GuidePedia

0
Δημοσίευμα της γερμανικής «Die Ζeit» για σχέδιο σωτηρίας του Ακερμαν
Ειρήνη Χρυσολωρά

Μ΄ ένα χαρακτηριστικό γερμανικό «nein» είχε απορρίψει η γερμανική κυβέρνηση πριν από τρεις ακριβώς μήνες πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, που είχε τότε σχεδιάσει η γερμανική τράπεζα Deutsche Βank, οδηγώντας τη χώρα τελικά στην «αγκαλιά» του μηχανισμού στήριξης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τη σελίδα αυτή του παρασκηνίου που προηγήθηκε της ελληνικής προσφυγής στο ΔΝΤ φωτίζει με χθεσινό ρεπορτάζ της στις ηλεκτρονικές σελίδες της η γερμανική εφημερίδα «Die Ζeit», με τίτλο «Ο Ακερμαν ήθελε να σώσει την Ελλάδα» και υπότιτλο «Το Βερολίνο μπλόκαρε το σχέδιο».

Η εφημερίδα επικαλείται εμπιστευτικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία ομάδα στελεχών της Deutsche Βank, με επικεφαλής τον Μ. Φαϊσόλα, συναντήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών για να διερευνήσει πιθανές λύσεις στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και στη συνέχεια συνέταξε μνημόνιο, προτείνοντας να αντλήσει η ίδια η γερμανική τράπεζα από την αγορά 10-20 δισ. ευρώ για λογαριασμό της Ελλάδας. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η τράπεζα συζητούσε με 2 μεγαλοεπενδυτές, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν από 5 έως 8 δισ. ευρώ, ενώ η γερμανική κρατική τράπεζα ΚfW και η γαλλική Caisse de Depots θα συνέβαλαν με 5 δισ. ευρώ η κάθε μία.
Μάλιστα ο κ. Φαϊσόλα έστειλε και επιστολή στις 7 Φεβρουαρίου στον κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι η βοήθεια θα μπορούσε να δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφάρμοζε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης με λεπτομερές χρονοδιάγραμμα.
Αν είχε πει «ναι»…
Πλην όμως, στις 26 Φεβρουαρίου, όταν ο επικεφαλής της Deutsche Βank Γιόζεφ Ακερμαν παρουσίασε το σχέδιό του στον σύμβουλο της γερμανίδας καγκελαρίου, τον κ. Γιενς Βάιντμαν, εισέπραξε αρνητική απάντηση, με το επιχείρημα ότι αντιβαίνει στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν είχε πει το «ναι» τότε η γερμανική κυβέρνηση, ίσως τα πράγματα να ήταν σήμερα διαφορετικά.
Μια μέρα πριν υποβάλλει την πρότασή του στην κ. Μέρκελ, στις 25 Φεβρουαρίου, ο κ. Ακερμαν είχε έρθει ξαφνικά και απρογραμμάτιστα στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκη.
Οι πληροφορίες ότι ο γερμανός τραπεζίτης κόμιζε πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 15 δισ. ευρώ, είχαν τότε κυκλοφορήσει ευρέως, παρ΄ ότι το Μέγαρο Μαξίμου τις διέψευδε.
Μάλιστα, σχετικά σενάρια είχαν αναφερθεί σε ρεπορτάζ μεγάλων ξένων εφημερίδων, με τους «Financial Τimes» να έχουν πρώτο θέμα, στις 28 Φεβρουαρίου, με τίτλο «Οι μεγάλες τράπεζες της Γερμανίας εξετάζουν ελληνική συμφωνία».
Τελικά, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα, με περικοπή των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων στις 3 Μαρτίου (είχαν προηγηθεί τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας στις 14/1 και του Πρωθυπουργού στις 2/2).
Αυτά, όμως, δεν στάθηκαν αρκετά για να μαλακώσουν τη στάση της κ. Μέρκελ, η οποία δεν είπε λέξη για βοήθεια της Ελλάδας, όταν ο Πρωθυπουργός την επισκέφθηκε στο Βερολίνο στις 5 Μαρτίου.
Πάντως, ο κ. Ακερμαν δεν είναι και ο καλύτερος φίλος της Ελλάδας. Παρά την εισήγησή του για στήριξη της χώρας μας, η τράπεζά του εξέδωσε λίγο μετά άκρως αρνητική έκθεση για τη χώρα, ενώ μόλις πριν από 10 ημέρες, στις 16 Μαρτίου, δήλωσε ότι αμφιβάλλει αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπληρώσει το χρέος της, προκαλώντας την οργή πολλών γερμανών πολιτικών, αφού μόλις είχε αποφασισθεί ο μηχανισμός στήριξης της τρόικας.

«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ

Η εφημερίδα μιλά για βοήθεια στη χώρα μας από την Deutsche Βank που απέρριψε η Μέρκελ

Μαύρες προβλέψεις από τον ΟΟΣΑ
ΤΗ ΒΑΘΙΑ ύφεση στην οποία θα βρεθεί φέτος η ελληνική οικονομία επιβεβαίωσε στη χθεσινή έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία και ο ΟΟΣΑ, του οποίου οι προβλέψεις κινούνται πολύ κοντά σε αυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ βλέπει υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος κατά 3,7% (έναντι 4% των προβλέψεων της τρόικας) και το 2011 κατά 2,5% (έναντι 2,6% της τρόικας). Εκτιμά, επίσης, ότι η ανεργία θα σκαρφαλώσει στο 12,1% φέτος (11,8% κατά την τρόικα) και στο 14,3% το 2011 (14,6% σύμφωνα με την τρόικα). Για την επιτυχία του προγράμματος που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα επισημαίνει ότι είναι κρίσιμος ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών, αλλά και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και η βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Τονίζει, επίσης, ότι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και προϊόντων θα οδηγήσουν σε μείωση των σχετικών τιμών και θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η παραοικονομία μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική στην παρούσα φάση, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε ισχυρότερη από την αναμενόμενη εγχώρια ζήτηση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top