GuidePedia

0
Υπερψηφίστηκε τροπολογία της Ελ. Θεοχάρους που αφορά τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα,καταψηφίστηκε όμως από την τουρκική αντιπροσωπεία...
Υπερψηφίστηκε από Ευρωπαίους Ευρωβουλευτές η τροπολογία της Ελένης Θεοχάρους, που αφορά καταγγελία του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, που συνεδριάζει στην Κωνσταντινούπολη.
Ωστόσο, η τροπολογία δεν εγκρίθηκε, διότι η τουρκική αντιπροσωπεία ψήφισε εναντίον και ως εκ τούτου χρειαζόταν «διπλή πλειοψηφία». Η υπόθεση, όμως, αυτή θα έχει και συνέχεια, σύμφωνα με την κα Θεοχάρους.
Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) Ελένη Θεοχάρους σε ανακοίνωσή της θεωρεί, ότι επιτεύχθηκε ηθική και πολιτική νίκη, αφού, όπως αναφέρει, «η τροπολογίας της, με την οποία κατήγγελλε το σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, υπερψηφίστηκε από τους Ευρωπαίους συναδέλφους της, στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, που συνεδριάζει στην Κωνσταντινούπολη».
Όπως εξηγεί, η μη έγκριση της τροπολογίας οφείλεται στο ότι η τουρκική αντιπροσωπεία, όπως ήταν φυσιολογικό, ψήφισε εναντίον.
Σημειώνεται, ότι για την τελική έγκρισή της επιβάλλετο η διπλή πλειοψηφία. Δηλαδή, και από την ευρωπαϊκή και από την τουρκική αντιπροσωπεία. Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία έδωσε 9 θετικές ψήφους στην τροπολογία Θεοχάρους και 7 εναντίον. Η τροπολογία καταψηφίστηκε από την τουρκική αντιπροσωπεία και κατέπεσε.
Η τροπολογία αφορούσε στον αποκλεισμό ευρωβουλευτών και τεχνοκρατών της ΕΕ από τη Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας – ΕΕ, οι οποίοι έχουν περιουσία στα κατεχόμενα ή έχουν άλλες δραστηριότητες, που είναι αντίθετες με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, καθώς και με το δίκαιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους – μέλους της ΕΕ.
Σύμφωνα με την κα. Θεοχάρους, η Κύπρος κερδίζει ηθικά και πολιτικά για τους εξής λόγους:
- «Υπερψηφίστηκε από την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, που σημαίνει τη μη αποδοχή του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα».
- «Ακόμη και ευρωβουλευτές, οι οποίοι ανήκουν στο φιλοτουρκικό μπλοκ, όπως ο Βρετανός ευρωβουλευτής Τζιέφρι Βαν Όρτερ, τόνισαν ότι είναι ορθή η θέση, πως κανείς δεν μπορεί να κατέχει παράνομα τίτλους ιδιοκτησίας». Ψήφισε, όμως, αρνητικά, διότι η τροπολογία έχει πολιτικό περιεχόμενο, το οποίο είναι τμήμα των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού και ως εκ τούτου, δεν εμπίπτει στο πλαίσιο των διαδικασιών, που προβλέπουν οι κανονισμοί της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ.
- «Κανείς δεν αμφισβήτησε το ηθικό σκέλος της τροπολογίας. Ακόμη και εκείνοι εκ των Ευρωπαίων συναδέλφων της, που καταψήφισαν την τροπολογία, αποδέχθηκαν το ορθό περιεχόμενό της». Ωστόσο, έδωσαν αρνητική ψήφο, επειδή τη θεωρούσαν πολιτικού χαρακτήρα, γεγονός, που τη θέτει εκτός των προβλεπόμενων ορίων που αφορούν στους κανονισμούς λειτουργίας της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής.
Η κα. Θεοχάρους στην ανακοίνωσή της τονίζει, ότι «το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ και ότι θα έχει συνέχεια, με σκοπό την υπεράσπιση του δικαίου και των αρχών της ΕΕ και των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων και κάθε Ευρωπαίου πολίτη».
Άλλωστε, στην αιτιολόγηση της τροπολογίας της, υποστήριξε ότι κανείς δεν μπορεί να κλέβει τις περιουσίες Ευρωπαίων πολιτών και ότι εγείρει τη νομική, πολιτική, αλλά κυρίως την ηθική πτυχή του ζητήματος, ενώ ταυτοχρόνως επεσήμανε ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ μόνο, όταν συνυπογράψει λύση στο Κυπριακό επί των αρχών και των αξιών της ΕΕ. «Μια λύση, που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, χωρίς διακρίσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top