GuidePedia

0
Η συγγραφή νέων σχολικών βιβλίων σε Ελλάδα και Τουρκία με στόχο να μειωθεί η εχθρότητα και οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί, αλλά και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είναι δύο από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν σήμερα η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου με την τουρκάλα ομόλογό της κ. Νιμέτ Τσουμπουκτσού.

Την απάλειψη εχθρικών αναφορών από τα σχολικά εγχειρίδια των δύο κρατών, επεξεργάζονται εξάλλου εδώ και αρκετά χρόνια δύο επιτροπές που συστάθηκαν γι΄ αυτόν το σκοπό από τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Οπως ανέφερε χθες η κ. Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Βήμα FΜ, η μία επιτροπή περιλαμβάνει τούρκους ιστορικούς και εκπαιδευτικούς στην Τουρκία και η άλλη έλληνες ιστορικούς και ανθρώπους από τον χώρο της διπλωματίας, «που ο ένας κοιτάει τα εγχειρίδια του άλλου και κάνει ορισμένες παρατηρήσεις, όχι ως προς την ουσία των ιστορικών γεγονότων, αλλά ως προς το κλίμα το οποίο διαμορφώνεται σε πρώτη φάση». Πάντως, η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι η νέα αυτή προσέγγιση των σχολικών εγχειριδίων δεν θα οδηγήσει σε ωραιοποιήσεις της Ιστορίας:
«Η ανάπτυξη των ιστορικών γεγονότων είναι κάτι που αφορά τις κυβερνήσεις, τα υπουργεία Παιδείας και τον επιστημονικό κόσμο κάθε χώρας. Υπάρχουν γεγονότα τα οποία βεβαίως δεν μπαίνουν στη συζήτηση. Το 1821 είναι επανάσταση, η εισβολή στην Κύπρο είναι εισβολή. Αυτά είναι γεγονότα, τα οποία με αντικειμενικά κριτήρια και από διεθνείς οργανισμούς είναι απολύτως λυμένα. Δεν είναι όμως αυτό, το οποίο επ΄ ουδενί δεν θα έμπαινε στο τραπέζι συζήτησης, ούτε ο στόχος μας είναι αυτή τη στιγμή να εξετάσουμε η μια χώρα τον τρόπο απόδοσης της Ιστορίας από την άλλη. Θεωρώ όμως ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει η προσπάθεια με τον καλύτερο τρόπο από εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα θετικό ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να γίνει σε πρώτη φάση με το να προσέξουμε όλοι, να δώσουμε βάρος στα θετικά της συνεργασίας των δύο χωρών- τα κοινά που έχουμε, τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και τα σημεία που μας ενώνουν- γιατί είναι πολύ σημαντικό οι νέες γενιές να μεγαλώσουν σε ένα πολύ καλύτερο κλίμα απ΄ ό,τι οι προηγούμενες», τόνισε.
Επίσης, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το θέμα της Ιεράς Σχολής της Χάλκης, παρ΄ ότι είναι διεθνές, «βρίσκεται μέσα στη συνολική ατζέντα- στα βασικά θέματακαι έχει τεθεί και σε πολλά από τα κεφάλαια που αφορούν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.»

Δημοσίευση σχολίου

 
Top