποίο μάλιστα εμφανιζόταν ως υπουργική αμοιβή. Βέβαια 10 εκατομμύρια μάρκα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υπουργική αμοιβή -έτσι όπως την εννοούσαν- μέρος της οποίας δεν αποκλείεται μάλιστα να πήγε στο κυβερνών κόμμα και να χρησιμοποιήθηκε πλαγίως σε εκλογικές ή άλλες δαπάνες. Και αυτό ψέμα, διότι δεν έφτασαν αυτά τα χρήματα ποτέ σε μένα".

Ο μάρτυρας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ψάξει η επιτροπή από πού διοχετευτήκαν αυτά τα δημοσιεύματα, όχι όμως να περάσουν από την πλάτη του μίζες άλλων.

Να σημειωθεί ότι έχει αποκαλυφθεί ότι χειρόγραφο σημείωμα υποδείκνυε σε ταμίες της Siemens να στείλουν χρήματα στην τράπεζα Canadian Imperial Bank Of Commerce της Γενεύης, με δικαιούχο τον Α. Roccos, ενώ σε αυτόν τον λογαριασμό φαίνεται ότι έχουν σταλεί τουλάχιστον 10 εκατ. μάρκα, ενώ συνολικά έχουν διακινηθεί περίπου 70 εκατ. ευρώ. Στον ίδιο λογαριασμό, το πρώην στέλεχος της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, έχει παραδεχθεί στη Δικαιοσύνη ότι κατέθεσε άλλες 200 χιλιάδες μάρκα με εντολή από τα ταμεία στη Γερμανία.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top