GuidePedia

0
Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές, συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Η συνάντηση διήρκεσε λίγα λεπτά και χαρακτηρίστηκε ενδιαφέρουσα από τον κ. Παπανδρέου.

Καλωσορίζοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου τον ρώτησε για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, που είχε προηγηθεί λίγη ώρα πριν, με τον κ. Ερντογάν να απαντά ότι «ο Πρόεδρός σας είναι ακμαίος».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι στη συνάντηση με τον κ. Παπούλια χαρακτήρισε την επίσκεψή του αυτή ιστορική, προσθέτοντάς ότι εργαστήκαμε πολύ.

Από την πλευρά ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε ότι αφ' εαυτή η επίσκεψη έχει ιστορικό χαρακτήρα.

Μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ακολούθησε γεύμα εργασίας, κατά το οποίο συζητήθηκε εύρος θεμάτων, από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ μέχρι και η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που θα σφραγισθεί με τις 21 ελληνοτουρκικές συμφωνίες.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. Ο αρχηγός της
αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τη συζήτηση «χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική''
Η συνάντηση, που ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών, διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ, ο κ. Ερντογάν του μίλησε για τις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται εντός της Τουρκίας, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα».
«Του εξέθεσα την άποψή μας οτι προϋπόθεση για μια νέα σελίδα και μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών: Και ως προς την εμπιστοσύνη αυτή, του εξήγησα ότι πιστεύουμε πως πρέπει να βασιστεί, πρώτον επάνω στο γεγονός οτι θεωρούμε μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, και δεύτερον οτι στο ζήτημα του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει μία στέρεη λύση, πάνω στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
Οι κ.κ. Ερντογάν και Σαμαράς συζήτησαν επίσης για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.
Οπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησε με τον κ. Ερντογάν οτι «πρέπει να υπάρχει μία σύσφιξη των δύο κομμάτων,κάτω απο την κοινή στέγη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».
Τέλος, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε πρόσκληση για να επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, επίσκεψη η οποία θα συνδυασθεί με μια ομιλία του για θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις με την ΕΕ.
Παρόντες στη συνάντηση ηταν οι κ.κ. Δημ. Αβραμόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Α. Νταβούτογλου και Ε. Μπαγίς.
Πρώτος συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top